Pixolane kehittää PS3-peliä kotimaisella rahoituksella

11.09.2009 13:20 Jukka O. Kauppinen

Oululainen pelikehittäjä Pixolane Oy kehittää Playstation 3:lle Rust Buccaneers –nimistä toimintapeliä, jonka kehittämiseen on saatu täysin kotimainen rahoitus. Oulun Seudun Hyvinvointirahaston ja yksityisten sijoittajien tekemä pääomasijoitus järjestettiin kesällä 2009 päättyneessä annissa, jolla varmistettiin yhtiön pelituotannon vaatiman käyttöpääoman riittävyys.

Pixolanen mukaan pelialalla on käynnissä selkeä murros, joka vaikuttaa alan liiketoimintamalleihin. Yhä useampi ostaa pelinsä digitaalisten jakelukanavien kautta suoraan pelinkehittäjältä, kun aikaisemmin suuret julkaisijat ovat olleet käytännössä ainoa mahdollisuus saada pelituote kansainvälisille markkinoille.

”Yrityksen ensiaskeleet otettiin alihankinnan ja erilaisten julkisten rahoitusten turvin. Lähdimme aluksi tuottamaan alan perinteisellä mallilla julkaisijoille esiteltävää demoa, jonka turvin tavoittelimme julkaisu- ja rahoitussopimusta yrityksellemme. Sopivasti demon valmistuttua taantuma laittoi julkaisijoiden rahahanat kiinni, eikä lukuisten konkurssiuutisten valossa alan perinteinen toimintamalli tuntunut enää liiketoiminnallisesti järkevältä. Mietimme liiketoimintamallimme ja strategiamme uusiksi, jonka jälkeen olimme yhteydessä paikallisiin sijoittajiin”, kertoo Pixolane Oy:n toimitusjohtaja Henri Heikkinen.

Pääomasijoituksen turvin Pixolane Oy voi jatkaa Rust Buccaneersin kehittämistä luottavaisin mielin. Se on viimeaikaisista merirosvouutisista inspiraationsa saanut nykyaikaan sijoittuva piraattiaiheinen toimintapeli, jossa pelaaja ryöstää ja tuhoaa siviili- ja sotilasaluksia tavoitellessaan mainetta ja mammonaa trooppisilla vesillä.

Peli julkaistaan omakustanteisesti digitaalisten jakelukanavien kautta, aluksi PlayStation 3 –alustalle ja mahdollisesti myöhemmin myös muille pelialustoille.

Vaikka koko pelialasta digitaalisella jakelulla on vasta ohut siivu, arviolta 1-2 miljardia dollaria, kun fyysisiä pelejä myydään yli 26 miljardilla dollarilla vuosittain pitää Pixolane pelinkehittäjän kannalta parhaana mallina  omakustanteista tuotantoa. Kehittäjän myydessä tuotteensa suoraan kuluttajalle välikäsien määrä vähenee, yksittäisestä pelistä saatava tuotto on suurempi ja kuluttajahinta alhaisempi.

”Digitaalinen jakelu, niin kuuma aihe kuin se tällä hetkellä onkin, ei ole mikään arbitraasi, joka tuo voittoa ilman riskiä, vaan mahdollisuus itsenäiseen, kannattavaan liiketoimintaan. Jos pieni kehittäjä on julkaisijan rahoituksen armoilla voi yksikin myöhästynyt maksu tai julkaisijan peruma projekti kaataa koko yrityksen. Ei siinä ole kehittäjän kannalta mitään järkeä. Tällä mallilla pääsemme lähemmäs normaalia, tervettä liiketoimintaa, joka on myös sellaisen henkilön käsitettävissä, joka ei tunne pelialaa”, sanoo Heikkinen.

Suomalaisen pelialan rahoitus on tullut pääasiassa ulkomailta, lukuun ottamatta Tekesin merkittävää panostusta kotimaiseen peliteollisuuteen. Suomalaiset sijoittajat eivät ole nähneet pelejä mielekkäänä sijoituskohteena, eikä kotimaassa ole juurikaan alaan erikoistuneita rahoittajia, jonka vuoksi alan menestystarinat ovatkin pääosin valuneet ulkomaille.

”Olemme huomanneet, että peliala on kansainvälisesti tuottava ja kasvava toimiala, jossa on erinomaiset edellytykset menestykselle. Pixolane on kasvu- ja kansainvälistymishaluinen yritys, jonka tiimi on kyvykäs ja sitoutunut yhteiseen päämäärään. Sijoituksemme avulla Pixolane pystyy hyödyntämään intoaan ja osaamistaan, sekä viemään kotimaista pelialaa omalta osaltaan eteenpäin”, sanoo Oulun Seudun Hyvinvointirahaston toimitusjohtaja, Hannu Säynäjäkangas.

Pixolane Oy on perustettu syksyllä 2007 viiden hengen voimin. Perustajajäsenet Henri Heikkinen, Niklas Kumpulainen, Toni Fingerroos, Teemu Närhi ja Thomas Wahlberg ovat aikaisemmin toimineet markkinointi- ja ohjelmistoalalla ja tehneet ohjelmisto- ja sisällöntuotantoa PC- ja mobiilialustoille.

Lisätietoja: www.pixolane.com

Lue myös

Arvostelu: Colin McRae: Dirt 2 (PC, PS3, Xbox 360)

Ennakossa Operation Flashpoint: Dragon Risingin PC-versio

Red Factionin PC-versio taipui kaksoistornien edessä

Trials HD hallitsee Xbox-listoja – XBLA:n ja PSN:n top 10

Wiikon wanha: Bionic Commando