Uusimmat

Pelimuseoon kaivataan tätä suomalaista harvinaisuutta 1970-luvulta

11.04.2016 16:00 Jukka O. Kauppinen

Suomessa on tehty vuosikymmenten mittaan monia huikeita innovaatioita, joista monesta ei ole kuultu sittemmin mitään. Yksi neronleimauksista löytyy Salora-elektroniikkatehtaan valikoimasta 1970-luvun lopulta. Salora Playmaster oli  näet television ja pelikonsolin yhdistelmä.

Playmaster oli televisio, jonka sisään oli rakennettu pelikonsoli. Lisäksi televisioon pystyi liittämään kaksi ohjainta, joiden avulla kaksinpelaaminen sujui kuin tanssi vain.

Salora Playmaster

Laitteen historiasta kerrotaan Jaakko Suomisen kirjoittamassa tutkimuksessa, josta oheiset lainaukset:

Salora toi 1977 myyntiin Playmaster-television. Laite sai Scancolor-televisiomallistossa tunnusnumeron 1E ja se oli yksi uusista moduulirakenteisista väritelevisioista. Irrotettavat moduulit oli otettu käyttöön, jotta laitteiden huolto helpottuisi.

Playmasterin erikoisuus oli sisäänrakennettu televisiopeli. Peliohjaimia käyttämällä vastaanotin muuttui urheilunareenaksi, jalkapallo-otteluiden, tennismatsien ja muiden kisailujen näyttämöksi. Vanhemmat ottivat yhteen lasten kanssa tai naperot – kenties vanhemmatkin – pelailivat keskenään. Keltainen neliön mallinen ”pallo” pomppi vihreällä taustan päällä. Pelaajat yrittivät osua violeteilla, sinisillä tai valkoisilla ”mailoilla” pelivälineeseen. Voitto maistui makealta, häviö kitkerältä.

Miksi suomalainen johtava tv-valmistaja Salora lähti myymään peliä television yhteydessä? Kyse oli yhtäältä orastavan digitalisoimiskehityksen sivujuonteesta sekä toisaalta lisäarvon tuottamisesta, feature-ajattelusta. Kehityksen eräs tekninen alkupiste oli se, kun mekaanisesta kanavanvalinnasta siirryttiin 1970-luvun taitteessa elektronisiin, digitaalisesti ohjattaviin kanavavirittimiin. Langattomien kaukosäätimien ohella televisioihin alkoi 1970-luvun alkupuolella tulla niin kutsuttuja On-screen -näyttöjä. Toisin sanoen television ruudulla näytettiin digitaalisesti tietoja valitusta kanavasta, muista säädöistä sekä mahdollisesti kellonaika. Samaa näyttötekniikkaa voitiin soveltaa myös peleissä.

Nykyään itsestään selvyydeltä tuntuvan television kaukosäätimen alkutaival on niin ikään mielenkiintoinen. Vastaanottimen kaukosäätämisen tarpeen vakiintuminen vei Suomessa pitkään. Langallisista kaukosäätimistä kirjoitettiin esimerkiksi Tekniikan Maailmassa jo 1950-luvun lopulla, mutta sellaisia ei Åke Nyholmin muistaman mukaan Saloran Bostoneihin tai muihin mustavalkotelevisioihin tehty ainakaan hänen tultuaan taloon 1960-luvun puolivälissä. Langattomat kaukosäätimet ilmestyivät suomalaisiin kalliimpiin televisioihin 1970-luvun alussa.

Lue koko artikkeli: Salora Playmaster – peliä televisiolla

Salora Playmaster on jäänyt harvinaisuudeksi suomalaisen elektroniikka- ja viihdeteollisuuden sivuilla, eikä laitteita liene jäljellä enää kovinkaan monta. Sellaiselle olisi kuitenkin käyttöä Suomen pelimuseon tulevissa näyttelyissä, joten museo toivookin, että jos jostain vain Playmaster löytyisi, niin se voitaisiin lainata tai lahjoittaa museon kokoelmiin. Playmasterista voi olla yhteydessä sähköpostitse osoitteeseen pelimuseo at tampere piste fi.

Lisätietoja: https://www.facebook.com/suomenpelimuseo/

Salora Playmaster

Lisää aiheesta

Melkein ensimmäinen suomipeli maailmalla: Arthur-ritari julkaistiin 30 vuoden kuluttua ilmaiseksi, lataa ja pelaa

Suomen pelimuseo avataan vuonna 2017 – joukkorahoittajille jo 2016!

Suomen pelimuseo keräsi komeat summat rahaa

Yhteistyöpeleissä voitetaan ja hävitään yhdessä

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat