UUSIMMAT

Yle-verorahat hyvässä käytössä: psykokomedia suomalaisen pelialan alkuvuosista

21.03.2016 10:15 | Jukka O. Kauppinen

Yle kuvaa parhaillaan uutta Yle Areena –sarjaa, joka pohjautuu Miha Rinteen sarjakuvateokseen Matkailua pelialalla. Rinteen jo pitkän aikaa työstämänä, alkujaan nettisarjiksena julkaistu Matkailua pelialalla pohjautui Rinteen omiin kokemuksiin vuosikymmenten työstä pelialalla, ja kaikenlaista keksittyjen hahmojen ja tapahtumien myötä siitä kasvoi huikea kulttiteos, joka peilaa pelialan tapahtumia, ihmisiä ja sattumuksia väkevän mustan huumorin keinoin.

Bitwisards – nuoret gurut kyberavaruudesta -sarja on osittain piirretty psykokomedia Suomen peliteollisuuden alkuajoista 90-luvulta, sen noususta, tuhosta ja uudesta uhosta.

Tarina seuraa kahden pitkän apurahan saaneen dokkaristin seikkailua Bitwisard Oy -nimisessä pelifirmassa. Lapsenkengissä tarpova työkulttuuri, hullut visionäärit ja pimahduksen partaalle polttava intohimo roiskahtelee firman työtiloissa, joissa työntekijät myös nukkuvat.

Palkattomia pelintekijöitä tipahtelee tuoleilta ja kompuroi komeroista. Vain yhdelle heistä mielipuolinen omistaja Ice Hair (Kari Ketonen) on suostunut tekemään työsopimuksen.

Sarjan näyteltyjen osuuksien kuvaukset ovat jo loppusuoralla. Seuraavaksi tarina siirtyy jälkikäsittelyyn, jossa Bitwisardsin omaleimaista maailmaa syvennetään piirretyin keinoin sekä Rinteen että ohjaaja Jarno Elosen toimesta.

”Olen vaikuttunut siitä omistautuneisuudesta, jolla tähän on paneuduttu, ja uskon että tästä tulee ehkä yksi kaikkien aikojen parhaista sarjakuvasovituksista. Tietysti, koska se perustuu sarjakuvaani, ja olen itse mukana tekemisessä, niin saatan olla puolueellinen!”, kuvauksia seurannut Miha Rinne nauraa ja jatkaa.

”Sarjakuvan tapahtumista, vitseistä ja sisällöstä ei ole mitään jätetty pois – päinvastoin, niitä on syvennetty, rikastettu ja lisätty. Liikkuva kuva ja sarjakuva ovat kuitenkin eri medioita joilla on erilaiset kerronnalliset tarpeet. Kaikki kohtaukset on suunniteltu niin, että ne hyödyntävät parhaalla mahdollisella tavalla eläviä näyttelijöitä sekä liikkuvan kuvan tuomia kerronnallisia mahdollisuuksia.”

 

Dokumentintekijät:

Bitwisards_yle_sarja_miharinne_matkailuapelialalla_sarjakuva_uut201603_05 Bitwisards

 

Sekopäisiä pelikehittäjiä:

Bitwisards Bitwisards Bitwisards

 

Koko poppoo:

Bitwisards

 

Dramatisointi ja ohjaus Jarno Elonen.

Rooleissa mm. Kari Ketonen, Ylermi Rajamaa, Santeri Mäntylä, Antti Vuorenmaa ja Arttu Kurttila.

11-osainen Bitwisards julkaistaan katalogina Yle Areenassa elokuussa 2016.

Lisätietoja: Bitwisards – nuoret gurut kyberavaruudesta

Lisää aiheesta

Matkailua pelialalla – sarjakuva sekoittaa totta ja tarua, itkettää ja naurattaa

Matkailua pelialalla –sarjakuva sai yllättävän jatko-osan

Matkailua pelialalla tv-sarjasta

Pelikopteri #018 – matkailua menneessä ja tulevassa (Checkpoint)

Sekopäinen Matkailua pelialalla –sarjakuva muuttuu tv-komediaksi

Muropaketin uusimmat