UUSIMMAT

Real sulkee suomalaisen Mr. Goodliving -pelikehittäjän – potkut 44:lle

09.02.2011 10:34 | Jukka O. Kauppinen

Useamman vuotta sitten näimme melkoisen boomin, kun suomalaisia pelitaloja ostettiin kiivaaseen tahtiin ulkomaille. Boomilla oli silti varjopuolensakin, sillä suomalainen studio suljetaan helposti, kun siltä tuntuu. Näin kävi myös Realnetworksin ostamalle Mr. Goodliving -studiolle.

Mr. Goodliving on suomalaisittain kohtuullisen suurikokoinen ja menestystynyt pelikehittäjä, joka on julkaissut runsaasti pelejä erilaisille mobiilialustoille. Viime vuosina yhtiö on keskittynyt iOS-sektorille.

Potkut tulivat kaikille kulman takaa, sillä amerikkalaisyhtiön peliosaston johtaja oli lentänyt Suomeen eilen ja kertonut peliosaston sulkemisesta kello 18.00.

Pisteet suorituksesta herralle, sillä tämä lensi itse paikan päälle ja kertoi tulevasta kasvokkain työntekijöille, sen sijaan että uutiset olisi välitetty SMS:n tai jonkun väliportaan pikkupomon kautta.

Vuonna 2005 uutisoimme Mr. Goodlivingin ostosta seuraavasti:

Kotimaiset mobiilipelitalot kiinnostavat selvästi ulkomaisia sijoittajia, sillä kotimaiset peliputiikit tuntuvat siirtyvän tasaiseen tahtiin ulkomaiseen omistukseen. Viime vuoden kesäkuussa mobiiliputiikki Sumea siirtyi sataprosenttisesti ulkomaiseen omistukseen, Trip Hawkinsin Digital Chocolate -ohjelmistotalon haltuun.

Nyt on Mr. Goodlivingin vuoro.

Toinen suomalaisista suurista mobiilipelistudioista ilmoitti tänään yrityskaupasta, jossa yhdysvaltalainen RealNetworks osti putiikin kokonaisuudessaan. Kauppahinnaksi kerrotaan 15 miljoonaa dollaria, käteen.

Sumeasta tehtiin digisuklaatin Euroopan pääkonttori eikä Goodlivingeillä ole luvassa sen vähäisempää roolia – putiikki vastaa jatkossa Realin mobiililiiketoiminnasta Euroopassa, lähi-iässä ja Afrikassa.

Realin kerrotaan olevan maailman markkinajohtaja ladattavien pc-pelien sektoreilla RealArcade- ja GameHouse Studios- yksiköidensä kautta, ja että pelit ovat yksi yhtiön nopeimmin kasvavista liiketoiminta-alueista. Pelien liikevaihto kasvoi tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 80 prosenttia viime vuoteen nähden.

”Mr.Goodlivingillä on vahvat näytöt innovatiivisten mobiilipelien kehittämisessä ja toimittamisessa useisiin Euroopan maihin, joissa mobiilipalvelut ovat jo saavuttamassa massamarkkinat. Yhteisvoimin laajennamme peliliiketoimintamme mobiililaitteisiin ympäri maailmaa”, RealNetworksin toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Rob Glaser kertoo.

Tiedotteen mukaan Goodlivingin väki jatkaa Realin palveluksessa.

Kotimaiset mobiilipelittalot ovat saavuttaneet viime vuosien aikana lopultakin maailmankin mittakaavassa merkittävän tason ja levikin, mikä näkyy nyt omistusten siirtymisessä ulkomaille, suurempien tekijöiden käsiin.

Mr. Goodliving perustettiin vuonna 1999, minkä jälkeen yhtiö on kasvanut ja kehittynyt kovasti. Studion sulkemisajankohtana firman leivissä oli 44 työntekijää. Tiettävästi studio tuotti voittoa, joten Realnetworksin päätös sen sulkemisesta tuli täydellisenä yllätyksenä.

Goodlivingläisten mukaan emoyhtiö on päättänyt keskittää liiketoimintaansa, minkä johdosta yhtiö saksii rönsyt toiminnastaan. Valitettavasti saksiessa kärsii tällä kertaa myös toimiva yritys, jolle ei annettu mahdollisuutta esimerkiksi työntekijöille tai toiselle julkaisijalle myymiseen.

Näillä näkymin yhtiön viimeiseksi  julkaisuksi jää Bad Air Day.

