Puoli vuotta maailmanloppuun: Age of Empires Online
Age of Empires –pelisarja ehti viihdyttää PC-pelaajia pelistä ja vuodesta toiseen, mutta sen nettinaksuteltava free to play –versio ei yltänyt suosiossa likimainkaan samaan. Peli onkin jo kuin joulua odottava porsas, sillä pelin kohtalo on jo sinetöity. Niklas Isberg vierailu sammuttamistaan odottavan pelin maailmassa.
Koska pelillä on ikää vasta kaksi vuotta, niin pelaajamäärien olettaisi olevan vielä suhteellisen korkealla. Lopetuspäätös on kuitenkin ilmeisesti karkottanut suurimman osan pelaajista, sillä eniten äänessä yleisillä keskustelukanavilla ovat botit. Tosin tämäkin fakta saattaa olla riippuvainen kellonajasta ja serveristä.
Valtaosaa pelaajista järisyttänyt lopettamispäätös julkaistiin syyskuussa. Uusille pelaajille annettiin kuitenkin heti sen jälkeen ilmaiseksi tuhat empire pistettä. Ne takaavat hieman helpotusta, sillä oikeaa rahaa ei voi enää käyttää. Minulle empire pisteitä ei enää sadellut, sillä tutustuin peliin hieman liian myöhään.
Julkaisusta lähtien mukana olleilla pelaajilla on pvp:ssä lievä etulyöntiasema, koska heillä on ollut aikaa ostaa parhaimmat joukot ja varusteet. Parannuksia voi silti vielä hankkia, sillä voittamalla community challengeja pelaaja voi netota itselleen empire pisteitä. Tämä tosin vaatii hieman taitoa, haastettavat pelaajat ovat usein joko tekijätiimistä tai he ovat käyttäneet monia tunteja hiotakseen taitojaan.
Pelin nykyinen asetelma ei ole kovin houkutteleva jos ottaa huomioon epätasapainon niiden pelaajien välillä, joilla on paljon ostettuja joukkoja. Aloitin AoEO:n tarkastelun huonossa saumassa, koska on mahdotonta enää päästä samalle tasolle kovien jannujen kanssa. Se on sinänsä sääli, koska pelin konsepti on mielenkiintoinen ja siinä on monia koukuttavia piirteitä.
Lue koko artikkeli: Age of Empires Online – kolme vuotta myöhemmin
Lisää aiheesta
Freemium-pelien peruslinjauksen tapaan Age of Empires on oikeasti aika kaukana ilmaisesta. Vaikka pelaamaan pääsee periaatteessa ilmaiseksi, iso osa sisällöstä on lukittu niiltä, jotka eivät suostu raottamaan kukkaronsa nyörejä. Ei siis olekaan yllätys, että demofiiliksestä pääsee eroon vasta, kun on kuluttanut ainakin budjettipelin verran rahaa. Tavallaan se on ymmärrettävää: bisnestähän täällä ollaan tekemässä. Mutta siihen nähden väitteet ilmaisuudesta ovat aikamoista silmänlumetta.