UUSIMMAT

Pyhäinhäväistys vai palvelus ihmiskunnalle? Dwarf Fortress sai toimivan grafiikkamodin

08.07.2014 19:00 Jukka O. Kauppinen

Dwarf Fortress on aivan omanlaisensa peli. Se on kuin sivilisaatiosimulaatio, jossa yhdistyy Minecraft, Civilization ja NetHack. Mutta on vielä armottomampi. Ja yhtä ruma kuin Nethack vuonna 1990. Nyt julmat modaajat ovat kuitenkin tehneet jotain ennenkuulumatonta. Nimittäin grafiikat.

Ensin siitä Dwarf Fortressista vielä. Näin: Dwarf Fortress – iloiset kääpiöt uppoavassa vuoristoluolassaan

Dwarf Fortressin mantra on ”losing is fun”. Ensimmäinen luolastoni tuhoutui, kun kuvittelin ’burrow’-toiminnon määrittävän makuuhuoneita. Ehei, se määrää alueen, jonka sisällä kääpiö saa liikkua. Ja jos tämä alue käsittää vain makuuhuoneen, ressukat kuolevat ajan myötä janoon ja nälkään.

Seuraava luolastoni vältti tämän ongelman, mutta kohtasi pieniä hukkumisjuttuja kun päätin kaivaa valtavasta vedenalaisesta järvestä kasteluputken maanalaista perunamaatani varten. En kuitenkaan aivan tajunnut, miten sulkuportit toimivat ja niinpä luolastoni oli yllättäen veden alla. Muutama eloonjäänyt taisi kellua lopulta ulos.

Kuuden tunnin yritysten jälkeen luulin vihdoin saaneeni aikaan toimivan linnoituksen, mutta olin unohtanut yhden tärkeän jutun: puolustuksen. Tämä konkretisoitui kun paikalle lampsi yksi kämäinen koboldi, joka murhasi kääpiöni yksi kerrallaan minun yrittäessäni paniikinomaisesti saada aikaan jonkinlaista puolustusrintamaa.

Ja siihen se peli eilen jäi. Katastrofiin toisensa jälkeen. Mutta minä? Minä olen koukussa. Kun tänään heräsin, ensimmäinen ajatukseni oli Dwarf Fortress ja se, miten voisin seitsemännen linnakkeeni toteuttaa. Ja samalla tieto siitä, että olen vasta alussa. Olen vain raapaissut ainutlaatuisen ja hillittömän hienon pelin pintaa.

Kyllähän Dwarf Fortressiin on tehty grafiikkamodeja ennenkin, mutta tuorein versio Stonesense-modista tekee pelistä jopa melkein nätinnäköisen, kivalla 3D-henkisellä isometrisellä grafiikalla ja kaikkea.

 

Onhan se modi yhä tiemmä hiton buginen, mutta ainakin tätä voi jo katsoa ilman että silmät värisevät kivusta. Tai nautinnosta, miten sen nyt ottaa. Kukin tyylillään.

Lähde: Wired, Now You Can Play Dwarf Fortress in Real-Time 3-D

Lisätietoja: Stonesense

Lisää aiheesta

ASCII-kääpiöistä tehtiin kääpiömekaaninen laskukone 

Dwarf Fortress – iloiset kääpiöt uppoavassa vuoristoluolassaan 

Dwarf Fortress saa ensi viikolla jättipäivityksen

Nuo mainiot kääpiöt ascii-linnassaan