UUSIMMAT

PlayStation 4:n pääsuunnittelija: halusimme tehdä yksinkertaisemman konsolin

28.03.2013 13:08 | Jukka O. Kauppinen

PlayStation 3 on kärsinyt koko historiansa ajan liian monimutkaisesta tekniikasta. Kaupallisesti flopanneen Cell-prosessorin ohjelmointi ja ylipäätään PS3:n arkkitehtuuri osoittautuivat monille ohjelmoijille liian hankaliksi ja työläiksi käsiteltäviksi. Monialustapeleissä PC ja Xbox 360 ovat edelleenkin se suositumpi yhdistelmä läheisen teknologisen sukulaisuutensa ansiosta. Tähän on kuitenkin luvassa muutosta PlayStation 4:n saapuessa.

PS4-konsolin pääsuunnittelija Mark Cerny aloitti PS4:n suunnittelutyön jo vuonna 2007, omalla ajallaan. Ja onnistui puhumaan itsensä PS4:n pääsuunnittelijaksi, kun herran näkemykset seuraavan konsolin ydinjutuista saivat vastakaikua myös Sonyn pomoportaalta.

”Pelikehittäjien kannalta tehtävä konsolisuunnittelu tulisi tekemään kaikesta muustakin helpompaa”, Cerny kertoo miettineensä tuolloin.

”Suurin haasteemme oli se, että emme halunneet konsolin hardwaren olevan puzzle, jonka ohjelmoijien täytyy ratkaista ennen kuin he pystyvät tekemään hyviä pelejä.”

Niinpä Cerny aloitti keskustelut pelikehittäjien kanssa jo vuonna 2008 ja loi niiden pohjalta suuntaviivoja, joita hän yhdisteli omiin näkemyksiinsä. Intelin X86-prosessoriteknologia oli herran ykkösvaihtoehto jo 2007, ja siihenhän sitä lopultakin päädyttiin, kahdeksan prosessoriytimen kera. Enemmänkin olisi konsoliin voitu iskeä, mutta tuolloin konsolin ohjelmoinnista olisi tullut jo Cell-tyyppistä palapelin näpertämistä, joka olisi vaatinut erikoistekniikoita ja –osaamista.

Nyt PlayStation 4 on paitsi ohjelmoijaystävällisempi, myös paljon lähempänä PC:tä ja Xbox 360:stä, kuten luultavasti myös seuraavaa Xboxia. Läheisyys PC:n ja kilpailevien laitteiden kanssa tekeekin ohjelmoinnista yksinkertaisempaa ja pelien kääntämisestä eri alustoille nopeampaa, kun samat ohjelmointiopit toimivat kaikilla alustoilla.

Lue juttu: Gamasutra, Inside the PlayStation 4 with Mark Cerny

Lisää aiheesta

Carmageddon: Reincarnation tehdään myös seuraavalle konsolisukupolvelle

Unity kimppaan Sonyn kanssa

Uskokaa jo – PS4:lle EI etsitä betatestaajia

Dishonored-kehittäjä innoissaan PS4:n muistin määrästä

PlayStation 4:n käyttöliittymä vihdoin kunnon kuvissa 

Keskustelu

Eikōhān ne aina pc pohjaisia ovat olleet. Tāmā on taas nāitā ”pitāā keksiā hyvāā sanottavaa tulevasta laitteestamme.”

Muropaketin uusimmat