UUSIMMAT

Pelit ovat aina vain tärkeämpi osa asevoimien koulutusarsenaalia

29.08.2016 22:30 Jukka O. Kauppinen

Pelit ja nimenomaan simulaattorit ovat aina vain tärkeämpi ja aktiivisempi osa eri maiden asevoimien koulutuskäytössä. Kohta ei sellaista asevoimien lohkoa löydykään, jonka toimintaa ei voi simulaattorilla treenata.

Suomenkin puolustusvoimissa on käytössä jos jonkinlaisia simulaattoreita. Suurimmat ja kauneimmat lienevät Ilmavoimien Hawk- ja F-18-simulaattorit, joiden tekniikka saa tavallisen pelipojan kyynelehtimään kateudesta. Vähän edullisemmasta päästä löytyvät Panssariprikaatin simulaattorit, joissa PC:llä pyörivään Steel Beasts -pohjaiseen armeijoiden panssarikoulutuskäyttöön muokattuun tankkipeliin on ympätty oikeiden panssarivaunujen ohjauslaitteet.

Yhdysvaltain armeija käyttää simulaattoreita vielä voimallisemmin ja laajemmin. Esimerkiksi jalkaväen taktisia taitoja ja ryhmätyöskentelyä hiotaan Bohemian Arma-pelien sukulaisella, Virtual Battlespace -simulaattorilla. Panssarivaunumiehistöt puolestaan treenaavat niin M-1-tankin kuin rynnäkkövaunujen aseidenkäyttöä omilla simulaattoreillaan, ja etenkin ampujakoulutus simulaattorilla tuo merkittäviä säästöjä. Simulaattorilla kun voi ammuskella mielin määrin, siinä missä koulutus ampumaradalla maksaa melko lailla per minuutti, ammusten hinnasta puhumattakaan.

Ovathan tankki- ja rynnäkkövaunusimulaattoritkin melkoisia härveleitä, sillä ne on rakennettu liikuteltavaan konttiin. Silti, halvempaa ja ympärivuorokautisempaa kuin oikealla kalustolla pörrääminen.

Kaikki simulaattorit eivät ole kuitenkaan osuneet maaliinsa. Jalkaväen taktiseen koulutukseen tarkoitetun Dismounted Soldier Training Systemin käyttö on itse asiassa reilusti kalliimpaa kuin äijien viskaaminen maastoon. Tankki- ja kulkuneuvosimulaattorien kohdalla taasen kuljettajien taidot jäävät vajavaisiksi, sillä jos kuormuriaan ei aja ojaan, sitä ei opi kiskomaan sieltä pois. Tai korjaamaan mossahtanutta moottoria. Käytännön oppi jää saamatta.

Lisää jenkkiarmeijan simulaattoreista Vice-lehden artikkelissa.

Lue juttu: The US Army Has Too Many Video Games