PlayStation 4:llä ei pelata PS3-pelejä Euroopassa ihan vähään aikaan

03.09.2013 11:30 | Miikka Lehtonen

Uusien pelikonsolien yhteensopivuus edeltäjiensä kanssa on taas ollut kova puheenaihe. Sony ratkaisi ongelman ostamalla Gaikai-pelipalvelun. Ideana on, että PS4:llä voi streamata verkon yli wanhoja pelejä mielensä mukaan. Paitsi Euroopassa.

Sonyn verkkopohjainen yhteensopivuussuunnitelma kuulostaa mielenkiintoiselta. Alusta saakka oli selvää, että PlayStation 3 -pelien pelailu ei suoraan konsolilla onnistuisi, sillä laitteen teknologia oli sen verran erilaista, että yhteensopivuudesta ei olisi toivoakaan. Toisaalta emulaatio on niin tehohintavaa puuhaa, ettei sekään ole mahdollista.

Sony ratkaisi ongelman lainaamalla sivun OnLive-palvelun pelikirjasta ja osti Gaikai-streamauspalvelun. Ideana on, että kaikki PlayStation 3 -pelit pyörivät Sonyn serverifarmilla ja ne välitetään pelaajille verkon yli. Toiseen suuntaan lähtee ohjausinputia ja takaisin päin tulee videota ja ääntä siitä, mitä tapahtuu. Dome testaili viime vuonna OnLive-palvelua ja havaitsi sen yllättävän toimivaksi, joten idea oli selvästi toteutuskelpoinen.

Ja nyt pääsemmekin siihen uutisen ikävään osaan: näillä näkymin PlayStation 3 -pelejä ei pelailla Euroopassa ainakaan vielä ensi vuoden aikana. Sony vahvisti, että palvelu pyörähtää käyntiin Yhdysvalloissa vuoden 2014 aikana, mutta ei Euroopassa. Syynä ovat kapasiteettiongelmat, selittää Sonyn europomo Jim Ryan.

”Euroopassa on tiettyjä ongelmia laajakaistan kanssa. Eurooppa on toki suunnitelmissamme palvelun aloittamiseksi jossain vaiheessa, mutta meistä riippumattomista syistä johtuen emme vielä pysty sanomaan mitään ajankohdista.”

Mitä nämä tietyt ongelmat sitten ovat, sitä en osaa sanoa. Yleisestihän Euroopan laajakaistaliittymät ovat melkoisesti Yhdysvaltojen vastaavia edellä, joten vähän erikoiselta tuntuu. Yksi selitys olisi toki se, että mikäli Eurooppaan ei perusteta omia Gaikai-serverifarmeja, pingi rapakon yli estää tehokkaasti pelaamisen. Mutta se ei toisaalta olisi Euroopan laajakaistainfrastruktuurin vika.

Oli miten oli, sopii vain toivoa palvelun pyörähtävän käyntiin täällä reilusti ennen vuotta 2015 tai nettipalaute voi olla rumaa.

Lähde: CVG

Muropaketin uusimmat