Uusimmat

Pokemon Go on 7,5 miljardin jättihitti, joka sekoittaa totta ja pelaamista hämmentävin tavoin

11.07.2016 18:45 Jukka O. Kauppinen

Pokemon Go julkaistiin viime viikon lopulla, ja se on jo nyt ehtinyt muuttaa videopelaamisen kuvaa yllättävillä tavoilla. Hauskinta ilmiössä on seurata sen vaikutuksia tosielämään.

Pokemon Go on GPS-pohjainen liikkumispeli, joka hyödyntää älypuhelimien ja tablettien sijaintitietoja ja rakentaa niistä niin sanotun täydennetyn todellisuuden pelikokemuksen. Pelaajat tarkkailevat todellista maailmaa älylaitteensa takakameran läpi ja etsiytyvät paikkohin, joissa pokemoneja lymyilee. Etsiytyvät siis ihan silleen fyysisesti, liikkumalla.

Pokemon Go

Pokemon Go

Ja yhtäkkiä ympäriinsä kuljeskelee jos jonkinlaista hiippailijaa, jotka tuijottavat älyluurejaan tavallistakin sokeampina, lymyileviä pokemonejaan etsien. Pokemoneja löytää milloin mistäkin – hotelleista, puistoista, parkkipaikoista, vaikka mistä, ja kaiken lisäksi usein iltaisin ja jopa öisin. Ja koska gotta catch them all, niin otuksia saa toden teolla kuljeskella etsimässä. Lisäksi pelissä on eräänlaisia pokemonien kuntosaleja, joita on sijoitettu karttatietojen pohjalta muun muassa puistoihin ja kirkkoihin. Mutta jotkut pelikuntosalit ovatkin esimerkeiksi hotelleissa tai jopa asunnoiksi muutetuissa muissa rakennuksissa, mikä tietenkin aiheuttaa varsinaisen kutsumattomien vieraiden tulvan.

Ja niin ihan ulkopuoliset ihmettelevät, että keitä nämä tyypit nyt oikein ovat.

Erään hotellin työntekijä harmitteli, että jokin pokemon asuu jostain syystä heidän hotellinsa aulassa. Ja nyt aulassa ramppaa joka päivä kymmeniä pokejahtaajia. Vartiointifirman edustaja kiroili, kun ilta- ja yöliikenne heidän valvomallaan parkkipaikalla villiintyi täysin. Epämääräisiä ja luvattomissa aikeissa liikkuvia on nyt niin paljon vaikeampi tunnistaa, kun alueella liikkuu koko ajan pokemonisteja. Jopa kolmelta aamuyöllä.

Entä kun peli sijoittaa pokemoneja sinun kotiisi tai hotellisi kuntosaliin, jonne vain asiakkaat pääsevät?

Pokemon Go

Pokemon Go

Eräs kolmikymmpinen herra taasen löysi oivan pokemonin kaupan parkkipaikalta, ja sitten kaupassa huomasi noin kymmenvuotiaan tytön skannaavan ympäristöä Pokemon Go -pelillä. Sukupolvikuilu katosi silmänräpäyksessä, kun herra kertoi löytämästään pokemonista ja tyttö oli aivan innoissaan pyytämässä kaveria viemään hänet löytöpaikalle. Kaveri kuitenkin tajusi yhtäkkisesti, että ”minähän olen kidnappaamassa pikkutyttöä” ja totesi, että mitäs jos minä vain neuvon missä se on ja menet sinne äitisi kanssa.

Koska tietyt pokemonit asuvat tietyissä paikoissa, niin harvinaisemmat ja arvokkaammat pokemonit tietenkin saavat ympärilleen enemmän jahtaajia. Ja ohops, sen ovat huomanneet myös rosvot, jotka ovat jenkkilässä ryhtyneet kyttäämään ja ryöstämään pelaajia suosittujen pokemonien asuinpaikoilla.

Pokemon Go -pelin tehnyt Niantic-studio on luonut aiemmin myös erittäin suositun Ingress-pelin, joka on Gon tapaan sijaintipohjainen GPS-liikkumispeli. Vaikka Ingress onkin genressään erittäin suosittu, niin vasta Pokemonin kaltainen valmiiksi käsittämättömän suosittu ja rakastettu brändi nosti GPS-liikkumispelaamisen oikeaksi kaiken kansan kansanhuviksi.

Alalla on ollut myös suomalaisia yrittäjiä, kuten suomalaisen Grey Area -studion jo lakkautettu Shadow Cities.

Nörtimpi kansanosa on toki harjoittanut GPS-seikkailuja jo pitkään geokätkennän parissa.

GPS- ja liikkumispeleissä on se erinomaisen hyvä puoli, että niiden avulla liikuntaa vihaavakin ihminen voi innostua kuljeskeluun ja liikkumiseen pelin ja saavutusten varjolla. Etsittiin sitten geokätköjä tai pokemoneja, niin koluaminen ja kuljeskelu eivät ole niin sanotusti koulun pakkoliikuntaa, vaan kivaa ja motivoivaa toimintaa.

Pokemon Go nousi suorilta Yhdysvaltain App Storen ladatuimmaksi peliksi, minkä seurauksena yhtiön aiempi 9,3 prosentin kurssinousu pörssissä jatkui tänään hurjalla 24,52 prosentilla. Ilmaiseksi ladattava mobiilipeli nosti siis Nintendon arvoa 7,5 miljardilla dollarilla alle viikossa.

Pokemon Go on saatavilla Yhdysvalloissa Android- ja iOS-laitteille. Euroopan julkaisusta ei ole annettu edes arviota.

Päivitys: ingressiä viilattu ja uutista laajennettu.

Pokemon Go

Pokemon Go

Pokemon Go

Pokemon Go

Pokemon Go

Pokemon Go

Pokemon Go

Pokemon Go

Pokemon Go

Pokemon Go