Uusimmat

Remedy-kooste: Max Paynesta nykypäivään

17.05.2010 19:00 Jukka O. Kauppinen

Perjantaina julkaistiin lopultakin suomalaisen pelimaailman kauan odotettu seuraava superpeli, Alan Wake. Remedyn taival tähän hetkeen on kuitenkin ollut pitkä ja studion touhuista on raportoitu eDomessakin aktiivisesti iät ja ajat. Remedy-koosteessa tarinoita firman touhuista vuosikymmenen ajalta!

Max Payne

Max Payne (PC)

Neljävuotinen odotus on viimein ohi, ja Max Payne on saapunut kauppoihin. Kotimainen Remedy on saanut nauttia 3D Realmsin ja GodGamesin tuesta tavalla, joka kuvastaa isojen yhtiöiden täydellistä luottamusta projektiin. Jo pelkkä ensipainos on hulppeat 420 000 kappaletta, joka on enemmän kuin mitä keskivertopelit myyvät koko elinkaarensa aikana.

Pitkän kehitysajan turvin toteutetun pelin uskoisi olevan bugiton ja ennenkaikkea viihdyttävä – tai sitten valitettavan vanhentunut ja hiljakseen unholaan vaipuva. Onko Max Payne suomalaisella sisulla toteutettu, ja saadaanko kuokan avulla nostettua suosta peli, joka näyttää taivaan merkit muille kilpailijoilleen?

Max Payne (PS2)

Tarinallisesti Playstation 2:n Max Payne on edelleen sama film noiren hengessä liikkuva kostotarina kuin PC:lläkin. Lyhyessä preludissa New Yorkilaisen etsivän Max Paynen amerikkalainen unelma hajoaa pirstaleiksi, kun joukko narkkareita tappaa hänen vaimonsa ja lapsensa. Kyyniseksi, tunteettomaksi ja epätoivoiseksi muuttuva Max päätyy poliisin huumeosaston hommiin ja yrittää lopulta soluttautua paikallisen rikollisorganisaation riveihin. Kaikki sujuu kohtuullisen hyvin, kunnes joku järjestää Maxille ansan. Ennen kuin hän tajuaakaan, Max on etsintäkuulutettu pomonsa ja käytännössä ainoan ystävänsä murhasta ja jäljet johtavat New Yorkin alamaailman synkimpiin syövereihin. Aseiden, ruumiiden ja huumeiden täyttämä vendetta voi alkaa.

Max Payne (GBA)

GBA:n Max Payne pohjautuu pelisarjan ensimmäiseen osaan, ei äskettäin ilmestyneeseen Max Payne 2:een. Pelin tarina ja tapahtumapaikat on kopioitu miltei suoraan PC- ja konsoliversioista, joten alkuperäistä Max Payneä pelanneet voivat unohtaa pelin jo tässä vaiheessa.

Max Payne – syntynyt hitiksi

Max Paynen ensipainos on miehekäs 420 000 kappaletta, joka perustuu jo pelkkiin etukäteistilauksiin. Koska ”omat pois”-raja oli 180 000 myytyä Maxia on peli jo nyt kiistaton kaupallinen menestys. Mikäli kysyntä imuroi pelin pois kaupoista voidaan uusia pelejä syöttää painosta kahden päivän varoajalla. Jotkut tuomionpäivän ennustelijat ovatkin epäilleet Remedyn mahdollisuuksia, mutta jo näiden lukujen varjossa ei voi muuta kuin yhtyä Vanhatalon toteamukseen ”miten me voitas tämä enää mokata?”

Kovaakin kovempi Max Payne

Take 2 julkaisi nipun uusia, upeita kuvia suomalaisen Remedyn työstämästä Max Payne-toimintapelistä. Kuvien mahtava asu innoitti eDomen väkeä ja päätimme että ne ansaitsevat poikkeuksellisen näkyvän asettelun lukijoidenkin iloksi. Suoraan Remedyn uunista, Max Payne, olkaa hyvä:

Paljon onnea, Max

Heinäkuun 25. päivä on erään suomalaisen merkkihenkilön juhlapäivä. Nimittäin Max Paynen.

