UUSIMMAT

PlayStation menettää tärkeitä työntekijöitä

08.07.2016 17:00 Miikka Lehtonen

Sony on tehnyt totaalisen kurssinmuutoksen PlayStation 3:n päivistä. Silloin ylimielisenä kisaan lähtenyt ja nokkiinsa ottanut japanilaisjätti on valloittanut pelaajien sydämet tämän sukupolven aikana. Nyt firma on menettämässä yhtä uuden suunnan avainmiehistä.

On mielenkiintoista nähdä, miten pelifirmojen asenteet kulkevat sykleissä. Sony hallitsi koko pelaavaa maailmaa PlayStation 2 -sukupolven aikana ja se näkyi huonolla tavalla PlayStation 3:een lähdettäessä. Ylimieliset asenteet, ”hankkikoon sitten vaikka toisen työpaikan jotta rahat riittävät” -viestit ja monet muut töpit saivat firman nimen muuttumaan kirosanaksi pelaajien kielillä. Kun oli aika lähteä PlayStation 4 -sukupolveen, asenne ei olisi voinut olla erilaisempi. Firma oli nöyrempi, asetti pelaajat etusijalle ja teki ankarasti töitä hankkiakseen lupaavia indiekehittäjiä ja -pelejä julkaisulistoilleen.

Vaikka tarkasta vastuunjaosta on mahdoton puhua, eräs uuden asenteen avainmiehistä oli varmasti Adam Boyes, pitkän linjan pelimies, joka napattiin oman PR-firmansa johdosta Sonyn ylimpään johtoportaaseen. Julkaisuosaston ja kehittäjäyhteistyön vetomiehenä Boyes oli avainasemassa kun Sony teki linjauksiaan indiepuolella, pisti rahaa Grim Fandangon uusintaversioon, rahoitti huippuhypetettyä No Man’s Skytä ja niin edelleen. Boyes ilmoitti äskettäin Twitterissä tehneensä hyvin vaikean päätöksen ja lähtevänsä Sonylta oman indiestudionsa vetäjäksi.

Heinäkuun alussa Sony menetti myös toisen tärkeän uuden aallon työntekijänsä, kun entinen pelitoimittaja Nick Suttner ilmoitti myös lähtevänsä firmasta. Myös Suttner oli tärkeässä roolissa Sonyn kosiskellessa ennakkoluulottomasti ja laajalti lupaavien indiepelien kehittäjiä.

Jääkin nähtäväksi, miten muutokset vaikuttavat Sonyn asenteisiin ja käytäntöihin jatkossa. Tuskinpa miesten työtä nyt maton alle lakaistaan, mutta on selvää, että korvaajat tuovat mukanaan omat asenteensa, tavoitteensa ja prioriteettinsa, jotka eivät välttämättä ole täysin samanlaisia. Elämme siis mielenkiintoisia aikoja.

Lähde: Engadget