UUSIMMAT

PS3-konsolien tuonti Eurooppaan pysäytetty

28.02.2011 22:28 | Jukka O. Kauppinen

LG:n ja Sonyn Yhdysvalloissa pari viikkoa sitten alkanut patenttikiista on rantautunut myös Eurooppaan – ja voimalla. Alkujaan LG:n arveltiin pystyvän mahdollisesti pysäyttämään PlayStation 3 -konsolien myynnin Yhdysvalloissa. Nyt yhtiö kuitenkin otti ja pysäytti PS3-konsolien maahantuonnin Eurooppaan, kiitos EU-tuomioistuimen määräämään kymmenen vuorokauden mittaisen tutkinnan.

Ongelman ytimessä on…

Tapahtumasarja sai alkunsa, kun Sony nosti joulukuun lopussa pöydälle seitsemän epäiltyä patenttirikkomusta LG:tä vastaan. Nyt LG löi takaisin väittämällä Sonyn rikkoneen kahdeksaa LG:n patenttia.

LG:n mukaan Sonyn Bravia-televisioissa rikotaan neljää LG:n pantettia, PlayStation 3:ssa toista neljää.

Jos LG:n haaste menee läpi, Sony joutuu joko maksamaan rojalteja jokaisesta myymästään televisiosta tai PS3-konsolista, tai lopettamaan laitteiden myynnin Yhdysvalloissa.

EU-tuomioistuimen määräyksen mukaan tulliviranomaisten täytyy takavarikoida karanteenin aikana jokainen Eurooppaan rahtattu PlayStation 3 -konsoli. Esimerkiksi Hollannissa on jo takavarikoitu tuhansia konsoleita.

Sonyn mukaan Eurooppaan tuodaan noin 100 000 PS3-konsolia viikossa.

Sony ja LG käsittelevät patenttikiistaansa EU:n patenttivirastossa, mutta mikäli LG voittaa ensimmäisen erän, voidaan PS3:n tuontikieltoa jatkaa. Mikäli Sony tuomitaan patenttioikeudessa syylliseksi patenttirikkomuksiin, joutuu yhtiö maksamaan LG:lle korvauksia jokaisesta myydystä PS3-konsolista. PS3:sten kohdalla kiista koskee LG:n omistamien Blu-ray-patenttien käyttöä.

Yhtiöiden välinen riita on yltynyt täysimittaiseksi kauppasodaksi, sillä Sony yrittää osaltaan estää LG:n älypuhelimien maahantuonnin ja myynnin Yhdysvaltoihin.

Kuva: satunnainen nettilöytö

Hyvää luettavaa aiheeseen liittyen:

Lähteet: Eurogamer, PlayStation 3s seized by EU customsGuardian: European customs ordered to seize PlayStation shipments in legal dispute

Lisää aiheesta

Patenttikiista: Pysäyttääkö LG PlayStation 3 -konsolien myynnin?

Lue myös

Age of Empires Online näyttää…. öm.. Somalta?

Cities in Motion -päiväkirjat kertovat suomipelin synnystä

Crysis 2 -haastattelu – Crysis 2 on rujompi ja tummasävyisempi

Legendaarinen, ranteet tuhoava Atari-joystick on täällä taas

Keskustelu

Ongelma on joskus että joku kehittää jonkun uuden jutun ja sitten jossain vaiheessa toinen firma huomaa että, hei toihan on melkein sama kun meillä. Ja sitten mennää oikeuteen ihmettelemään, että onko se sama vai ei. Aika skeidaa. Mä taidan patentoida pieraisun siinähän jokainen makselee aina kun päästää kaasua

@33 Eihän ne nytkään ole ku 20vuotta. Oot siis sitä mieltä et pitäs pidentää? Nykyisin uusimis maksu suoritetaan kerran vuodessa.

Patenttien kestoaika voisi olla esim 5V aluksi ja sitten patentti pitäisi uudistaa ja se maksaisi kasvavan summan, vuosittain, max esim 25 vuotta.

