UUSIMMAT

Ranskan häpeän päivä: peli Dien Bien Phun verilöylystä

07.12.2011 21:30 | Jukka O. Kauppinen

7554. 7.5.1954. Indokiinan sota. Moni aiemmin länsimaiden siirtomaana ollut valtio koki pahoja pettymyksiä toisen maailmansodan jälkimainingeissa, kun niiden itsenäistymispyrkimykset eivät saaneetkaan tuulta alleen. Muun muassa Ranskan Indokiinassa syttyi sota, jossa nykyisten Laosin, Kambodzan ja Vietnamin alueella sissijoukot kävivät ankaraan sotaan Ranskan armeijaa vastaan.

Sota päättyi lopulta Ranskan Indokiinan maiden itsenäistymiseen, kun Ranska hävisi Dien Bien Phussa ratkaisevan tappion Viet Minh -joukkoja vastaan.

Moni ei luultavasti tunnista edes sodan nimeä, mutta niin Dien Bien Phu kuin Indokiinan sota olivat tärkeitä niin sotilashistorian kuin myöhempien poliittisten tapahtumien kautta. Ne olivat pohjustusta muun muassa kymmenen vuotta myöhemmin käynnistyvälle Vietnamin sodalle, ja samalla se lopullinen naula länsimaiden kolonialismipyrkimyksille Aasiassa.

Ja tämän kaiken historiikin pointti? No se, että vietnamilainen 2009 perustettu Emobi Games parhaillaan viimeistelee 7554-nimistä FPS-peliään, joka nimenomaan kuvaa Dien Bien Phun taistelua. Ja nimenomaan Viet Minhin näkökulmasta. Itsenäisyytensä puolesta taisteleva talonpoikaisarmeija vastassaan kehittynyt länsimainen suurvalta-armeija! Tässä on iskua ja poliittista viestiä!

Toistaiseksi 7554 julkaistaan Pohjois-Amerikassa 2012 helmikuussa, mutta pidetään peukkuja myös laajemman Steam-julkaisun ja Euro-version puolesta.

Lisätietoja: http://www.emobigames.vn/EN/Games/7554.html

Lue myös

FlatOut-sarja jatkuu – uusien tekijöiden aiempia teoksia mm. Pizzadude ja Fiat500

Huuda FUS RO DAH, Kinect tottelee!

Mass Effect 3 – scifijättiläisen tekijät haastattelussa

Pelaisitko APB:tä? No entä ilmaiseksi? Nyt se on mahdollista! Steamissa!