Uusimmat

Reaaliaikastrategian klassikko Command & Conquer: Red Alert täyttää 20 vuotta

22.11.2016 15:40 Tuukka Hämäläinen

commandconquer-redalert-001

Command & Conquer: Red Alert pelin julkaisusta on tullut kuluneeksi jo 20 vuotta. Reaaliaikastrategia sai ilmestyessään runsaasti kehuja ja nousi genren klassikkopeliksi.

Tänän vietetään merkkipäivää strategiapelien historiassa, sillä tänään on tullut kuluneeksi tasan 20 vuotta Command & Conquer: Red Alertin alkuperäisestä julkaisusta. Westwood Studiosin kehittämä Red Alert ilmestyi Pohjois-Amerikassa 22. marraskuuta vuonna 1996 MS DOSille ja Windows 95:lle.

Vuotta aiemmin ilmestyneen Command and Conquerin (1995) esiosaksi julkaistu Red Alert synnytti oman sisarpelisarjansa, jonka pelit eroavat vakavammista Tiberium-sarjan peleistä koomisella tyylillään. Edellinen Red Alert -sarjan peli, Red Alert 3, ilmestyi vuonna 2008.

Alkuperäinen Red Alert selätti edeltäjänsä kaikilla rintamilla, ainakin aikalaiskriitikoiden mukaan. Esimerkiksi vain muutama kuukausi ennen Red Alertin julkaisua avattu pelisivusto GameSpot arvosteli peliä toteamalla:

”Red Alert kuuluu samaan kategoriaan kuin Civilization II ja Quake, pelit, jotka seurasivat legendaarisia edeltäjiä ja peittosivat ne välittömästi.”

Arvostelun lainaus on peräisin Metacriticistä, jossa pelille on listattuna muutama arvio vuodelta 1996. Kiinnostavaa kyllä, peli sai ilmestyessään myös hieman negatiivista palautetta. Sekä All Game Guide että Game Revolution mainitsevat, ettei peli tuo tarpeeksi uutta Command & Conquerin pelimoottoriin ja pelimaailmaan. Tästä huolimatta molemmat mediat antavat pelille hyvän arvosanan.

Red Alert sai Computer Gaming Worldin lukijaäänestyksessä vuoden parhaan strategiapelin palkinnon, ja vuonna 1997 peli käännettiin myös Sonyn alkuperäiselle PlayStationille. PS-käännös on sittemmin julkaistu PlayStation Networkin välityksellä myös PSP:lle ja PS3:lle.

Red Alertista tehtiin virallisesti freeware-peli vuonna 2008, samoihin aikoihin Red Alert 3:n ilmestymisen kanssa. Command & Conquer -pelien kehitys siirtyi 2000-luvun alussa Westwood Studiosilta EA Los Angelesille ja edelleen EA Phenomicille. Vuoteen 2009 mennessä Command & Conquer -pelejä oli myyty jo 30 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti.

Alta voit katsoa Red Alertin alkuperäisen introvideon sekä hieman nostalgista pelikuvaa.

Command and Conquer
Kaikki jutut aiheesta

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat