Uusimmat

Propilkki on vedenjakajalla – ”jotain suurta pitäisi tehdä”

10.08.2012 18:00 Jukka O. Kauppinen

Propilkki on legenda, peli, joka on kestänyt melkeinpä isältä pojalle. Propilkki II -kalastuspeliä on tehty jo 12 vuoden ajan, mikä innoitti sen kehittäjän miettimään teoksensa elinkaarta ja tulevaisuutta.

Kirjoitus on julkaistu jo toukokuussa, mutta jos pelilläkin on ikää 12 vuotta, niin ei nyt muutama kuukausi tunnu yhtikäs missään näin ajattoman asian käsittelyssä.

Ensin lainaus historiasta.

Propilkin kohdalla ollaan nyt selvästi tavallaan veitsenterällä. Pelin ensimmäinen idea ja tuotos liittyy Propilkki 1.42 versioon, joka levisi laajalle harrastajien keskuudessa. Kyseessä oli ensimmäinen kalastuspeli, joka oli jotain muuta kuin aivotonta kalanväsyttelyä ääniefektien varassa. Kaikki aiemmat kalastuspelit liittyivät isoon viehepakkiin, kalastustarvikekauppaan, veneellä ajeluun ja joidenkin bassien väsyttelyyn.

Propilkki 1.42 sisälsi vain vähän vieheitä, ei kauppaa, ei väsyttelyä vaan käytännössä paikkojen etsimistä, pelistrategian miettimistä ja yleistä tilannetajua (esim. vakoilu, ajankäyttö jne). Ja palikat loksahtivat paikoilleen. Peli kasvatti nopeasti suosiota jopa kansainvälisesti. Jos ulkomailla pelataan suomen kielistä kalastuspeliä, on se merkki siitä että se on hyvä genre ja sille kannattaa tehdä jotain. Pelin LAN-ominaisuus sai aikaan myös virtuaalipilkinnän SM-kisat, joka viimeistään kannusti meitä viemään tämän pelin kokonaan uudelle tasolle.

Sitten ajatuksia tulevaisuudesta:

Kuten jo pitkän postaukseni alkupäässä totesin, on Propilkki käytännössä nyt veitsenterällä tai vedenjakajalla. Jotain suurta tulisi tehdä, mutta siitä huolimatta genren suunta tulisi todennäköisesti olemaan alamäkeen. Itselläni intressit on enemmän uuden luomisessa kuin vanhan uudelleen toteuttamisessa. Siispä näkyvissä oleva stategia on pitää ilmiö pinnalla niin pitkään kuin siivet kantavat, mutta samaa soppaa ei enää lämmitetä uudestaan. Propilkki III:sta siis ei tule koskaan olemaan, ainakaan meidän tekeminä. Uuden kalastuspelin tekeminen samalla ideologialla on toki mahdollista, mutta paukut tehdä kaikkea uudestaan on aika vähissä.

Suomalaisesta peliklassikosta ja ylipäätänsä kalastuksesta voi lukea lisää tekijän blogista.

Lue juttu: Pelin elämänkaarista – Propilkki II, aikuinen vai eläkeläinen?

Lisää aiheesta

Sitten pilkille: Propilkki 2 kutsuu

Lue myös

Angry Birds Space Race Kimble – klassikko toimii edelleen

Konami pissii 360:n Silent Hill -faneja silmään paineella

PES 2012: Pro Evolution Soccer 3D (3DS)

Sleeping Dogs saa ”upeita PC-juttuja”

Muropaketin uusimmat