UUSIMMAT

PS3 menettää Linuxin

29.03.2010 13:26 | Jukka O. Kauppinen

PlayStation 3 -konsoli menettää Linux-käyttöjärjestelmätuen seuraavassa firmware-päivityksessä. 1.4. julkaistava v3.21-käyttöjärjestelmäpäivitys poistaa Linuxin asennusmahdollisuuden tietoturvaongelmien takia.

Päivityksen jälkeen PlayStation 3:een ei ole enää mahdollista asentaa Linuxia sen enempää kuin käyttääkään vanhempia Linux-asennuksia. Jos jostain omituisesta syystä haluat jatkaa Linux-Pleikkarin käyttämistä, älä asenna v3.21-päivitystä. Päivityksen ohittamisesta kuitenkin rangaistaan muun muassa sillä, ettei konsolilla voi enää kirjautua PlayStation Network -palveluun, pelata PS3-pelejä tai katsoa elokuvia, jotka vaativat 3.21-firmiksen tai katsella lähiverkon yli mediapalvelimilla sijaitsevia copyright-suojattuja elokuvia.

Käytännössä Sony rankaisee ankarasti niitä käyttäjiä, jotka haluavat jatkaa PS3:n käyttämistä Linux-alustana.

Sonyn perustelut tietoturvaongelmista Linuxin poistamisessa kuulostavat vähintäänkin mielenkiintoisilta. Onkohan hakkeriyhteisössä keksitty keinoja, joiden avulla Linuxi-Pleikkareilla on voitu hakkeroida liian syvälle PlayStation Networkin uumeniin? Liittyykö Linux-tuen poistaminen tammikuiseen PS3-haksorointiin, jossa konsolin suojaukset ohitettiin nimenomaan Linuxin kautta? Sonyhan lupasi vasta viime vuoden puolella, ettei vanhojen laitteiden Linux-tuki katoa mihinkään vaikka PS3 Slim -laitteessa ei Linux-tukea enää ollutkaan.

Jokin hyvä syy takinkääntöön siis lienee. Mikä?

Lisätietoja: PS3 Firmware (v3.21) Update

Lisää aiheesta

Ja niin kaatui myös viimeinen: PlayStation 3:n suojaukset murrettiin

PS3-hakkeri julkaisi exploittinsa – konsoli avoin haxoreille

Lue myös

Arvostelu: Shattered Horizon (PC)

Ennakko: Blur (PC, PS3, Xbox 360)

Maailman paras WoW-kilta nyt Suomesta

Xbox 360 saa 250 gigatavun kovalevyn

Keskustelu

Syy on erittäin yksinkertainen. Hakkerit on saamassa pleikkareille missä on linux tuki ps3 emulaattoria, sen takia poistivat slimistäkin tämän ominaisuuden.
Tämähän ei sonylle käy kun on tulossa se maksullinen psn tili, jonka mukana sitten saa esimerkiksi juuri pelailla näitä ps3 pelejä jotenkin storesta lataamalla niin paljon kuin huvittaa.

Muistaakseni meni näin

Kuka oikeasti kaipaa konsolissa jotain pingviiniä. Pingviinin kanssa ei pelata kuin Tux Raceria. Jos tietokoneesta menisi linux-tuki, vuotaisin kyyneleitä yhtä paljon, eli en yhtään.

Niin, PS3 on pelikonsoli ja blueraysoitin, ei tietokone. Ilmeisesti sony haluaa pitää sen sellaisena, kun pikkuhiljaa kannattavauus saattaa päästä jo plussan puolelle ja tappioita on kertynyt huimasti, jotka pitäisi kattaa (sonyn viihdepuoli) ennenkuin on pakko suunnitella ja julkaista uutta rautaa.

Käytännössä juuri kukaan ei muita käyttiksiä PS3:sessa käytä ja jos käyttää, niin aiheuttaa sonylle lähinnä tappioita, koska raudan valmistaminen on ollut tappiollista.

Sonyllä on pitkät perinteet tuosta. Ensin tehdään jotain käyttökelpoista ja sitten kuristetaan se hengiltä ja kilpailijat ajavat ohi.

”Aprillipilahan tuo on.”