Lisää aiheesta

Bad Air Day revittelee pieruhuumorilla

Suomalainen Tiki Towers oli vuoden paras kasuaalipeli

Suomalaispeli nousi viiden maan listaykköseksi

Suomalaispeli voitti Sony Ericssonin mobiilipelikilpailun

Keskustelu

Uuteen nousuun vaan ja sillä selvä. Goodliverillä oli kuitenkin niin perhanan osaavaa porukkaa duunissa, että jos paloa on jatkaa pelialalla niin en näe miksei tuosta syntyisi tulevaisuudessa vain hyviä asioita.

Nuo lakimiesnössötykset sun muu whinetys voi jäädä omaan arvoonsa (ja kommenttien laukojat taitavat viskoa niitä sillä perinteisellä suomifinlandperkele -mentaliteetilla). Ellei nyt pomo täysin kussut muroihin niin tuskinpa kellään mitään tarvetta tulee alkaa asioita riitauttamaan. Eropakettien sisällöstä en tiedä, mutta kyllä suomen pelialalla noita paketteja on ennenkin jaettu ja kyse on ollut useampien kuukausien palkasta sen jälkeen kun duunit on päättyneet. Noiden avulla on moni uusi pelifirma tai kenttää sivuava lafka saanut alkunsa ja on hyvässä vedossa.

Mielestäni noiden vanhojen IP:iden perään on vähän turha haikailla, olihan siellä hienoja pelejä kuten Playman Extreme Running, mikä oli ehkä yksi parhaita mobiilipelejä, mutta aikansa kutakin. Ja voi mielestäni kysyä mikä se brändien ja IP:n arvo oikeasti on? Jättikö Playman ™ tarpeeksi ison jäljen maailmaan?

Silti, jätkillä on osaamista enemmän kuin laki sallii, jos on visiota tulevasta niin ryhmä kasaan ja uuteen nousuun.

Noin periaatteessa, jos jostain löytyisi vain rahaa, niin IP:t voisi ehkä ostaa Realilta. Firman sulkemisen jälkeen voisi tyhmempi kuvitella, että Realnetworks ottaisi mieluusti rahaa oikeuksista, jos MRG:n assetit yms säilötään Suomessa jonnekin eikä niitä tarvitse kuljetella edestakaisin Atlantin yli.

Mutta mistä löytyisi se taho ja ne rahat, joilla IP:t ostettaisiin?

-jok

MPR:

Ei se niin helppoa ole. Toki jos löytyy rahaa ostaa Mr Goodliving takaisin, niin ehkä sitten. Todennäköisesti ei silti kuitenkaan koska emofirmaa ei enää vain huvita käydä läpi yrityskauppaprosessia, joka on pitkä ja byrokraattinen. Muussa tapauksessa pitää perustaa vain uusi firma, mutta kaikki IP mitä on tuotettu jää kuitenkin Realnetworksin haltuun eli aika tyhjältä pöydältä pitäisi aloittaa.

Riippuen siitä kuinka pitkään on talossa ollut niin normaalit 1-3 kuukauden irtisanomisajat ilman työvelvoitettahan siinä tulee. Ja lomat rahana vielä päälle. Siinä ne ”erorahat” joista varmaan huhutaan. Luonnollisesti irtisanomisaikana voi hakea uusia hommia. YT-neuvotteluthan on pelkkä muodollisuus kun lopputulos on jo tiedossa. Joo joo, prosessia pitää noudattaa mutta ei se ole sen kummempaa kuin edustajien valitseminen ja muutama kokous ja jokunen viikko odottelua.

Universomo pistettiin säppiin samaan tyyliin, paitsi että väkeä oli jo vähennetty vuotta ennen YT:llä. Kun oli tarpeeksi vähän työntekijöitä niin sulkeminen kävi ilman uusia neuvotteluita.

voiko Mr Goodliving jatkaa itsenäisenä studiona, eli palaten vanhaan kaavaan ennen ostoa?

Gurgha,

”Jos tilanne on mennyt kuten uutisessa on kuvattu eli ”VP tuli paikalle ja ilmoitti, että firma on nyt valitettavasti lopetettu ja saatte kaikki potkut per heti”, niin asia ei ole edennyt Suomen lakien mukaisesti.”

Uutisessa ei suinkaan sanottu noin.

Vaan:

”Potkut tulivat kaikille kulman takaa, sillä amerikkalaisyhtiön peliosaston johtaja oli lentänyt Suomeen eilen ja kertonut peliosaston sulkemisesta kello 18.00.”

jok

”Huhun mukaan on kohtuullisia erorahoja maksettu jengille.

Arvatenkin muutaman kuukauden palkka vähentää halua jutella lakimiehelle kivasti.”