Paluu Max Paynen maailmaan, siihen alkuperäiseen

Elokuvia harrastava kansa lienee jo luonut näkemyksensä uudesta Max Payne -elokuvasta, hyvän taikka huonon. Mutta palatkaamme vielä kerran sen ihan alkuperäisen Maxin synkkään, oh niin synkkään maailmaan.

Ja tehkäämme se vahvan kuvallisen fiilistelyn merkeissä.

Miten Max Payne -peli tehtiin?

Kiitos brittiläiselle laatulehti Edgelle. Lehti näet julkaisi pätevän Making of -artikkelin suomalaisesta Max Payne -pelistä. Sen myötä voimme palata muutaman vuoden ajassa taaksepäin, takaisin sinne Espoossa sijaitsevan omakotitalon kellariin, ihmettelemään suomalaisen pelialan mullistanutta teosta.

Poets of the Fall kertoo suhteestaan Max Payneen

Nappasimme Poetsin laulaja/säveltäjä Marko Saareston haastatteluun bändin mukavan akustisen keikan jälkeen. Marko kertoo haastattelussa yhtyeen suhteesta Max Payneen, Late Goodbye -kappaleen sävellystyöstä sekä Poets of the Fallin kuulumisista.

Max Payne 2

Max Payne 2 (pc, PS2, Xbox)

Suomesta tulee laadukkaita pelejä. Vaikka pelistudioiden määrässä Ruotsi on kirkkaasti edellä, laatu on suomalaisten puolella. Mutta yksi on ylitse muiden Suomessakin. Espoolaisen Remedy Entertainmentin Max Payne oli ikuisuusprojekti, joka räjäytti pankin erinomaisella toteutuksellaan ja hyvällä pelattavuudellaan. Jatko-osalla on huimat paineet, mutta pelko pois. Max Payne 2: The Fall of Max Payne on erinomainen peli.

Tarina jatkaa suoraan siitä mihin ykkösosassa jäätiin. Max ei joudu vankilaan, vaan palaa sairaalareissun jälkeen konnajahtiin tavallisena poliisina. Ykkösosassa hissiin kadonnut salaperäinen palkkamurhaaja Mona ilmestyy pian näyttämölle ja johan alkaa tapahtua. Synkkä ja aikuismainen rakkaustarina on toteutettu tutulla, hieman vähemmän metaforia sisältävällä sarjakuvatyylillä, mutta myös pelimoottorilla on tehty paljon välidemoja.

Max Payne -elokuva

Max Payne: vihaisen sankarin paluu

Ensi syksynä elokuvateattereihin tulee ensi iltaansa Max Payne -elokuva, joka pohjautuu maailmalla huikean hyvin menestyneeseen suomalaiseen samannimiseen tietokonepeliin. Max Payne -leffasta on nyt julkaistu sekä traileri että upeita julisteita.

Mila Kunisista Max Paynen vastanäyttelijä

That 70s Show- ja Family Guy –ohjelmista tunnettu Mila Kunis on valittu Max Payne –elokuvaan Max Paynen vastanäyttelijäksi. Max Paynea esittävä Mark Wahlberg saakin leffassa mukaansa melkoisen salamurhaajapommin.

Max Payne -leffan VIP-näytös ja iltamat

Max Payne elokuva on siis saapunut, lopultakin. Jätettäköön elokuvan kriittinen arviointi toisaalle ja keskitytään tällä erää keskiviikkoillan kuvalliseen ihailuun.

Elokuvan kunniaksi järjestettiin keskiviikkona kutsuvierasnäytös oikein tuplakoossa. Toiseen näytökseen näyttivät marssivan puolet Suomen julkkiksista, toisesta puolestaan löytyivät peli- ja viihdealan edustajat erilaisine kutsuvieraineen. Elokuvan odottelu sujuikin mukavasti pelidevaajaporukassa tulevia pelillisiä teoksia testaillen.

Max Payne – the Movie. Sisältää spoilereita.