Tämä karsisi pois turhat pöytälaatikko miinoitepatentit pyörimästä. Lisäksi materiaalin määrä tipahtaisi järkevämmälle tasolle.

@29 Jep. Suuryritysten patenttisalkut ovat tuotekehityksestä irtautunut oma maailmansa. Niillä torpataan startupit markkinoilta ja pidetään yllä kauhun tasapainoa jättien välillä. Rojaltit kulkevat suhteessa asiakirjasentteihin, sisältö saattaa olla hyvinkin köykäistä. Tämänkaltainen avoin sodankäynti on poikkeuksellista: yleensä kärhämöinti ei ole kenenkään etu. Vaateiden kattavuudet ja tarkat sisällöt käyneet siinä määrin hämäriksi, että varmaa on vain se, että lakimiehet voittavat.

@27
Epäilen että lg mitään tuosta bannista joutuu maksamaan. Tuomioistuin katsoo onko väitteellä perää ja määrää sen tuontikiellon jos katsoo että patentteja on loukattu. Tämä viittaa vahvasti siihen että lg:n väitteissä on jotain perää. Se keltä sony voi korvauksia lähteä hakemaan tuontikiellosta on eu-tuomioistuimelta ja vastaavalta jenkeistä.

Sinäänsä huvittavaa tosiaan ettei sony löytäny ku jostain lg:n puhelimista heidän ip:tään. Konsolien myynti todennäköisesti kuitenkin kirpaisee paljon enemmän sonyä, vaikka konsoli onkin jo vanhahko. Aika hyvä veto tosiaan pitää patentit vaan salkussa ja vasta kun joku lähtee omaa salkkuaan käyttämään aseena nii pistetään oman salkun arsenaali käyttöön.

@29 Samaa mieltä. Kyllähän patententteja on pakko olla jossain muodossa, ettei ihan surutta kopioida muiden keksintöjä. Ilmeisesti noi LG:n patentit on kuitenki ihan oikeita patentteja, eikä jotain ihan humpuuki patentteja kun saivat tuon kiellon. Sehän noissa on ollut tapana että varsinaisesti ne testataan vasta oikeudessa. Patenttien kestoa pitäs kyllä tarkastaa. Esim it alalla 5 vuottaki on hyvin pitkä aika, jos keksintö on oikeesti hyvä. Joku 7 vuotta vois siis olla aika hyvä. 2 vuotta tuotekehitystä ja 5 vuotta ehtis myydä. Esim lääkeissä tää ei taas toimi ku niitten kehitys maksaa ihan älyttömästi ja epäonnistumisen mahdollisuus taitaa olla aika suuri.

Eipä nuo suuretkaan firmat pysty noita patentteja tutkimaan etukäteen.

Toivottavasti tulee mahdollisimman pitkä lukkotilanne ja toivottavasti nuo nujakat yleistyvät huomattavasti, niin ehkä tuota systeemiä järkeistetään. Tuosta on patentoinnista mahdollista kehittää toimivakin systeemi, mutta nykyisellään se toimii lähinnä erinomaisena kilpailun rajoittimena, suosien keskimäärin suurempia yrityksiä.

Mahtaa tulla LG:lle kalliiksi kun häviävät jutun. Joutuvat varmasti korvaamaan kaikki sonyn menettämät tulot ban ajalta. Mikäli siis häviävät. Tuntuu kyl täysin absurdilta et sony olis joltain LG:ltä kopioinu, kun LG ei juurikaan mitään mullistavaa ole keksinyt. Tai ainakaan mitään mistä olis puhuttu.

Kun päätöksen takana on Haagin tuomioistuin, on kyseessä euroopan korkein oikeuslaitos. Yleensä eivät reagoi kuin tilanteen ollessa todellinen.

Kyllä sitä ollaan Sonyn mukana kun ollaan haastamassa muu maailma oikeuteen, mutta kyllä sitten yhtälailla ollaan sitten kaikkea vastaan patenteista alkaen kun Sony onkin syytettynä ja syystä.

