Uusimmat

Red Dead Redemption 2 tulee syksyllä – Nyt veikkaamme, mitä siinä tapahtuu

22.02.2017 12:00 Tuukka Hämäläinen

Red Dead Redemption 2 on vielä valtaosin hämärän peitossa, mutta jotakin pelistä sentään tiedetään – ja vielä enemmän voidaan arvailla.

Rockstar Gamesin Red Dead Redemption 2 on yksi vuoden odotetuimpia pelejä, mutta pelin kutkuttava ensimmäinen traileri ei kuitenkaan paljastanut siitä juuri mitään. Ensimmäisen pelin, trailerin ja Rockstarin aiempien pelien perusteella voimme esittää perusteltuja arvauksia siitä, mitä pelissä tulee tapahtumaan. Tässä artikkelissa tarkastelemme, RDR 2:sta tiedetään ja mitä siinä todennäköisesti tai mahdollisesti voisi tapahtua.

SPOILERIVAROITUS

Tulemme ohimennen paljastaneeksi kaiken, mitä ensimmäisessä Red Dead Redemptionissa (2010) tapahtuu. Ne, jotka ovat pelin missanneet, jatkavat lukemista omalla vastuullaan.

Alkuperäinen RDR on saatavilla PlayStation 3:lle ja Xbox 360:lle, ja se toimii myös Xbox Onella takaperin yhteensopivuuden kautta.

Mitä Red Dead Redemptionissa tapahtuikaan?

Jos olet missannut alkuperäisen Red Dead Redemptionin tai pelin läpipeluusta on aikaa, tässä pikainen kertaus pelin tarinasta: 1900-luvun alulle sijoittuvassa tarinassa entinen rikollinen, nykyinen maanviljelijä John Marston joutuu palaamaan entisten rikostovereidensa jäljille. Marston ei lähde retkelle omasta tahdostaan, vaan virkavalta on kaapannut hänen perheensä ja käyttää heitä kiristääkseen Marstonin lähtemään kostoretkelle.

Pelin aikana Marston jäljittää Dutch van der Linden johtaman jengin jäsenet ja lopulta itse pääjehun. Hetken näyttää siltä, että kaikki palaa normaaliksi, kunnes virkavalta kuitenkin palaa Marstonin maatilalle ja ampuu kaverin täyteen lyjiyä.

Tämän jälkeen seuraa muutaman vuoden aikahyppy ja pelaaja jatkaa koston kierrettä Johnin aikuiseksi ehtineen pojan Jack Marstonin saappaissa. Pelin loppuosassa Jack palaa tappamaan agentti Edgar Rossin, joka on syypää hänen isänsä kuolemaan. Pelin päätarina päättyy Meksikoon joen rannalle, kun Jack on ampunut Rossin.

Melko varmasti esiosa

Tärkein ja ilmeisin seikka, jonka RDR 2:n traileri paljastaa, on se, että kyseessä ei ole niinkään jatko-osa kuin prequel eli esiosa. Varhaisemmasta ajankohdasta vihjaa jo se, että edellinen peli sijoittui vuosien 1911–1915 tienoille, jolloin niin sanottu villi länsi oli jo katoamassa.

Pelistä vuotanut kartta, jota esimerkiksi GamesRadar pitää melko uskottavana, ei myöskään näytä lainkaan rautateitä pelimaailmassa. Tämäkin viittaa siihen, että RDR 2:n tapahtumat sijoittuivat ennen alkuperäistä peliä.

Mikäli John Marston on mukana pelissä, tulisi pelin sijoittua 1800-luvun lopulle, jolloin Marston olisi parikymppinen. On tosin täysin mahdollista, että peli sijoittuu aiempaan aikaan ja häntä ei nähdä koko pelissä.

Alta voit katsoa Outside Xboxin videon, jolla analysoidaan useampia vihjeitä lyhyeltä trailerilta.

Kuinka tiiviisti pelit linkittyvät?

Tässä vaiheessa suuri kysymys kuuluu, kuinka tiiviisti RDR 2 tulee liittymään edeltäjänsä tarinaan. Kyseessä voi olla suora esiosa, missä tapauksessa pelissä tullaan varmasti näkemään tapahtumia, joihin edellisessä osassa vain viitataan: John Marston liittyy Dutchin jengiin, kohtaa tulevan vaimonsa Abigailin, ja kaksikko hylkää lopulta rikollisen elämäntapansa Dutchin ja kumppaneiden jätettyä Johnin oman onnensa nojaan.

