Uusimmat

Pelikehitys – taidetta vai käsityötaito?

16.08.2012 09:45 Juho Anttila

Pelit taidetta

Väittely siitä, ovatko pelit taidetta vai ei leimahtaa liekkeihin tasaisin väliajoin. Muistatte varmasti vielä senkin myrskyn, joka syntyi filmikriitikko Roger Ebertin lausuttua, ettei peleistä ole taiteeksi. Nyt aihetta on kuitenkin käsitelty Gamescom-messuilla tavallista syvällisemmän paneelikeskustelun muodossa.

Juttutuokio käytiin Sonyn pressitilaisuuden jälkeen ja siihen osallistui erilaisia näkemyksiä edustavia kehittäjiä Sonyn eri studioilta. 14-vuotta alalla toiminut peliohjaaja Gavin Moore heitti ilmoille mielenkiintoisen idean: pelien kehittäminen ei ole taidetta, vaan käsityötaito, joka voidaan oppia.

Mooren mukaan kyse ei ole negatiivisesta näkökulmasta. Erityisesti Japanissa, jossa Moorekin työskentelee, käsityötaitoa arvostetaan äärimmäisen korkealle. Herra näkeekin itsensä ja tiiminsä joukkona käsityöläisammattilaisia, jotka käyttävät kaiken aikansa tullakseen mahdollisimman taitaviksi siinä mitä he tekevät.

Tähän väliin huomautan itse, että mielestäni parhaimmat käsityöammattilaiset ovat samalla kiistatta myös taiteilijoita. Kyse on vain siitä, miten käsite taide lopulta rajataan.

Thatgamecompanyn toinen perustaja, Kellee Santiago näki asian toiselta suunnalta. Hänen mukaansa pelit voivat hyvin olla taidetta. Kun puhutaan firmasta, joka on tuottanut sellaisia teoksia kuin Flower ja Journey, on helppo nähdä myös Santiagon näkökulma.

Santiago teki myös mielenkiintoisen havainnon peliteollisuudesta. Monet nykyisistä indiepeleistä oltaisiin voitu toteuttaa jo parikymmentä vuotta sitten. Se, että ne herättävät syvällisempiä tunteita ja ajatuksia kertoo siitä, että teknisen kehityksen lisäksi peliteollisuus on myös aikuistunut. Tällaisia keskusteluja ei käyty vielä 20 vuotta sitten.

Paneelissa kuultiin myös muita mielenkiintoisia näkökulmia peleistä taiteena. Kannattaa ehdottomasti lukea alkuperäinen Gamasutran artikkeli aiheesta. Entä mitä mieltä itse olette? Ovatko pelien tekijät taiteilijoita, käsityöläisammattilaisia vai ehkä hieman molempia?

Lähde: Gamasutra

Lisää aiheesta

Voivatko pelit olla taidetta? No, ainakin niillä voi tehdä taidetta!

Tanssii täplien kanssa – Kinect-valokuvataidetta

Marion luoja: pelit eivät ole taidetta?

Lue myös

Unit 13 (PS Vita)

Might & Magic: Raiders on ilmaispelattava hack’n’slash-seikkailu

Hyvän pelimainoksen ainekset: Penelope ja Monica Cruz minishortseissa

Kehittäjä väittää: pelaajat tahtovat maksaa DLC-paketeista