Aprillipilat julkaistaan 1.4. Ei etukäteen. Ei firman virallisissa tiedotteissa. Eikä asioista, jotka voivat vaikuttaa yhtiön pörssikursseihin.

jok

@34. Jep nyt alkoi sony boikotti. 2000€ sony töllö 500€ sony kuulokkeet ja 700€ ps3(ostin kun tuli) ja päälle 20peliä, sitten alkavat kusta silmään. Ensin hajoaa ohjaimet vaikka niitä käytetty noin kymmenes-osa siitä ajasta mitä ps2 ohjaimia, sitten lähtee tuki tehdä töitä (kirjoitin pleikalla tarvittavat paperit linuxissa). Seuraavaksi muuttuu nettipelit maksulliseksi. MYös nykyinen dlc systeemi masentaa kun puolet peleistä julkaistaan keskeneräisinä ja jos tahtoo koko pelin se maksaisi 100€ tai yli.

Täytynee pelata NEOgeolla kunnes tulee uusi konsoli jossa ei maksa netti pelaaminen ja josta ei karsita ominaisuuksia pois vaan lisätään niitä. (ps3 ainut konsoli jonka kehitys on merkinnyt vähemmän osia ja ominaisuuksia)

JA se että linuxsissa ei ollut täydet tehot käytössä eikä 3d tukea tarkoitti käytännössä sitä että olisi mahdoton saada mitään peliä käyntiin. VOisivat julkaista oman sony sertifioidun linuxin, sekin kelpaisi kunhan saisin työni tehtyä ja irkattua.

[email protected] eikös toi ole jo moneen kertaan todettu että ei ole vitsi. Mä myyn ps3 pois ja ostan xboxin. Tuli meinaan sellaista skeidaa takkiin.

@29
Torstai on normaali PS-storepäivä, sattuu olemaan myös aprillipäivä. Ja eikö ne vitsit ole tapana kertoa vasta aprillipäivänä eikä ennakkoon.

@17 ja 27. Tuskin muualta kuin suomesta löytyy ihmisiä jotka ovat tyytyväisiä tai/ja hyväksyvät sen että heiltä viedään antamatta mitään vastikkeeksi. Outoa porukkaa. Taas sony on karsimassa ominaisuuksia, mutta nyt jopa konsoleista jotka on myyty niillä. Tämä sentään ei onnistunut PS2 -tuen tai USB -porttien tapauksessa.
Kait se on samaa kun ihmisiltä kysytään olisivatko he valmiita verojen nostoon jos sejase palvelu saadaan paremmaksi ja ihmiset hyväksyvät sen – sen sijaan että vaatisivat rahojaan käytettävän paremmin niin että riittäisivät. Ihme hiippareita. Mitähän seuraavaksi menee? Ilmainen nettipeli?

Aprillipilahan tuo on. Ei sitä muuten otsikossa ilmoitettaisi isolla että ”coming April 1st” :) Ja varsinkaan tämmöistä muutoista ei haluttaisi riskeerata aprillipäiväsekoitukseen, jos se olisi oikea.

Aika perseestä ymmärän jos uusissa malleissa ei ole tukea mutta. Toi on vähän kun ostaisi auton ja sitten valmistaja tulee ja ottaa renkaat pois. Itsellä yksi ps3 ostoperuste oli linux tuki.

Eiköhän niitä pc:n romuja löydy joka paikasta minne voi pingviini asentaa.

Huomioikaan toki myös että ainakin eu-blogista hävisi teksti ”No, this is not an April fools joke. PS3 Firmware 3.21 will be available this Thursday.”, miksi?

”Käytännössä Sony rankaisee ankarasti niitä käyttäjiä, jotka haluavat jatkaa PS3:n käyttämistä Linux-alustana.” Mitä ihmettä? Tämä alkaa kuulostaa joltain pakotukselta. Eli jotkut modaajat tulevat rankaistuksi. Eiköhän se oli jokaisen oma asia mihin PS3:sta käyttää?

