Peliveteraani väittää Star Citizen -kampanjaa mahdottomaksi huijaukseksi

09.07.2015 10:30 | Miikka Lehtonen

Kyllä Star Citizenistä taas riittää kirjoitettavaa, eikä oikein positiivisissa merkeissä. Tiimin vastuujäseniä lähtee, lykkäyksiä riittää ja nyt veteraanipelinkehittäjä esittää todella kovia ja ikäviä väitteitä koko projektista.

Star Citizenin ympärillä kuohuu nyt oikein urakalla. Viime viikolla huhuttu pelin tuottajan lähteminen firmasta vahvistui, mikä ei lykkäysten ja viivästysten keskellä varsinaisesti luo uskoa siihen, että kaikki Cloud Imperium Gamesilla menee ihan nappiin. Mutta loppu- ja alkuviikon suurin puheenaihe on silti ollut Derek Smart, mies suoraan vuosituhannen vaihteesta (ja joka on kommentoinut Star Citizeniä jo aiemmin). Pitkän linjan pelinkehittäjäveteraani on tehtaillut jo vuosien ajan pienillä tiimeillä ja omarahoitteisesti pelejä, jotka ovat kovin samanlaisia kuin Star Citizen: räiskintää, lentelyä, avaruustaistelua ja mitä lie muuta yhdessä paketissa. Pelit ovat olleet kunnianhimoisia, mutta myös huippumonimutkaisia sekä aikaansa edellä. Niinpä suosio on jäänyt vähäiseksi.

Vuosikausien kokemus antaa kuitenkin Smartille jonkin verran natsoja, joten kun mies postaa piiiitkän kirjoituksen siitä, miten Star Citizen on CIG:n visioiden mukaisena mahdoton peli tehdä, meikäläinen ainakin höristää vähän korviaan. 

Smartin postaus lähestyy asiaa monilta kannoilta: moottorivalinta on huono tällaiseen peliin ja tulee ajamaan tiimin ongelmiin, kun käy ilmi, että he joutuvat kirjoittamaan niin suuria osia siitä uusiksi saadakseen tarpeitaan täyttävän pelimoottorin, että olisi ollut helpompaa tehdä oma moottori. Smartin mukaan projekti on myös paisunut kuin pullataikina alkuperäisestä — ja ihan toteutuskelpoisesta — Kickstarter-visiosta, että nykyhomman hallintaan vaadittaisiin miltei kirjaimellisia velhoja. Ja toki myös pohjimmiltaan se, että nykyinen teknologia ei vain yksinkertaisesti mahdollista kaikkea sitä, mitä Roberts on peliinsä luvannut.

”En tarkoita nyt väheksyä ketään, mutta kerron mielipiteeni: peli, sellaisena kuin se on nyt luvattu, ei tule ikinä valmistumaan. Ikinä. Ei ole olemassa sellaista julkaisijaa tai kehittäjää, joka voisi tehdä tämän pelin, vielä vähemmän alle 150 miljoonalla taalalla. Vuonna 2012 luvattu alkuperäinen visio? Toki, se oli ihan tehtävissä. Mutta tämä näkemys? Ei saumaakaan.”

Ei mitään uusia ajatuksia, siis, mutta Smartilla on kokemusta ja tietoa, johon perustaa mielipiteensä. Sitten homma meni mehukkaaksi. Smart postasi jatkoksi siistityn ja pidennetyn version avautumisestaan omaan blogiinsa, minkä seurauksena ilmeisesti häntä lähestyttiin paitsi virallisten tahojen, myös lukuisien fanien toimesta aika vihamielisesti. Kuulemma lakimiehet keskustelevat nyt jatkotoimista. Eivätkä vain Smartin saamista uhkauksista ja herjoista, vaan myös koko Star Citizen -projektista. 

Netissä leviävien kuvakaappausten mukaan Smart on nimittäin postannut Facebook-seinälleen monisivuisen avautumisen, jossa hän käytännössä syyttää koko Star Citizen -kampanjaa vedätykseksi. Motiivikseen mies nimeää sen, että kun peliprojekti epäonnistuu, mitä hän pitää itsestäänselvyytenä, se romuttaa pelaajien uskon crowdfunding-projekteihin ikuisiksi ajoiksi. Niinpä hän aikoo pysäyttää sen vielä kun se on mahdollista.

Smart heittelee postauksessaan paljon aika huolestuttavia väitteitä projektista, kuten sen, että eräs pelin nyt lähteneistä veteraanituottajista on korvattu Chris Robertsin veljellä, jolla ei ole mitään pätevyyttä hommaansa. Smart vihjailee myös, että hänellä on paljon vakavampiakin syytöksiä, mutta hän ei esitä niitä, ennen kuin hänen lakimiestiiminsä on käynyt väitteet läpi ja Chris Roberts on saanut tilaisuuden vastata hänelle.

