Real sulkee suomalaisen Mr. Goodliving -pelikehittäjän – potkut 44:lle

09.02.2011 10:34 Jukka O. Kauppinen

Useamman vuotta sitten näimme melkoisen boomin, kun suomalaisia pelitaloja ostettiin kiivaaseen tahtiin ulkomaille. Boomilla oli silti varjopuolensakin, sillä suomalainen studio suljetaan helposti, kun siltä tuntuu. Näin kävi myös Realnetworksin ostamalle Mr. Goodliving -studiolle.

Mr. Goodliving on suomalaisittain kohtuullisen suurikokoinen ja menestystynyt pelikehittäjä, joka on julkaissut runsaasti pelejä erilaisille mobiilialustoille. Viime vuosina yhtiö on keskittynyt iOS-sektorille.

Potkut tulivat kaikille kulman takaa, sillä amerikkalaisyhtiön peliosaston johtaja oli lentänyt Suomeen eilen ja kertonut peliosaston sulkemisesta kello 18.00.

Pisteet suorituksesta herralle, sillä tämä lensi itse paikan päälle ja kertoi tulevasta kasvokkain työntekijöille, sen sijaan että uutiset olisi välitetty SMS:n tai jonkun väliportaan pikkupomon kautta.

Vuonna 2005 uutisoimme Mr. Goodlivingin ostosta seuraavasti:

Kotimaiset mobiilipelitalot kiinnostavat selvästi ulkomaisia sijoittajia, sillä kotimaiset peliputiikit tuntuvat siirtyvän tasaiseen tahtiin ulkomaiseen omistukseen. Viime vuoden kesäkuussa mobiiliputiikki Sumea siirtyi sataprosenttisesti ulkomaiseen omistukseen, Trip Hawkinsin Digital Chocolate -ohjelmistotalon haltuun.

Nyt on Mr. Goodlivingin vuoro.

Toinen suomalaisista suurista mobiilipelistudioista ilmoitti tänään yrityskaupasta, jossa yhdysvaltalainen RealNetworks osti putiikin kokonaisuudessaan. Kauppahinnaksi kerrotaan 15 miljoonaa dollaria, käteen.

Sumeasta tehtiin digisuklaatin Euroopan pääkonttori eikä Goodlivingeillä ole luvassa sen vähäisempää roolia – putiikki vastaa jatkossa Realin mobiililiiketoiminnasta Euroopassa, lähi-iässä ja Afrikassa.

Realin kerrotaan olevan maailman markkinajohtaja ladattavien pc-pelien sektoreilla RealArcade- ja GameHouse Studios- yksiköidensä kautta, ja että pelit ovat yksi yhtiön nopeimmin kasvavista liiketoiminta-alueista. Pelien liikevaihto kasvoi tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 80 prosenttia viime vuoteen nähden.

”Mr.Goodlivingillä on vahvat näytöt innovatiivisten mobiilipelien kehittämisessä ja toimittamisessa useisiin Euroopan maihin, joissa mobiilipalvelut ovat jo saavuttamassa massamarkkinat. Yhteisvoimin laajennamme peliliiketoimintamme mobiililaitteisiin ympäri maailmaa”, RealNetworksin toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Rob Glaser kertoo.

Tiedotteen mukaan Goodlivingin väki jatkaa Realin palveluksessa.

Kotimaiset mobiilipelittalot ovat saavuttaneet viime vuosien aikana lopultakin maailmankin mittakaavassa merkittävän tason ja levikin, mikä näkyy nyt omistusten siirtymisessä ulkomaille, suurempien tekijöiden käsiin.

Mr. Goodliving perustettiin vuonna 1999, minkä jälkeen yhtiö on kasvanut ja kehittynyt kovasti. Studion sulkemisajankohtana firman leivissä oli 44 työntekijää. Tiettävästi studio tuotti voittoa, joten Realnetworksin päätös sen sulkemisesta tuli täydellisenä yllätyksenä.

Goodlivingläisten mukaan emoyhtiö on päättänyt keskittää liiketoimintaansa, minkä johdosta yhtiö saksii rönsyt toiminnastaan. Valitettavasti saksiessa kärsii tällä kertaa myös toimiva yritys, jolle ei annettu mahdollisuutta esimerkiksi työntekijöille tai toiselle julkaisijalle myymiseen.

Näillä näkymin yhtiön viimeiseksi  julkaisuksi jää Bad Air Day.

Lisää aiheesta

Bad Air Day revittelee pieruhuumorilla

Suomalainen Tiki Towers oli vuoden paras kasuaalipeli

Suomalaispeli nousi viiden maan listaykköseksi

Suomalaispeli voitti Sony Ericssonin mobiilipelikilpailun