Uusimmat

Pufff, sinne meni, yli puolen miljoonan dollarin Kickstarter-peli katosi taivaan tuuliin

23.07.2014 19:45 Jukka O. Kauppinen

Joukkorahoitushuuman alettua muutama vuosi sitten näimme nopeaan tahtiin monta ilmiselvää vedätystä, lukemattomia innokkaiden mutta osaamattomien tiimien räpellystä ja muutamia taitavien, hyvien tekijöiden luomaa ja julkaistuakin projektia. Mutta myös tavoitteensa täyttäneitä ja nolosti flopanneita isoja ja pieniä projekteja riittää. Ja nyt niitä on yksi lisää.

Youtubeen videoita tekevä Yogscast-videopoppoo on päällisin puolin osaavaa porukkaa. Heillä on tuubissa seitsemän miljoonaa seuraajaa ja videoita fanitetaan kovasti. Kyllähän noilla krediiteillä syntyy myös peli! Naputtelee vain!

Ja niinpä Yogscast pisti pystyyn joukkokeräyksen ja sai kasaan 567 000 dollaria yli 13 000 ihmiseltä tehdäkseen pelin, joka olisi ”peli, jonka olet aina halunnut.”

Yogventures-peli kuitenkin pistettiin virallisesti ja lopullisesti jäihin, kuten Miikka ehätti jo kertomaan:

Virstanpylväs toisensa jälkeen jäi täyttämättä, kun pelin lupailtuja kehitysversioita ei näkynyt, eikä projektistakaan kuulunut mitään. Ennen kuin nyt. Yogscastin edustajat ovat tiedottaneet, että heidän yhteistyönsä peliä kehittäneen Winterkewl Gamesin kanssa on historiaa, samaten kuin pelikin. Tiimin tökkiessä vielä kyteviä raunioita Kickstarter-tukijat saavat lohdutukseksi Steam-avaimen TUG-peliin, joka on – tietenkin, koska nyt on vuosi 2014 – avoimen maailman selviytymispeli, jossa on PVP:tä ja muuta kauheaa.

Kuten arvata saattaa, tämä ei ole miellyttänyt kaikkia Kickstarter-tukijoita. Monet omistivat jo TUGin entuudestaan ja jotkut ovat yleisestikin todenneet, että eivät he TUGia Kickstartanneet, vaan ihan toista peliä. Aika masentavasti Yogscastin väki on pesemässä käsiään touhusta ja todennut, että jos joku kaipailee hyvitystä, sitä kannattaa kysellä peliä kehittäneeltä kuuden miehen pikkutiimiltä, jonka vetäjä ehti jo upottamaan 25 000 taalaa omia rahojaan projektiin. Totuus ei kuitenkaan välttämättä ole aivan näin simppeli.

Yogventuresin megafailausta on ehätetty jo vähän tutkiskelemaan. Kertaanpa kuitenkin ensin Miikan sanoja:

Alusta saakka oli selvää, että projekti tulisi olemaan todella vaikea. Sen mittakaava oli suunnaton ja speksit paisuivat jo alusta saakka aivan hirveiksi. Kun asialle pistettiin kokematon ja pieni tiimi, oli aika selvää, että tuloksena tulisi olemaan ongelmia.

Ja miten se projekti nyt oikein menikään? Tehdään avoimen maailman selviytymisseikkailu, jonka pelimaailmat luodaan satunnaisesti joka kerta uusiksi, upotetaan siihen craftaussysteemi, aivan oma fysiikkamoottori, kustomoitavat hahmot ja kaikkea mahdollista.

Ja sitten se oikein katastrofin varmistaja. Pistetään pelisuunnittelijoiksi Yogscast-tyypit, jotka eivät ole tehneet ikinä yhtään peliä eivätkä ymmärrä pelisuunnittelusta mitään. Tekijöiksi kuusimiehinen indiepoppoo, joka ei ole julkaissut koskaan yhtään peliä. Ja annetaan Yogscast-katsojien ja tukijoiden päättää pelin sisällöstä ja ominaisuuksista.

Taas palataan siihen, mitä DICE-studion pomo äskettäin kommentoi:

”Jos tiimi kuuntelee kaikea palautetta, niin peli voidaan ajaa palautteella nurkkaan ja se kuristuu palautteesta kuoliaaksi. Minä ja muut johtajat saatamme yrittää viedä tiimiä eri suuntiin komentelemalla, että tehkääpä sitä ja tehkääpä tätä.”

”Tekijätiimillä on oltava tarpeeksi palleja, jotta he pistävät vastaan ja sanovat, jos jokin ei istu heidän visioonsa. Tiimillä on yleensä muutama tyyppi, joilla on pelistä selkeä näkemys ja jotka tietävät mitä he haluavat luoda.”

Mutta miten käy, kun tiimilläkään ei ole visiota siitä mitä he ovat tekemässä? No aika huonosti.

Loppujen lopuksi kaikki aikataulut pettivät monta kertaa ja pelikehittäjät, jotka olivat jo irtisanoutuneet päivätöistään Yogventuresin tehdäkseen, joutuivat palaamaan oikeisiin töihin kun Kickstarter-rahat loppuivat. Sen jälkeen peliä tehtiin iltaisin ja viikonloppuisin, eikä valmista tullut näinkään. Kaupanpäällisinä johtava pelikehittäjä päätyi sijoittamaan Yogventuresin työstämiseen 25 000 omia rahojaan, ja päätyi pelin takia avioeroon. Ei sentään saanut potkuja töistään, vaikka sekin oli tipalla. Eräässä vaiheessa pelin graafikolle maksettiin etumaksuna 35 000 dollaria, mutta ukko menikin kahden viikon kuluttua töihin LucasArtsille ja lopetti Yogventuresin viilauksen. Rahat katosivat miehen mukana, sillä tämä ei palauttanut taalaakaan.

Hurja tarina, jota Kotaku-sivusto avaa huolella. Kannattaa lukea saitin isompi juttu, jos kuvio kiinnostaa. Se on näet erinomainen esimerkki joukkorahoituksen vaaroista ja siitä, että mitä kaikkea saattaakaan tapahtua jos pelintekoon laitetaan  porukka, joka ei vaan osaa.

Lue juttu: Kotaku, How A Successful Kickstarter Lost Half A Million Dollars

Lisätietoja: https://www.kickstarter.com/projects/winterkewlgames/yogventures/posts

Lisää aiheesta

Yogscastin Kickstarter-projekti perseelleen, tukijat saavat toisen pelin tilalle 

Muropaketin uusimmat