Uusimmat

Red on Dead – Revolverista Redemptioniin

24.05.2010 18:15 Jukka O. Kauppinen

Viime perjantaina julkaistu Rockstar Games San Diegon luoma Red Dead Redemption on osoittautunut pahuksen kovaksi peliksi. Niin kovaksi, että mestari Lehtosen perjantainen arvostelu on saanut jo ainakin kolme muuta eDomen tiimiläistä juoksemaan pelikauppaan. Luvassa lieneekin melko eeppistä nettilännenseikkailua. Mutta tiesitkös, että Redemption ei ole täysin uusi, tyhjästä ponnistanut peli? Eikä sen edeltäjä ollut GTA 4, vaan eräs toinen kuudestilaukeavilla leikitellyt lännenpeli.

Red Dead Redemption on näet sarjansa toinen peli. Ensimmäinen oli vuonna 2004 julkaistu länkkäri Red Dead Revolver, joka on sekin Rockstar San Diegon käsialaa. PlayStation 2:lle ja Xboxille julkaistu länkkäriräiskintä oli huomattavasti Redemptionia vaatimattomampi ja rajoittuneempi toimintapeli. Noin puolentoista miljoonan myynnillään se oli varsin mukava hitti, mutta ei missään vaiheessa todellinen koko kansan megapeli.

Jo tuolloin Rockstar haaveili tekevänsä Red Deadistä pitkän pelisarjan, mutta sarjan seuraavaa peliä saatiinkin odottaa lähes kuusi vuotta. Koko pelikonsepti pistettiin uusiksi ja pelistä tehtiin laaja GTA-henkinen hiekkalaatikkoseikkailu. Hyvin tuloksin.

Kerratkaamme Red Deadin historia – ja sitten palataan länteen:

 

Red Dead Revolver -ensitesti

Dramaattisen alun ja pelin rakentamisen jälkeen onkin omalla tavallaan yllätys, että Red Dead Revolver tarttuu aiheeseensa näin rempsakkaalla otteella. Se on kieli poskessa tehtyä villin lännen ammuskelua, josta saattoi haistaa ja maistaa kaikki lännenelokuvien kliseet, positiivisessa mielessä.

Lännenelokuvat ja erityisesti 60-luvulla tuotetut spaghettiwesternit ovat Redin taustavaikuttajia ja innoittajia. Tehtävät ovat kuin suoraan lännenelokuvien top 20 –kohtausta listalta. Villit takaa-ajot, liikkuvaan veturiin hyppääminen hevosen selästä, kapakkatappelut ja järisyttävät ammuskelukohtaukset hajoavan hökkelikylän keskellä, yhteenotot intiaanien kanssa ja jopa Yhdysvaltain sisällissodan taistelut, kaikki löytyy. Peli on kuin synonyymi sille, minkä itsekukin käsittää tyypillisimpänä tv-lännenmenona.

Red tuntuukin ainestensa suhteen monipuoliselta ja lupaavalta, joskin se etenee pelillisesti perinteisen kaavan mukaan tehtävä tehtävältä.

 

Red Dead Revolver (PS2, Xbox)

Villiin länteen sijoittuvat pelit ovat yllättävänkin harvinaista herkkua. Vahvasti spagettiwesternien tunnelmasta ammentava Red Dead Revolver on kunnianhimoinen yritys ottaa tämän tyylilajin herruus itselleen. Juoni on ehkäpä syystäkin tuttu kymmenistä lännenelokuvista: preerialla asuvan perheen lapsi näkee, kuinka bandiitit teloittavat vanhemmat julmasti.

Hahmon ulkopuolelta kuvattua toimintaa voi luonnehtia sanoilla shoot ’em up. Palkkiometsästäjä saa rahaa jokaisesta osuneesta luodista, ja osumia riittää. Kentät on rakennettu niin, että muutaman kymmenen normaalivastustajan jälkeen kohdataan itse päärosvo, joka halutaan sheriffin toimistolle aina kuolleena.

 

Red Dead Redemption -ensikosketus – Rockstar palaa villiin länteen

Redemption alkaa dramaattisesta asetelmasta, vuodesta 1908, kun villi länsi on jo suurelta osin kesytetty. Syrjäseuduilla vallitsee vielä tietty epävakaus ja välillä jopa aseiden laki. Noin 1880-luvulle sijoittuneeseen Red Dead Revolveriin nähden pelimaailma onkin muuttunut paljon, vaikka villihköstä lännestä on yhä kyse.

Mutta millaiseen länteen? Teollistuminen näkyy sivummallakin. Uusi tekniikka saapuu hitaasti kompastellen, mutta silti myös kuudestilaukeaville ja heposille riittää käyttöä. Pienissä kylissä eletään kuitenkin samaan tapaan kuin kymmenen, 50 tai 100 vuotta sitten. Arotuuli puhaltaa, rajalla kahinoidaan, rosvokoplat piileskelevät vuorilla ja kylän miesväki istuu auringon sammuttua saluunassa juoruamassa.

 

Red Dead Redemption (PS3, Xbox 360)

Kukapa ei pitäisi länkkäreistä? Clint Eastwoodin karut kasvot, Ennio Morriconen huikeat sävellykset, kuumat ja kuivat autiomaat sekä tulinen toiminta ovat aineksia, joilla valloitetaan ainakin meikäläisen sydän.

Mikäpä olisikaan siis hienompaa kuin open world –pelit hallitsevan tiimin vuosikausia tehtailema peli, joka vangitsee erinomaisesti länkkärien tunnelman ja tarjoilee sen vieläpä erinomaisen pelin muodossa?

Red Dead Redemption yllätti minut hieman pusikosta. Alkuperäinen peli ei jättänyt minulle juuri mitään muistoja itsestään ja luultavasti puolet niistä harvoistakin ovat oikeasti jostain toisesta länkkäriräiskinnästä. GTA IV:stä pidin kovasti, mutta sen länkkäriversio… eh.