Uusimmat

Pohjoismaiset roolipelit ovat maailman kunnianhimoisimpia

14.01.2011 10:43 Jukka O. Kauppinen

Viimeisen 15 vuoden aikana Pohjoismaissa on kehittynyt uusi ja  ainutlaatuinen osallistava ilmaisumuoto. Pohjoismaiset larpit  muodostavat tradition, joka yhdistelee elementtejä roolipeleistä,  teatterista ja performanssitaiteesta.

Alkujaan roolipelaaminen ja larppaaminen harrastuksina syntyivät 1970-luvulla.,  mutta erona tähän traditioon pohjoismaiset larpit tarjoavat paitsi eskapistista pakoa fantasiamaailmoihin, myös koettelevat ilmaisumuodon  rajoja luomalla vaihtoehtomaailmoja, jotka tutkailevat esimerkiksi  pakolaispolitiikkaa, sosiaalista epätasa-arvoa ja sukupuolikysymyksiä.

Larpit eli liveroolipelit ovat roolipelejä, joissa osallistujat  esittävät hahmoja kuvitteellisissa ympäristöissä. Pelaajat tuovat  hahmon esiin kehollisesti ja eläytyvät rooleihinsa ja pelin  tilanteeseen. Larppien järjestäjät valmistelevat pelimaailman ja pelin  fyysiset puitteet, suunnittelevat juonikuviot ja usein myös  hahmoaihiot, jotka annetaan pelaajille. Kuitenkin, kun peli alkaa,  ovat pelaajat vapaita toimimaan omien tulkintojensa mukana: Peli on  siis kaikkien osallistujien yhteinen luomus. Larpit kestävät  muutamasta tunnista viikkoon, ja Pohjoismaissa peleihin osallistuu  yleensä kourallisesta tuhanteen pelaajaan.

Once Upon A Time – kuva June Witsøe

Tämä traditio on nyt ensimmäistä kertaa dokumentoitu, lähestyttävän  valokuvakirjan muodossa. Tampereen yliopiston pelitutkijat Jaakko  Stenros ja Markus Montola esittelevät 30 liveroolipeliä ymmärrettävin  tekstein, satojen valokuvien siivittämänä. Nordic Larp -kirja avaa  larppaamista ja selittää sen suhdetta ympäröivään kulttuuriin,  teatteria, taidetta ja pelikulttuuria unohtamatta.

”Nordic Larpilla halusimme esitellä uraauurtavan liikkeen huipullaan”,  kertoo toimittaja Stenros.

”Larpit ja niiden tekijät ovat jo pitkään  työstäneet osallistumiseen ja osallistamiseen liittyviä kysymyksiä,  jotka ovat nyt pinnalla niin taiteissa kuin teknologiassa. Pitkään  larppien suunnittelijat varastivat ideansa teattereista ja  digitaalipeleistä, mutta viime vuosina ideoiden kulkusuunta on  kääntynyt. Yhä useammin kokeellinen teatteri ja esitystaide lainaa  larpeilta, roolipelitaustaiset pelisuunnittelijat ovat vieneet  kokemuksiaan digitaalisiin peleihin ja muihin vuorovaikutteisiin  medioihin.”

Nordic Larp tarjoaa monipuolisen läpileikkauksen keskiaikaisista  fantasiakylistä ja steampunk-avaruusaluksista aina nykypäivään  sijoittuviin kuvauksiin vastaanottokeskusten arjesta ja symbolisiin  taiteellisiin performansseihin.

”On hienoa päästä esittelemään  monipuolista pelikulttuuria, joka venyy pienistä ja innovatiivisista  projekteista aina vuosia valmisteltuihin satojen tuhansien eurojen  spektaakkeleihin”, kertoo Montola.

Jaakko Stenros ja Markus Montola ovat Tampereen yliopiston tutkijoita.  He ovat aiemmin toimittaneet kaksi roolipelaamista käsittelevää kirjaa  (Playground Worlds ja Beyond Role and Play) sekä kirjoittaneet kirjan  pervasiivisista peleistä (Pervasive Games). Nordic Larp -projektia  ovat tukeneet yhdistykset, rahastot ja yritykset Suomesta, Ruotsista,  Norjasta ja Tanskasta.

Carolus Rex – kuva Olle Sahlin

Lue myös

Domen arvosteluviikko 1/2011: Revolution Under Siege, Sly Trilogy, World of Warcraft Cataclysm

Minecraft myi miljoonan

Näin syntyy uusi Death Rally – Remedyn klassikko palaa peliruuduille

Vuoden 2010 parhaat pelit -äänestyksen tulokset

Muropaketin uusimmat