PES 2015 käänsi viimein kelkkansa – tällä kamppaa jo FIFAn

06.12.2014 10:00 | Jukka O. Kauppinen

Miikka Lehtonen suuntasi jalkapallokentille ja havaitsi ilokseen, että pitkään kompastellut PES-futissarja on viimeinkin petrannut ja kunnolla.

PES hurmasi minut nopeasti sillä, että se näyttää ja ennen kaikkea tuntuu jalkapallolta. FIFA-peleissä meno on ollut liian näyttävää jo pitkään, ihan kuin jokaisen ottelun pitäisi koostua tauottomista highlight-kohtauksista. Oikestihan futismatsissa kyttäillään, reagoidaan vastustajan taktiikoihin ja yritetään hakea keskikentällä yliotetta. Ei suinkaan siis juosta sprinttinappi pohjassa päästä päähän kiskoen tauotta sellaisia kantapääkikkoja, että Ronaldokin kadehtisi.

Pro Evolution Soccer heittää kantapääkikat ja sprintit enimmäkseen romukoppaan, ellei ohjattavana ole juuri Ronaldon kaltainen superstara. Tavallisten kuolevaisten on pärjättävä oikeilla keinoilla. Vastustajia ei ole tarkoitus ohittaa pyörittelemällä oikeaa analogitikkua ja vetelemällä kantapääveivejä kentän päästä päähän, vaan kuvioilla. Syöttelemällä, hakemalla avoimia paikkoja ja sitten napauttelemalla tarkkoja syöttöjä. Harhautuksetkin tehdään fysiikan keinoin: peippaa oikealla, pakota vastustaja muuttamaan tasapainoaan ja yritä vasemmalta ohi. Yritä, koska aina se ei onnistu. Ei edes Ronaldolta.

Lue koko arvostelu: PES 2015 (PS4, Xbox One)

Lisää aiheesta

Miksi PES romahti? Miehet miettivät!

PES 2012: Pro Evolution Soccer 3D (3DS) 

Pro Evolution Soccer 2009 (PS3, Xbox 360) 

Pro Evolution Soccer 2010 (PS3, Xbox 360)

Pro Evolution Soccer 2012 (PC, PS3, Xbox 360) 

Pro Evolution Soccer 2014 (PC, PS3, Xbox 360)