Uusimmat

Pelitalojen haastaminen oikeuteen ei yleensä kannata

18.09.2011 12:30 Jukka O. Kauppinen

Sonyn eilinen vetäisy PlayStation Networkin / Sony Entertainment Network -palvelujen käyttäjäehtojen suhteen onnistui hämmentämään pelaajamaailmaa. Eikä firman tosiaankaan kannattaisi perseillä yhtään enempää keväisen PSN-fiaskon jälkeen.

Toisaalta, pelitalojen haastaminen oikeuteen ei ole ollut perinteisesti kovinkaan kannattavaa puuhaa. Amerikassa suosituista joukkokanteistakaan ei ole jäänyt yleensä mitään kenenkään käteen, ellei asianajajia lasketa mukaan. Niinpä käyttäjäehdoissa mainitut viittaukset ”ette saa osallistua joukkokanteisiin tai haastaa Sonya oikeuteen kuin yksi henkilö kerrallaan” eivät juuri maapalloa radaltaan hetkauta.

Ja ennen kuin menemme varsinaiseen asiaan, muistakaamme PS3:n Linux-kahinat:

Vaikka kuluttajalautakunta suosittelikin Sonya korvaamaan asiakkaalle 100 euroa, ei yhtiö ollut ainakaan heti päätöksen jälkeen suostumassa korvauksiin. Kuluttajalautakunnan päätökset kun eivät ole lailla sitovia.

Yhdysvalloissa, tuossa suurten rahastusoikeudenkäyntien luvatussa maassa, eivät suuret pelialan oikeudenkäynnit ole olleet sen menestyksellisempiä.

Esimerkiksi Grand Theft Auto: San Andreasin Hot Coffee -haxauksen jälkeinen oikeudenkäyntiruljanssi huipentui siihen, että Take-Two määrättiin korvaamaan kanteeseen osallistuneille kokonaiset viisi dollaria. The9-pelitalon väitetyistä valheista ei korvattu mitään ja äskeinen EA:ta vastaan käyty oikeudenkäynti urheilupelien hahmoista päätettiin EA:n hyväksi.

Ainoa pelialaan millään tapaa oikeasti vaikuttanut joukkokanne on ilmeisesti vuonna 2004 käynnistynyt niin sanottu EA spouse -rähäkkä, jonka myötä EA:ta vastaan nostettiin kolme oikeudenkäyntiä ylitöiden ja palkkojen johdosta. Kanteet päättyivät pelitalojen työntekijöiden voittoon, minkä jälkeen myös muut pelitalot joutuivat tarkistamaan työsopimuksiaan. Tapahtumasarja puhdisti tehokkaasti ilmaa ja selkeytti työehtoja, mistä lukemattomat pelikehittäjät varmasti kiittelevät alkuperäistä kirjoittajaa.

Lähde: Analysis: Sony’s Updated Terms Of Service: Mountain Out Of A Molehill?

Lisätietoja: http://en.wikipedia.org/wiki/EA_Spouse

Lue myös

Asura’s Wrath – WTF vieköön, mitä tämä on?

Dead Island (PC, PS3, Xbox 360)

Massiivimoninpelien talousmalli muuttuu vuosi vuodelta

Toy Soldiers: Cold War (Xbox 360)

Muropaketin uusimmat