..huhuihin ei ole aina luottamista. Epä ne erorahat kyllä suuret ole kun kahden viikon päästä alkaa maantien mittaaminen.

Jos tilanne on mennyt kuten uutisessa on kuvattu eli ”VP tuli paikalle ja ilmoitti, että firma on nyt valitettavasti lopetettu ja saatte kaikki potkut per heti”, niin asia ei ole edennyt Suomen lakien mukaisesti.

Irtisanomisaika ja siihen liittyvä normaali palkanmaksu on eri asia. Mitään erillistä irtisanomiskorvausta Suomen laissa ei tunneta, vaan palkka maksetaan kunkin työntekijän irtisanomisajan mukaisesti riippuen työsuhteen kestosta.

Mahdolliset työnantajan tarjoamat eropaketit ovat yrityksen ja työntekijän välisiä asioita.

Yrityksen sulkeutuessa irtisanotut Mr. Goodlivingin työntekijät saavat normaalin Suomen työlainsäädännön mukaisen irtisanomiskorvauksen. Prosessi etenee Goodlivingin väeltä kuultuna ihan lakipykälien mukaisesti, vaikka eiväthän potkut koskaan kiva asia olekaan.

Sinänsä kiintoisasti suomalaisen tytäryhtiön työntekijöillä on amerikkalaisen omistajan työntekijöitä parempi irtisanomisturva ja irtisanomiskorvaukset, Suomen lait kun takaavat työntekijöille enemmän suojaa.

jok

Huhun mukaan on kohtuullisia erorahoja maksettu jengille.

Arvatenkin muutaman kuukauden palkka vähentää halua jutella lakimiehelle kivasti.

@8 Tuolla ei ole asiassa mitään merkitystä. Jos itse olisin Mr Goodlivingiltä juuri potkut saanut, olisin pikaisesti yhteydessä lakimieheen.

@7 Työntekijöitä ei potkittu ulos vaan ulkomaisen firman omistama sivukonttori suljettiin. RealNetworksin omistamaa Mr. Goodliving-studiota ei siis enää ole olemassa. Tässä tapauksessa ei mitään YT-neuvotteluita tarvitse käsittääkseni käydä.

@6 Ei suinkaan. Laki määrittelee tarkasti miten prosessi etenee. Jos sitä ei ole noudatettu ja työntekijät potkittu ulos, saavat he oikeudessa 100% varmuudella korvaukset. Miltä esim. vuoden palkka kuulostaisi?

@ 4

Jep, ja vaikka pitäisikin, niin se olisi tässä tapauksessa vain muodollisuus tyyliin: ”Hei, tämä yksikkö suljetaan, ja näinollen, valitettavasti, sun osaamiselle ei ole enää tarvetta. Onnea jatkoon! Seuraava!”

@4 Nyt puhut vastoin parempaa tietoa. Suomessa noudatetaan Suomen lakeja vaikka firman omistaisi kuka tahansa. Mr Goodliving on suomalainen yhtiö vaikka omistus onkin ulkomailla.

Tuolla logiikalla juuri mikään Suomessa toimiva firma ei tarvitsisi piitata Suomen laeista mitään.

Harmittavaa miten huonosti työntekijät tuntevat omat oikeutensa.

@3 Millähän perusteella ulkomaalaisen firman omistuksissa olevan suomalaisen sivukonttorin pitäisi järjestää YT-neuvottelut? Ei se ihan noin toimi..

Mutta onnea ja menestystä miehille ja tervetuloa tähän työttömän arkeen. Suosittelen ostamaan pullon viskiä, jotain naposteltavaa ja lainaamaan leffoja ja/tai pornoa. Vie pahimman terän tuosta vitutuksesta, nimimerkillä marraskuusta saakka kortistossa :)

Uutisen perusteella RealNetworks/Goodliving rikkoo aika suoraan Suomen lakia, sillä heidän olisi pitänyt järjestää YT-neuvottelut. Ei firmaa ihan noin vain voi sulkea ja antaa porukalle kenkää.

Porukalla on melko varma case saada hyvät korvaukset perusteettomasta irtisanomisesta.

Joo, nyt pari viikkoa harrastuksiin taidan keskittyä ja sitten katselen mitä teen seuraavaksi…

Ei ollut toimari kuka tuli toimistolle vaan pelien VP.

Kiitos kaikille, oli hauskaa kaiken päälle 10 vuoden ajan jonka sain viettää varmaankin maailman parhaan duuniporukan kanssa tehden siistejä juttuja.

Muropaketin uusimmat