Vaikka vaihtoehto kuulostaa todennäköiseltä, se ei välttämättä ole kaikkein kiinnostavin. Marstonin tarinassa pysyminen tarkoittaa, että peli voisi sijoittua vain noin 30 vuotta aiempaan aikaan kuin Read Dead, mikä tekisi maailmasta lopulta melko samankaltaisen. Olisi kiinnostavampaa, jos pelien välillä olisi enemmän eroa.

Toinen vaihtoehto on, että John Marston ei ole mukana pelissä ja peli sijoittuu vielä varhaisempaan aikaan 1800-luvulle. Tällöin pelihahmo (tai yksi pelin hahmoista) voisi olla esimerkiksi Johnin isä, jonka kerrotaan olleen skotlantilainen maahanmuuttaja. Johnin isä syntyi New Yorkiin saapuvassa laivassa ja kuoli vuonna 1881 Johnin ollessa 8-vuotias. Koska tarkempia tietoja ei ole tarjottu, voisi Johnin isä hyvinkin olla lainsuojaton, joka seikkaili villissä lännessä 1800-luvun keskivaiheilla.

Erityisen mielenkiintoisen aiempaan aikaan sijoittuvasta pelistä tekisi Yhdysvaltain sisällissota, joka käytiin 1861–1865. Peli voisi sijoittua ennen tai jälkeen sisällissodan tai ehkä jopa sen ajalle, mikä tekisi siitä Rockstarin ensimmäisen sotaa kuvaavan pelin. Lisäksi pelissä tultaisiin näkemään ja ottamaan kantaa orjuuteen ja mustien asemaan yhteiskunnassa. Tämä sopisi hyvin Rockstarille, jonka pelit tunnetaan nasevasta yhteiskunnallisesta satiirista.

Aiemmin mainittu rautateiden puuttuminen vuodetulta kartalta antaa vielä yhden vihjeen ajankohdasta, mikäli kartta siis on oikea ja paikkansa pitävä: Jos pelissä ei ole ensimmäistäkään rautatietä, sen täytyisi sijoittua sisällissotaa edeltävään aikaan, sillä sotaan mennessä myös Yhdysvaltain etelässä oli jo rakennettu rautateitä. Rautatieverkko ei kuitenkaan ollut kattava sodan aikana, joten sekin on mahdollista, että pelissä on joitakuita rautateitä – puhumattakaan siitä, että pelin ei tietenkään tarvitse olla täysin historiallisesti todenmukainen.

Seitsemän ei-niin-rohkeata miestä

GamesRadarin aiemmin mainittu artikkeli kiinnittää huomiota kiinnostavaan seikkaan.

Pelin julisteessa ja trailerissa nähdään seitsemän hahmoa, jotka näyttävät muodostavat jonkinlaisen jengin.

Seitsemän ratsumiehen joukko viittaa heti kahteen asiaan: Ensinnäkin kyseessä voisi olla Dutch van der Linden jengi, mikäli peli sijoittuu sopivaan ajankohtaan. Toiseksi, koska kyseessä on villinlännen tarina, viittaa lukumäärä elokuvaklassikkoon Seitsemän rohkeata miestä (The Magnificent Seven, 1960), joka tunnetusti on uusintaversio Akira Kurosawan Seisemästä samuraista (1954).

Rockstarin Grand Theft Auto -pelit ovat ammentaneet runsaasti vaikutteita elokuvista – esimerkiksi suurista rikosleffoista, kuten Arpinaama (1983) ja Kummisetä (1972). Ei siis tunnu ollenkaan mahdottomalta, että RDR 2 lainaisi aineksia Seitsemästä rohkeasta miehestä (jonka oikein kelvollinen uusintaversio sai muuten ensi-iltansa viime vuonna).

Pelissä voisi esimerkiksi olla vastaava idea kuin elokuvaklassikossa, eli päähenkilö joutuisi syystä tai toisesta kokoamaan seitsemän pyssysankarin joukon, joka sitten Red Deadille sopivaan tyyliin kääntyisi rikolliselle polulle. Alkuperäisessä pelissä Marston itseasiassa viittaakin useampaan kertaan siihen, että Dutchin rosvojoukko oli alun perin oikeamielinen, eikä murhannut aivan ketä sattuu. RDR 2 voisi siis kertoa Robin Hoodin hengessä perustetun, kunniallisen rosvojoukon lankeemuksesta.

