Uusimmat

Pienestä ne suomipelitkin maailmalle pinnistivät – ohjeita 20 vuoden takaa

30.03.2016 10:00 Jukka O. Kauppinen

20 vuotta sitten suomalainen pelintekomaailma oli kovin kotikutoista. Pelejä tehtiin ja paljon tehtiinkin, mutta suurin osa oli aika kämyisiä harrastepelejä, eivätkä ne paremmatkaan oikein maailmalle suuntautuneet. Eipä siis ihme, että allekirjoittanut opasti indiedevaajia MikroBitti-lehden sivuilla tähän tapaan:

Palstalla on pyritty nostamaan esille laadukkaita kotimaisia pelejä ja tekijöitä. Painotus on ollut positiivisessa kannustamisessa. Tekijöille annetaan tukea massamedian kautta tuomalla pelien heikkouksia tuodaan esille, mutta pyritään silti suhtautumaan kannustavasti. Erityisesti kuukauden kotimainen -pystillä on pyritty nostamaan esille tavallista parempia tuotoksia. Etenkin hyville, omintakeisille ideoille annetaan arvoa. Joskus hillitön pelattavuus on vienyt mukanaan, toisinaan taitava tekninen toteutus on ansainnut pystin. Tekijöiltä saadusta palautteesta on voinut päätellä että kuukauden kotimainen-nimike myös vaikuttaa sekä pelin latauksiin että rekisteröinteihin.

Pystit eivät tosin kerro koko totuutta. Joskus valinta on helppo, toisinaan tarjolla on koko nivaska sen ansaitsevia pelejä. Siinä ohella myös hieman arveluttavammille tapauksille on annettu mahdollisuus, jos siitä haistaa potentiaalia ja tekijöiden vakavaa suhtautumista. Jos pelin jatkokehitys on korjannut puutteita tai palaute huomioitu, niin tiimin seuraavassa pelissä on tavoite saavutettu ja lukijoillekin vihjattu uudesta tekijästä pelimarkkinoilla.

Tuen tulokset ovat hyvin nähtävissä. Kun tekijöille ja peleille annettiin tilaa on pelaajien kiinnostus niihin kasvanut tavattomasti. Tekijätkin saaneet enemmän palautetta, mikä on kasvattanut heidän intoaan. Myös uusia pelitiimejä alkanut pulpahdella entistä tiheämmin.

MB:n pelipalstan ohella erinomainen pelisivu www.finnishgames.com antaa suomalaisesta pienpeliskenestä parhaan kuvan. Laatupeli toisensa jälkeen. Toimintaa, räiskettä, seikkailuja, strategiaa ja älypelejä. Kaikkea mitä pelurit voisivat tarvita!

Harva kuitenkaan näkee tilannetta kokonaisuudessaan. Suomesta tuskin löytyy ketään joka käy läpi yhtä paljon ilmais- ja share ware-pelejä kuin allekirjoittanut. Erityistä huomiota annan tietenkin suomipeleille, joita tekijät lähettävät MB:n pelipalstaa ja MBnetiä varten. Mutta kaikki eivät mahdu lehteen – eikä kaikkeen voi suhtautua yhtä varauksettoman positiivisesti.

Lue koko artikkeli: Ohjeita pelintekijöille vuosikymmenten takaa: ”suomalaisten pikkupelien nousu ja uho”