Uusimmat

Rajoittavatko pelitalot arvosteluja?

11.04.2013 14:08 Jukka O. Kauppinen

Peliarvostelut ovat jännä juttu. Toimituksethan ovat tunnetusti perinpohjin lahjottuja ja kaikki arvostelut on ostettu, ainakin jos niissä kehdataan yhtään kehua. Lisäksi pelitalot – TOTTA KAI – määräävät tarkasti mitä peleistä saa sanoa.

Itse asiassa… Jälkimmäisessä on vähän perääkin. Ei silti ihan siinä mitassa mitä jotkut dissaajat uskovat.

Etenkin varhain saatujen arvostelu- tai ennakkokappaleiden mukana toimitetaan ns. review/preview guide. Se ei ole raamattu, mutta niissä on yleensä jotain toiveita, joita kirjoittajaa pyydetään noudattamaan. Tai vaaditaan, mikäli testikappaleesta on kirjoitettu NDA.

Rajoitukset ovat poikkeuksia, eivät sääntöjä. Loppumetreillä vain pieni osa peliarvosteluista tehdään NDA:n alla.

Pääosin preview/review guidet ovat varsin pliisua kamaa. Niiden merkittävin anti on yleensä bugilista. Eli testaajalle kerrotaan mitkä testattavan version ongelmista ovat tiedossa ja ovat korjauslistalla. Guidessa voidaan myös antaa syventävää tietoa pelistä, vinkkejä eri haasteiden ratkaisemiseen tai jopa useita erilaisia ratkaisumalleja eri tilanteisiin.

Preview/review guidet sisältävät kuitenkin myös rajoituksia. Harvemmin mitään maatamullistavaa. Tärkein rajoituksista on embargo – eli milloin jutun voi julkaista. Joskus pelitalo saattaa määrätä myös paljonko kuvia tai videota pelistä voi ottaa, mikä voi olla toisinaan jokseenkin hölmön tuntuista.

Joissakin rajoituksissa määritellään myös mitä pelin tapahtumista, hahmoista tai sisällöstä pitää jättää mainitsematta. Tällä pyritään yleensä suojelemaan pelaajaa spoilereilta, vaikka osa voi toki liittyä myös pelitalon hypesuunnitelmiin. Sisältörajoitukset ovat yleensä jokseenkin itsestänselvyyksiä, ainakin asiantuntevalle toimittajalle. Ei toimituksenkaan intresseissä ole paljastaa liikaa pelin tarinasta. Mutta negatiivisempiakin esimerkkejä löytyy: Nintendo veti Wii U -konsolin julkaisussa ruuvit jokseenkin idioottimaisen tiukalle. Silloin jo lehdistökin hermostui ja valitti, miten Nintendon rajoitukset olivat jossain täystyhmyyden ja suoranaisen vittuilun välimaastossa. Seurauksena osa lehdistä jätti ennakkojuttujen tekemisen sikseen.

Millaisia nämä rajoitukset sitten oikein voivat olla? Ohessa lainaus erään vielä julkaisemattoman pelin review guiden rajoitukset-osiosta. Tekstistä on siivottu viittaukset, joista pelin voisi tunnistaa:

Restrictions

  • Print reviews can appear from –
  • Online reviews can appear from –
  • You are free to reference any part of the game content in your review except the – cinematic
  • You are free to capture screen shots and video from any part of the review build, except any content taken from the – cinematic that occurs after the – (Please note we have also supplied screenshots and artwork to your local PR representative).
  • You are free to live stream contents from the review build.

Ei siis kovinkaan pahoja rajoituksia. Vain yhdestä videopätkästä on oltava hiljaa. Joskus rajoitusten ”tästä aiheesta ei saa mainita” -listat ovat pidempiä, mutta harvemmin mitenkään merkittävästi.

Toinen, viimevuotinen peli taasen rajoitti arvostelijoita näin:

  • Importantly, the embargo and restrictions also apply to social media newsfeeds such as Twitter and Facebook. You can however mention you will be reviewing the game in the near future.
  • Please do not pass the assets listed above to other websites, magazines, publications or colleagues without seeking further approval from your PR contacts.
  • In addition to the B-roll supplied, you may also capture your own footage from the review build. However, we need to ask you to limit the total amount of video footage (including supplied B-roll) used in your review feature to 10 minutes in total.
  • Any captured footage or B-roll used in your review feature must be edited and/or commented on. It cannot be an unedited uncommented play through.
  • You may capture your own screenshots from the review build, but we need to ask you to limit the total number of screenshots posted in your reviews to 20, in addition to the screenshots supplied.

Tässä ei puolestaan rajoitettu sisältöä, vaan huomautettiin enemmänkin ettei sovittua embargoa sovi rikkoa edes somen puolella. Video- ja kuvakaappausten rajoitukset sen sijaan ihmetyttivät, vaikkeivat jutuntekoon meillä vaikuttaneetkaan.

Ja jos ihan totuus sanotaan, niin eipä noista käytännössä paljoa edes piitata. Niitä ei välttämättä edes tule lähetettyä arvostelijalle. Kirjoittaja tekee juttunsa oman päänsä mukaan ja siinä se. Rajoituksiin kiinnittää huomiota vasta jos ne ovat päätäpyörryttävän kummallisia. Tällöin tilannetta harkitaan tapauskohtaisesti, saatetaanpa arvostelu jättää ihan kylmästi sikseen ja odottaa myyntiversiota. Rajansa kaikella, näet.