Uusimmat

Rahat loppuivat – Jagged Alliance / Space Hulk –kehittäjä lopetti pelien tekemisen

23.03.2015 15:45 Jukka O. Kauppinen

Tanskalainen Full Control –indiestudio teki pelejä vähän päälle vuosikymmenen verran, mutta juuri kun firma oli pääsemässä isomman menestyksen makuun, todellisuus läpsäisi ikävästi päin kasvoja. Rahat loppuivat ja lopputuloksena firma on pistänyt hanskat naulaan. Ei enää uusia pelejä.

Full Control teki vuosien mittaan kaikennäköisiä pelejä, joista toissavuotinen Space Hulk ja viimevuotinen jatko-osa Space Hulk Ascension nousivat Domenkin tiimiläisten tietoisuuteen positiivisella tavalla. Sen sijaan firman kicktarttaama Jagged Alliance Flashback failasi pahemman kerran. Ja sitten pelimyynnit eivät riittäneetkään kattamaan kuluja, velkojat kolistelivat ovella ja kaupan päälle Jagged Alliancen oikeuksienomistaja bitComposer Games meni konkurssiin. Tilanne ei ollut vielä mahdoton, mutta sitten firmaa rahoittanut sijoitusyhtiö rupesi hankalaksi. Nyt Full Controlin taloustilanne näytti yksinkertaisesti mahdottomalta. Rahaa ei enää riittänyt edes vanhojen pelien ylläpitämiseen, eikä mistään herunut rahoitusta uusien, jo hyväksyttyjen ja aloitettujen projektien kehittämiseen valmiiksi peleiksi.

Kun tyhjästä on tunnetusti paha nyhjäistä, niin Full Control veivasi työntekijänsä pihalle ja laittoi firman pelikehitystyöt jäihin. Pelifirman alasajo on kuitenkin tehty hallitusti, ja vaikka velkoja jäikin maksettavaksi, niin yhtiö ei ole konkurssissa.

Studion perustanut Thomas Lund aikookin tukea ja päivittää ainakin Space Hulk –pelejä, minkä lisäksi niitä yritetään julkaista uusille alustoille. Ainakin PS3-, Vita-, Wii U-, Android- ja Windows Phone –versiot ovat tuloillaan kesän ja loppuvuoden mittaan. Space Hulk: Ascensioniin julkaistaan lisäksi DLC, jota firma oli tekemässä ennen toimintojen alasajoa.

Lund kommentoi, että loppumetreillä studion ongelmat kulminoituivat huonoon onneen, ongelmien kaatumiseen niskaan rysäyksellä ja sitä kautta käteisen puutteeseen. Herra ynnää, että pienten firmojen on todella vaikea saada tarvitsemaansa rahoitusta projektien kehittämiseen, mikä oli kohtalokasta ongelmasuossa rämpivälle kehittäjälle.

Lähde: DK studio Full Control halts production, shifts focus

Lisätietoja: http://www.fullcontrol.dk

Lisää aiheesta

Jagged Alliance Flashback (Linux, Mac, PC) 

Jagged Alliance Flashback on historiaa: tiimi lähti, peli jäi kesken 

Space Hulk (Mac, PC) 

Space Hulk Ascension (Linux, Mac, PC)