Derek Smart vaatii, että CIG ja Chris Roberts julkaisevat kaikki taloustietonsa ja osoittavat viimeistä penniä varten, miten crowdfunding-kampanjan rahat on käytetty. Smart vaatii myös Robertsin selvittävän eritellysti ja tarkoilla aikatauluilla, mitä kaikkea peliin aiotaan toteuttaa, sekä tarjota kaikille halukkaille mahdollisuutta saada peliin lahjoitetut rahat takaisin. Väitteitä on enemmänkin, mutta kokonaisuutena ne ovat jotain, mihin Roberts ja CIG eivät varmasti ryhdy.

Käynnissä on siis aika eeppinen vääntö, joka tulee menemään vielä eeppisemmäksi. Smart kun väittää, että FTC:n, eli Amerikan hallituksen kauppa- ja talousviranomaiset, ovat mukana jutussa ja omien asianajajiensa kanssa puuhaamassa jotain omia juttujaan. Hän lupaa myös, että kun pöly lopulta laskeutuu ja kaikki hänen tiedossaan olevat faktat ja dokumentit ovat julkisia, Robertsin, hänen firmansa ja Star Citizenin tarina on ohi.

Jäämme odottamaan tilanteen kehittymistä, Roberts Space Industriesin mahdollisia vastauksia ja Smartin jatkotoimia. Mutta voi pahus sentään, mikä sotku ja vääntö!

(Derek Smartin julkisen kolumnin voi lukea oheisen linkin takaa, mutta miehen Facebook-avautumista emme tässä toistaiseksi jaa. Etsivä kyllä löytänee.)

Lisätietoja: Derek Smartin blogi

Lisää aiheesta

Pelidevaajien übertrolli dissaa Star Citizeniä: ”tein jo saman ja halvemmalla” 

Avaruuspelien jumalaksi julistautunut Derek Smart julkaisi eeppisen avaruusseikkailusimulaattorinsa ilmaiseksi 

Huhupartio: Star Citizen menetti taas yhden pääkehittäjistään 

Millainen porukka pelaa Star Citizeniä? Paljonko he maksoivat? Nyt se tiedetään! 

Keskustelu

Pitäis rupee ennustajaksi… :P Taannoin taisin jonnekki kommentoida/frendeille sanoa, että suuret on odotukset ja raha ei teoriassa ratkase kaikkiin lupauksiin. Osastojen johtajat nostavat kytkintä jossain vaiheessa kun hiffaavat projektin alkavan syöksykierteen. Kaiken tämän kehityksen ajan aikaansaannos on vaan tech demoa, ei mitään konkreettista.

Ennustus, v-2016 1Q, Projekti menee ”jäihin” ja syvään sellaiseen.

Usko Elite:en on huimasati suurempi kuin Star Citizen:iin…

Nykyisen tahdin ja ongelmien aikana on helppo näitäkin väitteitä ainakin jossakin määrin julkaista. Vähän epäillyt itsekin jo pidemmän tovin ettei sieltä varmaankaan ihan sitä tule mitä on jo tähän asti keretty lupailemaan, mutta toivon että he priorisoivat sen mitä piti alunperinkin tehdä ja sitten vasta lisäilevät.

Kyllä se peli sieltä varmaankin tulee vaikka jostain ominaisuuksista voidaankin joutua tinkimään tai sitten ne lisätään myöhemmin.

@11
Niin no mikä on halpa? Koska siihen pumpattiin yksityisien sijoittajien toimesta useita kymmeniä miljoonia. Ei se millään pelkillä kickstarter-masseilla syntynyt.

Mielenkiintoista. Nostan hattua tässä kohtaa David Brabenille, joka sai oman projektinsa kunnialla läpi ja aikataulussa. Tuli vieläpä hyvä peli ja halvalla tekivät. Niin vaan toiset osaa, toki pelin takana on satojen ihmisten tiimi.

kuka typerys nyt antaa rahaan tuotekehitykseen it-alalla…no kunhan tietää riskit. Turha rage jos ei onnaa. kannattaisi lukea se pieni printti ajatuksella

Itsekin kyllä antaisin herrojen ensin tehdä peli julkaisukuntoon ja lynkkaisin vasta sitten. Jos rahahanat tyystin kuivuvat ja joudutaan jatkuvasti selittämään joka penni ja käyttämään resursseja tähän, niin todennäköisyydet että projekti epäonnistuu moninkertaistuvat, ottamatta edes huomioon jos joku virallinen taho menee ja jäädyttää projektin, joka on auttamatta niskalaukaus.

Vaikka peli myöhästyisikin (joka on alalla ollut aika normi), niin viisikään vuotta ei tosiaan ole mikään pitkä aika pelin kehitykselle. Lisäksi kunnianhimo on aina hyvä asia, koska se potkii eteenpäin ja kukaan rationaalinen ihminen ei yleensä rupea tekemään mitään uutta, koska se vaatii aina tiettyä luovaa hulluutta ja riskiää epäonnistua karkeasti. Silloin kun on taso korkealla, niin sitä voi sitten laskea sitä mukaa kun näkee sen tarpeelliseksi tai pakolliseksi, mutta jos on taso lähtiessäkin matala, on sitä vaikeampaa matkalla nostaa joutumatta tekemään suuria ja mahdollisesti mahdottomia muutoksia moottoriin.

