Uusimmat

Pelikehittäjä sanoi ison ein Zynga-miljoonille

27.03.2012 16:00 Miikka Lehtonen

Zynga on pelimaailmassa vuoroin kirosana ja vuoroin naurunaihe. Hillittömän rikkaaksi itsensä häikäilemättömillä pelikopioilla itsensä miljoonaomaisuuteen ansainnut firma ostelee vähän väliä pienempiä mobiilitiimejä suurilla summilla. Yleensä näin tienattavat miljoonat kelpaavat kehittäjille, mutta yksi mies kieltäytyi. Ja nyt hän kertoo, miksi.

Omgpopin Draw Something on niin yksinkertaisen nerokas idea, että moni mobiilikehittäjä potkii itseään taatusti persauksille, kun ei itse keksinyt sitä. Piirrä kuva, liitä siihen sana ja lähetä se kaverin arvattavaksi. Sitten kaveri vastaa omallaan ja näin pelataan kahden hengen Pictionarya. Hauskaa ja niin uskomattoman addiktiivista.

Niinpä ei ollutkaan yllätys, että Zynga tuli kolkuttelemaan ovelle. 210 miljoonan taalan ostotarjous hyväksyttiin ja niin Omgpopin kehitystiimi liittyi Zyngan remmiin tekemään mitä nyt tekevätkään. Firman tuntien kopioita muiden peleistä. Tiimissä työskennellyt koodari ja pelisuunnittelija Shay Pierce kuitenkin kieltäytyi megatuloista puhtaasti aatteellisista syistä. Zynga kun halusi liikaa.

Tässä tapauksessa ongelmakohta oli Connectrode, pieni puzzlepeli, jonka Pierce oli koodannut ja julkaissut aiemmin. Peli ei ollut myyntimenestys, mutta hänelle henkilökohtaisesti tärkeä. Hän halusi Zyngalta vakuutuksia siitä, että hän ei joutuisi vetämään peliään pois Applen AppStoresta tai luovuttamaan sen omistusta Zyngalle. Vakuutuksia ei tullut, vaan päinvastoin Piercen pyyntö hylättiin ”ehdottomasti ja vailla neuvottelun mahdollisuutta”.

Tämä sai miehen pohtimaan asioita syvällisemmin. Zyngalla oli toimisto hänen kotikaupungissaan, mutta hän ei ollut koskaan hakenut sieltä töitä. Miksei? Mikä yhtiön kulttuurissa oli hänelle vastenmielistä? Onko Zynga todellakin ”paha” yhtiö, vai voiko sellaista ollakaan? Jokaisen yrityksen tarkoituksenahan on tehdä rahaa.

Paljon tällaista pohdintaa ja hyviä ajatuksia indiekehityksen luonteesta. Kannattaa lukaista koko miehen kirjoitelma.

Lähde: Gamasutra

Lue myös

Rovio osti Futuremarkin pelistudion

GOG.com myy jatkossa myös uusia pelejä, tietenkin DRM-vapaana

Call of Dutyn virallinen äänitorvi lähti Activisionilta