Uusimmat

Pelikehittäjä: Android-piratismi on valtava ongelma

04.05.2012 11:45 Miikka Lehtonen

Mobiililaitteiden piratismi on nousemassa nopeasti todelliseksi ongelmaksi. iOS-laitteen jailbreak on helppo operaatio ja sen jälkeen voi waretella sielunsa kyllyydestä. Mutta Android-laitteilla ei tarvitse tehdä edes sitä ja niinpä piratismi rehottaa. Ja pelikehittäjän mielestä se tulee tappamaan alustan peliskenen.

Ei olisi mitenkään ensimmäinen kerta, jolloin pelipiratismi käytännössä tappaa suositun alustan. Amigallahan tunnetusti pelejä myytiin yksi noin jokaista useampaa kymmentä wareversiota kohti. Itse tunsin kersana kyllä varmaan tusina Amigan omistajaa, joilla saattoi olla yhteensä kaksi ostettua peliä satojen ja taas satojen joukossa. Ja niinpä joku lopulta ynnäsi, että paskaakos sitä Amigalle enää devailemaan, kun rahaa ei kuitenkaan tule takaisin päin. Historia toistaa itseään, sillä tämä on jo nykyään monen mobiilikehittäjän Android-mantra.

Football Manager -peleistä tutun Sports Interactiven Miles Jacobson on nostanut kissan pöydälle Wired-saitille kirjoittamassaan kolumnissa. Mies kertoo, miten pelaajien sitkeän whinen tuloksena firma käänsi megasuositun Football Manager -pelinsä iOS-version myös Android-alustoille. Peliä myytiin nopeasti 10 000 kappaletta, mutta totuus oli aika karu. Pelissä kun on ominaisuus, jolla se hakee asennuksen jälkeen Sports Interactiven servereiltä itselleen UI-skinin, joka sopii parhaiten käyttäjän puhelimen resoluutioon ja pikselitiheyteen. Siinä vaiheessa kun peliä oli myyty 10 000 kappaletta, skinejä oli ladattu yli 113 000 kappaletta.

Tämä ei valitettavasti ole tilastollinen poikkeama, vaan arkipäivää Android-kännyköillä. Moni mobiilikehittäjä on kieltäytynyt kehittämästä alustalle, koska jokaista myytyä peliä kohti sen warettaa tusina muuta. Ja tämän päälle Android-markkina-alue tiettävästi jättää vähän toivomisen varaa. Itse olen rahaa tavoittelemattomana pöytälaatikkokoodarina ollut Google Play -kauppaan ihan tyytyväinen, mutta ymmärrän, miksi ammatikseen sinne kehittävä voisi olla eri mieltä.

Mutta Jacobsonilla on ratkaisukin: Steam. Mies visioi, että Valve voisi tehdä Steam-palvelustaan mobiiliversion Android-alustalle ja kehittäjät voisivat myydä pelejään sen kautta. Yllättäen hankalat talous- ja tekniikka-asiat toimisivat kuin lentäen, peleissä olisi sisäänrakennettu ja toimiva DRM ja markkinointikin olisi helpompaa. Jacobson uskoo, että tämä voisi pelastaa Android-pelimarkkinat. Siitä sitten vain toivomaan, että Valve kuuntelee.

Lähde: Wired

Lue myös

Maailmanlopun merkki: Zynga keksi hauskan tavan mainostaa peleissään

Walking Dead episode 1: A New Day (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Sound Blaster Recon3D Fatal1ty Professional -äänikortti testissä

Vuoden shokki: Black Ops 2 kuulostaa kiinnostavalta ja sisältää uudistuksia!

Muropaketin uusimmat