CF-rahoittajat ovat ottaneet tietoisen riskin olla koskaan saamatta rahoilleen vastinetta ja nyt kannattaisi kyllä odottaa rauhassa että tämän toteutumisesta tule välttämättömyys.

Chris Robertsilla on ainakin Wing Commander III:sta lähtien ollut tiettyä mammuttitautia. Hyviä pelejä mieheltä on silti tullut – kunnianhimoisuus näkyy, vaikka kaikkia lupauksia ei ehkä ole lunastettukaan. Eiköhän se Star Citizenkin valmistu aikanaan ja osoittaudu laatukamaksi.

Nyt kun vaivauduin lukemaan koko Derek Smartin blogipostauksen täytyy sanoa, että on herralla _jotain_ pointtejakin asiassa. En silti ohan hirveästi Battlecruisereilla ja Unversal Combatilla keulisi. Toisaalta, ehkä niiden epäonnistuminen on antanut miehelle perspektiiviä asiaan. En silti ole täysin vakuuttunut miehen devauskyvystä, että hän voisi tuomita myös muut epännistumaan.

Siitä huolimatta pitää sanoa, että vähän epäilen Star Citizeniä itsekin. Vaikuttaa liian kunnianhimoiselta. Alkuperäinen visio olisi varmasti ollut hyvin toteuttamiskelpoinen, mutta tämä paisunut megaprojekti vaikuttaa liian massiiviselta. En usko, että tulee sellaisenaan, vaan se on joku karsittu versio.

Ja samaa mieltä itse siitä, että jos SC epäonnistuu se vie luottamuksen muiltakin Kickstarter-pelikampanjoilta tulevaisuudessa.

Eih, oikeasti! Siteerataanko täällä Derek Smartia? Derek on ollut trollaamassa vaikka kuinka monta muuta paljon menestyneempää peliä ja ollut väärässä.

Derek on pelimaailman Uwe Boll. Itse ei osaa muuta tehdä kuin paskaa, mutta luulot omista kyvyistä on paljon suuremmat.

Derek Smart? ”Pitkän linjan pelinkehittäjäveteraani”?

Ahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha!

Sori – ihanko oikeasti joku kuuntelee mitä herra Smart sanoo?
Mieshän on ollut vitsi pelinkehityspiireissä jo pian 20 vuotta.

Mies joka julkaisee Battlecruiser 3000AD:n kaltaisen pökäleen vuosien waporwaren saattelemana ja noin 8+ vuoden kehityskaarella on viimeinen ketä kannattaa kuunnella siitä miten projektien *pitää* menn… :facepalm:

@3 Kääntäen, mies siis todellakin tietää mistä puhuu — harvalla jos kellään on yhtä kattavaa kokemusta eeppisesti epäonnistuneista avaruuspeleistä.

”Dr” Smartin konfliktihakuisuutta ei todellakaan voi kiistää. Mutta v*ttumainen persoona ei välttämättä estä tekemästä oikeita ja mahdollisesti oikeita havaintoja. Enemmän kuin hieman hämmentyneenä on todettava että liiketoiminnassa kaveri on pärjännyt vähintäänkin kohtalaisesti.

Oli StarCitizenin tilanne todellisuudessa mikä hyvänsä niin Dereks Smart on varmaan viimeinen henkilö maanpäällä jonka puheita aiheesta kannattaa kuunnella. Miehellä ei ainkaana kokemusta ole onnistuneista laatupeleistä mutta trollailusta sitäkin enemmän.

”In an interview which was featured on the cover page of Computer Gaming World, Smart said of his online persona: ”Sometimes when I get online, and it’s quiet, and I see something that attracts my attention, I’ll post just to piss these guys off. That’s why I do it. Because I’m in a good mood that day, I go in there and I start trouble.”

Onhan tässä tullut itsekin ihmeteltyä että kuinka se homma voi pysyä kasassa ja hanskassa kun lupaukset ja kaikki paisuvat kuin Castle Bravo nimisen ”ilotulitteen” poksahdus. (joka ei unohduksen takia pysynyt lasketussa 4,5MT:ssä)

”Motiivikseen mies nimeää sen, että kun peliprojekti epäonnistuu, mitä hän pitää itsestäänselvyytenä, se romuttaa pelaajien uskon crowdfunding-projekteihin ikuisiksi ajoiksi. Niinpä hän aikoo pysäyttää sen vielä kun se on mahdollista.”

Toisaalta kehittäjien usko joukkorahoitukseen romahtaa, jos joku ulkopuolinen taho (esim. FTC) tulee ja ”tappaa” Star Citizenin vaikkapa jäädyttämällä CIG:n varat. Tuskin kukaan haluaa hankkia kunnianhimoiselle luovalle hankkeelleen varoja joukkorahoituksella, jos sen jälkeen täytyy jatkuvasti pelätä että joku byrokraatti päättää hankkeen olevan ”mahdoton”, because reasons. Toivotaan että FTC toimii vastuullisesti ja jättää asian sikseen, kun toteaa ettei kyseessä ole mikään ”take the money and run” -huijaus.

Muropaketin uusimmat