UUSIMMAT

Rakastettu videopelimaskotti olikin osa lääkeyrityksen mainoskampanjaa?

01.04.2015 19:00 | Muropaketin toimitus

Monet jo ovatkin moista epäilleet ja nyt se on täyttä totuutta: GlaxoSmithKline-lääkeyhtiön vuodetuista dokumenteista on käynyt ilmi, että monikansallisella lääkeyrityksellä on ollut näppiä pelissä jos jonkinmoisessa peliprojektissa. Näistä suurin on eittämättä ollut rakastettu maskotti Pac-Man, jonka Brittiläinen lääkefirma valjasti masennuslääkkeidensä maskotiksi.

Pac-Manin rooli 80-luvulla oli nimenomaan alitajuinen masennuslääkkeiden etujen painottaminen. Keltaisia pillereitä syövä maskotti näkee takanansa menneisyyden haamuja, joita pillereiden syöminen parantaa. Vuosikymmeniä jatkunut kampanja on tehonnut Yleisöön koko ajan tehokkaammin ja on nyt onnistuneempi kuin koskaan: eritoten masennuslääkkeiden syöminen on räjähtänyt suorastaan käsiin.

 

Toisaalta tämän olisi pitänyt olla selvää jo alusta asti. Masennuslääkkeiden Brittiläinen termi on ”yellow bullets”, joka kuvastaa hyvin mitä Pac-Man syö. Koska Totuus on käynyt ilmi nyt, on syytä epäillä muidenkin lääkeyritysten vaikuttaneen vahvasti peliteollisuuden kehitykseen.