UUSIMMAT

Protip: jos uhkailet pelikehittäjiä tai toimittajia, olet täysi kusipää

20.08.2013 17:00 | Miikka Lehtonen

Videopelit ovat hauskoja. Pelaaminenkin on hauskaa. Peleistä keskusteleminen ja kirjoittaminenkin on hauskaa. Mutta osan pelialaa seuraavasta yleisöstä voisi heittää Aurajokeen. Syyttäjän tuorein todistuskappale? Pelikehittäjän lapsille lähetetyt tappouhkaukset.

Suuri osa pelaajista on ihan normaalia ja fiksua porukkaa, mutta valitettavan suuri osa on myös niin täysiä kusipäitä, että joku voisi oikeasti laillistaa jälkiabortin. Pelikehittäjät (ja jopa -toimittajat) saavat päivittäin uskomattomat määrät vihapostia, koska uskalsivat tehdä pelin, josta joku ei tykännyt, tai vaikka sanoa, että jonkun viikkorahoillaan ostama peli ei ollutkaan ehkä hyvä.

Tuoreimpana neronleimauksena jotkut täydet idiootit ovat lähetelleet Dragon Age 2:n pääkirjoittaja Jennifer Heplerille ja tämän lapsille tappouhkauksia. Heplerin rikos? Kirjoitti Dragon Age 2:n. Ja oli vielä, perkele vieköön, nainen niin tehdessään. Jos tästä ei ansaitse paskaa niskaansa ja tappouhkauksia niin mistä sitten? Hienoa toimintaa jälleen kerran. Kyllä sitä saa taas olla harrastuksestaan ja kanssaharrastajistaan ylpeä!

Kansankynttilöiden perseily selittyy tietenkin osittain sillä, että internet nyt on internet. Täällä on niin helppo kuvitella, että ne Facebookissa, kommenttipalstalla tai juttujen lopussa näkyvät nimet ovat vain tekstiä, jolle voi huutaa aivan mitä sattuu. Sitten vähän trollaillaan ja lollaillaan ja kuvitellaan olevansa suuriakin huumorin kukkasia. Normimenoa, kakarat ovat kakaroita, toivottavasti aikuistuvat joskus sen verran että tajuavat hävetä ja niin edelleen. Mutta peleissä tuntuu olevan jotain ihmeellistä, mikä sekoittaa totaalisesti heikommilla älynlahjoilla varustettujen päät.

Kaikki suhteellisuudentaju katoaa täysin ja ihmiset suoltavat suustaan aivan järkyttävää vihapuhetta, koska joku uskalsi olla eri mieltä siitä, onko PlayStation 3 (tai Xbox 360) paras tai teki vaikka pelin, joka ei ollut niin hyvä, kuin olisi voinut toivoa. Tai ehkä peli olikin hyvä, mutta ilmestyi väärälle alustalle. Tai ehkä sen kehittäjä oli nainen. Kaikki nämä ovat idiooteille hyväksyttyjä tekosyitä kunnon vihatulvalle. Tyhmyys tiivistyy, kun samat naamat huutelevat samoja juttuja toisilleen omissa kaikukammioissaan, kunnes niistä tulee kiistatonta totuutta ja alkuperäiset pienet valitukset on paisuteltu täysin kaiken kohtuuden ylitse. Sitten onkin hyvä suunnata vaikka Twitteriin kertomaan pelikehittäjälle, että tämä on ruma ja paska homo, joka ansaitsee kuolla, koska Mass Effect 3:n loppu oli huono.

Asiasta on toki puhuttu aiemminkin, mutta keskustelua täytyisi käydä laajemmin ja julkisesti, jotta ehkä hitainkin idiootti hiljalleen tajuaa, että esimerkiksi tappouhkausten lähettäminen pelikehittäjälle on harrastus, jonka voisi lopettaa. Tai että internetissä voisi muutenkin käyttäytyä, kuten ihmisten sopii. En sano, ettei hurttia huumoria saa harrastaa, mutta ”your game is bad and you should feel bad” -kuvamakrot ja ”tiedämme, missä lapsesi käyvät koulua ja mitä reittiä he kulkevat päivittäin, varo vaan, ettei käy huonosti” eivät todellakaan ole sama asia. Jos joku ei sitä itse tajua, on kaikkien pelaajien etu, että näille nesteaivoille kerrotaan suoraan, etteivät he ole tervetulleita yhteisöömme. Vaikeneminen ei ole sama asia kuin vastustus. Kuten Edmund Burke jo yli sata vuotta sitten totesi: ”pahan voittoon riittää se, että hyvät ihmiset eivät tee mitään”.

Luovutan puheenvuoron kollegalleni Jim Sterlingille, joka sanoo videomuodossa sen, mitä minäkin ajattelen: ”you fucking idiots”.

Lisää aiheesta

IGDA suunnittelee vertaistukiryhmiä kiusatuille pelikehittäjille

CoD:n asetasapainoa muutettiin – kehittäjä sai tappouhkauksia