Voi lässyn lässyn lää kun itkettää ”ps3 faneja” vi**ttaa :) ja minä kun omistan ps3:sen ja Xbox 360:sen ja LG:n taulu tv:n mutta jos totta puhutaan sony saa ansionsa mukaan!!!!

Patenttien jako pitäisi olla tiukasti valtion elimien valvonnassa niin ei pääse porvarit patentoimaan joka asiaa maan päällä. :/

Motorola ja Microsoft samantien kanssa, niillä samantyyppiinen kahnaus menossa ja Motorola koittaa blokata xbox360 myynnin.

LG JA SONY BOIKOTTIIN! Punikkien salajuonta kaikki! Thors taas rikastamassa maailmaa!

Mut oikeesti, kannattais ehkä selvittää patnettitilanen omien tuotteiden kohdalla ennen kuin alkaa haastelee muita.

Ilman patentteja uusien tuotteiden kehittely ei olisi niin kannattavaa ja näin ollen sillä voisi olla teknologiaa hidastava vaikutus. Miksi investoida teknologiaan jos voi kopioida muilta?

Patenttien suurin ongelman onkin jenkkien idioottimaisuus, kun itsestäänselviä asioita patentoidaan ja sitten niillä tehdään hyödyttömästi rahaa. Plus tavaramerkkien/sanojen patentoiminen josta ei ole kuin haittaa yhteiskuntien toiminnalle.

Näytä kaikki kommentit

@7

Tässä on sulle esimerkki miksi patentit ovat hyvä asia: Jos vaikka sinä olet kehittänyt jotain mullistavaa ja laittanut tuotekehitykseen miljoonia euroja. Olisitko itse valmis antaa oikeudet valmistaa ilman mitään rojalteja?

Patenttia pitäisi hakea ja jos hyväksytään niin pitää maksaa patenttitoimistolle että patentti pysyy itsellään. Jos ei maksa niin muut voivat käyttää sun kehittämää tekniikkaa. Maksimi patenttioikeus on 20v+1v.

Njees, vois pistää LG boikottiin. Onneks kerkesin ostaa ps3.

@12
Siksi sanoin ”toivoisinkin”, ehkä muotoilin sen väärin mutta kuitenkin toiveajatteluna heitin… :)

@9.
Joo Microsofthan käyttää LG:n patentteja blu-ray -soittimissaan ja televisioissaan! Eiku..

Ei olisi kannattanut Sony alkaa uhittelemaan LG:tä vastaan :D

PS3 omistajana toivon vielä että LG saisi kustua Microsoftin koppaan samalla tapaa! :P

patentit pitäisi kieltää kokonaan
estävät vain vapaata kauppa

patentit = punikkien salajuoni

Ei tässä ole muuta naurettavaa muuta kuin se, että PS3:sta on myyty ties kuinka kauan ja nyt sitten vasta aletaan jotain tuontikieltoja pukkimaan päälle. Mielestäni näissä hommissa voisi olla myös järjenkäyttö sallittua, ja jos ei hieman nopeampaa saa patenttikanteitaan nostettua, niin sitten voisi unohtaa ne tykkänään. Paskoja firmojahan nuo ovat molemmat, ettei sen puoleen.

Mitenhän tällänen vaikuttaa myynteihin, kun eurooppa on pleikkari kansaa. Vamaan juurikaan merkitystä, jos LG ei voita ekaa erää. Mutta jos tuo kielto venyy vaikkapa kuukauden pituseks :D

Miksi LG pitäisi laittaa boikottiin, kun Sony tämän sotkun ensin aloitti. Mielestäni tämä on loppujen lopuksi aika hauska juttu. :)

@1 *PASKAA!!! LG:N TUOTTEET BOIKOTTIIN!*

Entäs Sonyn? Jos Sony on kerran rikkonut LGn patentteja oikein urakalla?

Muropaketin uusimmat