Privaatti vai piraatti? Yksityiset MMO-palvelimet haastavat pelitalot

09.12.2009 16:01 | Jukka O. Kauppinen

Palvelinohjelmistot ovat keskeisessä asemassa nettipelaajien ja pelitalojen välisessä symbioottisessa suhteessa. Toisaalla useimmat suositut nettiräiskinnät tarjoajat käyttäjilleen mahdollisuuden pyörittää omia dedicated-palvelimia pelaajayhteisölle, toisaalla raskaan sarjan nettipelit keskittyvät pelitalojen omiin tuhansia ja kymmeniätuhansia pelaajia palveliviin servereihinsä. Ja siihen väliin mahtuvat privaattiserverit. Tai kuten pelitalot niitä kutsuvat, piraattiserverit.

Jo Ultima Onlinen alkuajoista lähtien suosituista verkkoroolipeleistä on pyöritetty myös omia, pienempien pelaajayhteisöjen palvelimia. Nykyään privaattiservereitä – tai shardeja – löytyy myös esimerkiksi EverQuesteille ja World of Warcraftille. Vaikka pelitalot eivät niistä juuri pidä, niin minkäs teet, niiden juuriminen pois verkosta on hankalaa ja uusia pyörittäjiä pulpahtaa aina pinnalle entisten jälkeen.

Niinpä privaattiserverit ovat muodostuneet jonkinlaiseksi epäviralliseksi, kirjoittamattomaksi maan tavaksi, joka omalla tavallaan antaa haastetta isoille pelitaloillekin. Useimmista ei ole myöskään todellista vaaraa kaupallisille peleille, sillä serverit ovat enimmäkseen pieniä, hitaita, bugisia ja täynnä huijareita.

Toisaalta jotkut parhaimmista ilmaisservereistä voivat olla sitäkin kiinnostavampia. Joitakin ylläpitää ja kehittää kokonainen pieni yhteisö, joka samalla käsikirjoittaa omia tarinoitaan.

BBC on haastatellut privaattiservereiden ylläpitäjiä ja kertoo aiheesta enemmänkin. Erinomaisen  artikkelin voi lukea täältä:

Lue myös

Ennakko: Heavy Rain (PS3)

Kun avaruusooppera kukkii kauneimmillaan

Modern Warfare 2:n pelaaminen rinnastetaan piratismiin, nettiliittymät poikki

Poets of the Fall soi Alan Wakessa

Keskustelu

Wowi on kyllä peli joka ansaitsee piraattinsa. Lopettais vaan kaikki maksamisen.

@6 Jokaiselle vähän terveemmälle se on. Karvainen köriläs käpälöi homohaltijaa ja ties mitä. Hyi helevetti!

Asiasta kolmanteen, eikö tuo kuva ole vähän häiritsevä jollain tasolla? :D

Oman lukunsa tuovat myös kuolleet pelit, joille virallista palvelinta ei enää ole edes olemassa. Shining Lorea tuli aikanaan pelailtua privaattiservulla. :)

@2 Jos grindaamisesta tykkää nii mitä sitten.. vai väitätkö, että kaikkien pitäisi olla samanlaisia kuin sinä ja tehdä samaa kuin sinä.. tai sitten oot vaan kateellinen.. jokainen saa tehdä mitä huvittaa..

Jeah, grindaus täältä mä tuun! Mahdollisuus kokea että saisi jotain oikeasti aikaan! Tahdon olla kuoloritari ja tappaa jotain vatun yksisarvisia, jeah! Oikeasti?

itrwow.com on hyvä wow-privaservu, mutta ei siitä haastajaksi blizzardin servuille ole.

Muropaketin uusimmat