Näytä kaikki kommentit

@20 Sitten lähtee leffa- ja audiotuki ja vielä pelit :)

Kesäkuun 16. päivä lähtee myös USB-tuki sekä Elokuun 22. päivä Wlan-tuki :/

Taustalla lienee piraattipelien ajomahdollisuus, jota Sony pelkää kuin ruttoa ja pyyhkäisee Other OS tuen (huom, ei vain Linux) pois nyt ”tietoturvaongelmien” vuoksi. Ihan niinkuin tuo tietoturvaongelma olisi nyt jotenkin uusi asia. Noh, tähän tulee ehkä varmistus lähiaikoina, jos/kun tämä ulkopuolinen taho ilmoittaa murtaneensa suojaukset tuota kautta tai sitten lyövät tämän torpedoinnin takia hanskat tiskiin ja Sony voitti jälleen erän.

Myöntävät virheen lopulta siis itsekin kaikkien ylistyksien jälkeen.
Ei sinällään ole järkevää poistaa yksi ominaisuus tuotteesta, jos se myytiin osana tuotetta. Se saattaa aiheuttaa kuhinaa asiakasoikeuksia puolustavien joukossa.

Täysin järkevää toimintaa Sonylta. Aniharva käyttää PS3:ssaan Linuxia, ja saattaa olla vain ajan kysymys kun sillä pystyy pelaamaan piraattipelejä kiintolevyltä.

PSP hakkeroitiin jo, ja sillä on erittäin helppo käyttää laittomia kopioita kaupallisista peleistä. Uusia PSP-versioita ei tietääkseni ole kylläkään haxsattu. Se ei kuitenkaan auta, kun vanhoja psp-versioita on pilvin pimein. Laadukkaat homebrew-softat/pelit ovat harvassa, vaikka niitäkin on.

Oikeat työkalut oikeisiin tehtäviin!

Ei pätevän kaverin kädessä voidaan kutsua Linuxia leluxiksikin.
Monta kertaa syynä on wannabepingviinit jotka asentelevat ”default” asetuksilla servereitä pystyyn (ns. purkkavirityksiä) kun taidot eivät vielä riitä muuhun ja sitte ihmetellään kun koneet on hakkeroitu tms.

Itse aloin käyttämään Linuxia vuonna 2004 ja sille tielle olen jäänyt. Ammattilaisille tarkoitetut audio/graphic kategoriaan kuuluvat erikoisohjelmat on ainoa ”pullonkaula” linuxissa. Itse en nyt niin hirveästi photaria käytä kun saa perusasiat gimpillä tehtyä ja audiopuolesta en tiedä senkään vertaa, mutta kyllä Linux on hyvä lisä konsolin kyljessä esim netissä surffailuun. Itse koodaan Pythonilla ja teen Bash Shellillä scriptejä, niin Linuxi riittää minulle. :)

Ei nyt liity asiaan. Mutta retroirin ps2 slimillä muutama peli ei toiminut voikohan ps2 slimiin tyrkätä ulkoisen kovalevyn ja laittaa pelit sinne?? Eikös ps2 ole usb 1 portti? Toimiiko usb2 kovalevy siinä?

Mikä ihme tämä olisi, Slimissä tuki jo poistui ja ominaisuuksien karsiminen on ollut trendi Sonylla Fatin jälkeen. Sinällään ikävää tahoille, joille linux-tuki oli syy ostaa konsoli. Heiltä ei taideta kysyä mitään kuitenkaan.

”Huomaa missä leirissä leikkaa :-D”

Aivan, ikäänkuin kukaan ei ilman PS3:a ymmärrä että 1.4 on Aprillipäivä. Tänään ei ole.

enpä ole kaivannut, mutta harmi niille jotka sillä jotain tekee.

LOL… Boxi fanipojat jo tanassa disauttamassa. Huomaa missä leirissä leikkaa :-D

Ihan hyvä vain. Sitä leluxia tarvi joka paikkaan saada asennettua…

@3

Sanovat, että uutinen on Sonylta lähtöisin. Uutinen on vähän huono aprillipila, jos se uutisoidaan jo ennen aprillipäivää.
Sony leikkii melko sairasta leikkiä jos tämä osoittautuu Sonyn iskeväksi aprillipilaksi.

Harmin paikka, koska olin juuri ajatellut testata kyseistä ominaisuutta..

Oli marginaalista tai ei, kyllä silti haluan että omassa konsolissa tuo ominaisuus olisi pysynyt.

niin ja päivitys tulee 1.4 eikö jollakin jo ala leikkaamaan?

Kyse on kaikesta huolimatta vain hyvin marginaalisesta joukosta koneen omistajia.

Muropaketin uusimmat