Seitsemän ratsumiestä viittaa myös pelimekaaniseen uudistukseen. Rockstar Games onnistui Grand Theft Auto V:ssä (2013) toteuttamaan täydellisesti tarinan, jossa pelaaja voi melko vapaasti vaihdella kolmen pelihahmon välillä. Vaikuttaa mahdolliselta, että vastaava järjestelmä tuotaisiin myös RDR 2:een, ja seitsenhenkinen joukko tukee tätä ajatusta.

Voisiko pelissä sitten olla jopa seitsemän pelattavaa hahmoa? Kuulostaa melko paljolta. Mutta toisaalta, jos joku siinä onnistuisi, se voisi olla Rockstar.

Loppuratkaisu on kuitenkin ikävä

Kuten yllä olevalla Outside Xboxin videolla huomautetaan, on Red Dead Redemption 2 nimensä puolesta juuri Red Dead Redemptionin jatko-osa, eikä sarjan aloittaneen Red Dead Revolverin (2004). Tämä viittaa siihen, että olipa peleillä tarinallinen yhteys tai ei, tulevat ne varmasti muistuttamaan monella tapaa toisiaan.

Yksi melko varmalta tuntuva asia onkin se, että myös RDR 2:n tarina päättyy ikävästi. John Marstonin kuolema ja hänen poikansa kosto on tarinallisesti upein asia Red Dead Redemptionissa, ja se nostaa pelin kerronnallisesti korkeammalle tasolle kuin muut Rockstarin tuotokset: Loppuratkaisulla väkivaltaista maailmaa kuvaava peli osoittaa, kuinka väkivalta ja kostamisen kierre periytyvät jälkipolville. Tämä on äärimmäisen kolkko maailmankuva, jolla tekijät tuntuvat kommentoivan todellisen maailman sotia ja verenvuodatusta.

Melko varmana voikin pitää sitä, että myös RDR 2 päättyy synkissä merkeissä. Jos pelissä on useita pelihahmoja – jopa seitsemän – voisi osa hahmoista kuolla, ja pelaajan valinnat voisivat tietysti vaikuttaa siihen, ketkä jäävät henkiin. Päähenkilöiden kuoleminen sopisi myös Seitsemän rohkean miehen vaikutteisiin, sillä tarinan kaikissa versioissa osa päähahmoista pääsee hengestään.

Palaako pelin paras sivuhahmo?

Yksi Red Dead Redemptionin kiinnostavimmista hahmoista on mies, joka tunnetaan yksinkertaisesti nimellä Strange Man. Tämä mustaan pukuun ja silinteriin sonnustautunut kaveri tavataan pelissä kolmesti, ja hän vaikuttaa tuntevan John Marstonin, vaikka John ei tunne häntä. Strange Man on yksi pelin harvoja surrealistisia piirteitä ja sellaisenaan todella mieleenpainuva.

Pelistä voidaan melko pätevästi tulkita, että Strange Man on Kuolema. Miehen pukeutuminen viittaa surupukuun, ja hän mainitsee olevansa ”eräänlainen kirjanpitäjä”. Miehen voi tappaa, mutta seuraavassa kohtaamisessa hän on taas jalkeilla. Lisäksi hän kohtaa Johnin samalla paikalla, jolle John tullaan myöhemmin hautaamaan, ja toteaa: ”Tämäpä on hieno paikka.”

Ei ole mitään perustetta ajatella, että Strange Man palaisi mukaan RDR 2:ssa, mutta toivoa sopii. Hahmo oli yksi niitä hienoja yksityiskohtia, jotka tekivät RDR:stä muutakin kuin viihdyttävää rötöstelyä villissä lännessä. Hahmon kohtaaminen on synkkä muistutus siitä, että kuolema on läsnä kaikkialla pelimaailmassa ja siitä, että John on koko ajan matkalla kohti hautaansa.

Lisää cowboy-balladeja

Melkoisella varmuudella odotettavissa on jälleen myös lisää musiikkia. Toisin kuin GTA-peleissä, ei Red Dead Redemptionissa ole radiokanavia, mutta kahdessa pelin käännekohdassa kuullaan kaksi balladia, Jose Gonzalesin Far Away ja Jamie Lidellin Compass. Koska hetket olivat todella mieleenpainuvia, voisi olettaa, että myös RDR 2:ssa tullaan kuulemaan kaihoisia balladeja päähenkilön ratsastaessa pitkin pelimaailman maita ja mantuja. Toivottavasti tehokeinoa käytetään kuitenkin säästeliäästi, ettei se menetä painoarvoaan.

Red Dead Redemption 2 julkaistaan syksyllä 2017 PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle.

Pelin tarkkaa julkaisupäivää ei ole paljastettu.

Red Dead Redemption
Kaikki jutut aiheesta

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat