Uusimmat

Ennen pelikonsoleita meillä oli TV-pelejä – vuoden 1977 tarjonta oli hulppea!

27.07.2016 10:00 Jukka O. Kauppinen

Vanhojen tekniikkalehtien tutkiskelu on kerrassaan viihdyttävää puuhaa, etenkin kun sieltä osuu silmiin testejä aikansa huipputekniikasta. Kuten vuoden 1977 parhaista videopeleistä!

Suomessa ei ollut vielä tuolloin saatavilla kaiketi niin sanotusti oikeaita pelikonsoleita, joissa olisi ollut vaihdettavia pelejä. Niiden olemassaolo kuitenkin tunnettiin. Atari 2600 ja Magnavox Odyssey / Philips Videopac G7000 olivat vielä tulevaisuutta. Mutta tv-pelejäpä oli!

Eli noita konsolimaisia laitteita, joissa pelit olivat kiinteitä. Eivätkä edes välttämättä ohjelmoituja, vaan pikemminkin alkeellisilla piireillä rakennettuja.

 

Kuten Tekniikan Maailma -lehti kertoo:

”Nyt markkinoilla olevat pelit voidaan jakaa kahteen ryhmään: kiinteäohjelmaisiin ja mikroprosessoriohjattuihin eli ohjelmoitaviin laitteisiin.”

 

Näin toimii tv-pelikone.

Näin toimii tv-pelikone.

 

Lisäksi:

Mikroprosessori-teleteksti-yhdistelmän uudet suuntaukset tarjoavat kiintoisia näkymiä. Kehittyneimmät pelit ovat nykyisin enemmänkin kuin pelkkiä ajanvietepelejä. Niiden avulla voi ”siinä sivussa” oppia mm. matematiikkaa ja fysiikkaa. Ajatuksena mandollisuus teletekstilaitteistojen ja jokaisella vastaanottajalla olevan mikroprosessorin yhdistämiseen ei varmaan ole nykypäivän suunnittelijalle aivan vieras. Yhdistelmästä syntyy todellinen opetuskone.

Nykyisten valmistajien lukumäärä on pieni, ja siksi eri merkkisinä markkinoitavat pelit ovat toistensa kaltaisia. Pelien valmistajalla tarkoitetaan tässä yhteydessä pelin luonteen määräävän integroidun piirin — siis pelilogiikan — valmistajaa. Tällä hetkellä suurinta osaa markkinoilla olevista peleistä hallitsee GI, jonka logiikkaa useimmat pelit käyttävät. Laitevalmistajat lisäävät kotelon, säätimet ja suurtaajuusosan, joka muuttaa piiristä saatavan videosignaalin tv-vastaanottimeen soveltuvaksi. Televisioon liittäminen tapahtuu antennikoskettimen kautta. Muunkinlaiset tavat olisivat mahdollisia, mutta ne vaativat muutoksia vastaanottimeen. Tavallisimmin toiminta tapahtuu kolmoskanavalta, mutta myös UHF-alueella toimivia pelejä on.

 

Ja tällaisia laitteita TM:ssä tuolloin testattiin:

 Tekniikan Maailma

 

Voi veljet/siskot.