Elokuva on siis tullut ja nähty. Etukäteisodotukset vaihtelivat jännittyneestä pelokkaaseen. Trailerien perusteella pelätty Maxin sisäisten demonien vastainen taistelu ei sitten onneksi toteutunut aivan niin fyysisessä muodossa. Demoneja, kyllä. Sisäisiä, kyllä. Mutta kaikkien päässä. Ihan odotetun kamalaa ja happopäissään käsikirjoitettua jälkeä ei valkokankaalla onneksi nähty.

Elokuva ei kuitenkaan tavoittanut alkuperäisteosten – eli kahden pelin – henkeä kuin paikoittain. Näytöksestä poistuvan kansan kommentit vaihtelivatkin tasolla ”ihan ok”, ”kaamea” ja ”aika mielenkiintoisesti vision siirtäneet” –sektorilla.

Alan Wake

Remedy esittelee uuden pelinsä E3-messuilla

Max Payne 2:n valmistumisen jälkeen Remedyä kohtaan on osoitettu jatkuvasti kiinnostusta, jotta mitä suomalainen superstudio oikein mahtaakaan tehdä seuraavaksi. Putiikki on kuitenkin nitonut huulet yhteen ja keskittynyt pr-huuman sijaan uuden pelibrändinsä työstämiseen.

Alan Wake – pimeyden uhka

Suomalainen Remedy-pelitalo työstää kaikessa hiljaisuudessa tulevaa Alan Wake -toimintaseikkailuaan. Pelistä ei ole tähän mennessä nähty julkisuudessa paljoakaan. Viime vuoden E3-messuilla Remedy demosi noin kymmenen minuutin mittaisella demollaan uutta grafiikkateknologiaansa, mutta siinä samalla demo oli myös myös vakuuttava osoitus Alan Waken potentiaalista.

Remedy näyttäisi nyt kulkevan enemmän seikkailu- kuin toimintapelin suuntaan, sillä uutukaista voi kuvailla Grand Theft Auton, Silent Hillin ja Twin Peaksin risteytykseksi. Alan Wakea pelataan kolmannesta persoonasta.

Alan Wake palaa parrasvaloihin – suomalaispeli näytillä ensi kuussa

Max Payne -sarjasta ja legendaarisesta Death Rallysta tuttu Remedy tulee olemaan Microsoftin veikkailuissa eräs vuoden 2008 kuumista nimistä, kiitos tiimin tulevan Alan Wake -pelin. Synkäksi kauhuseikkailuksi kuvailtu teos herätti kohua ja kiinnostusta viimeksi vuonna 2006, jolloin tiimi esitteli kuvia ja huikean komeita videoita pelistään. Sen jälkeen onkin ollut hiljaista ja monet epäilivät, että peli olisi kuopattu kaikessa hiljaisuudessa.

Alan Wake – Remedyn seuraava peli esiteltiin

Alan Wake on tekijöidensä mukaan psykologinen toimintatrilleri. Peli sijoittuu idylliseen pieneen amerikkalaiskaupunkiin, joka sijaitsee Washingtonin osavaltiossa. Pelin päähenkilö Alan Wake on menestyksekäs kauhukirjailija, joka kirjoittaa parhaillaan teosta kaikkein synkimmistä, pimeimmistä painajaisistaan. Ja yhtäkkiä niistä tuleekin totta.

”Haluamme nivoa Alan Wakessa tarinan tiukasti itse peliin. Intensiivisen ja kinemaattisen tarinankerronnan yhdistäminen pelaamisen vapauteen on mielenkiintoinen ja jännittävä haaste”, ynnää pelin pääkäsikirjoittaja Sam Lake.

”Tunnelma ja ilmapiiri ovat trillerin ensisijaisia aineksia. Haluamme niiden olevan mukana ja esillä koko pelin keston ajan.”

Kotimaisuus on valttia

Remedy työskentelee nyt, kahden menestyneen Max Payne -pelinsä jälkeen, täysin uuden peliprojektin parissa. Pelinkehittäjä aikoo seuraavan vuoden ajan keskittyä pelin tekemiseen eikä siitä puhumiseen, mutta ennen mediapimentoa Remedy kuitenkin kertoi Alan Wake -pelistään yksinoikeudella Pelaaja-lehdelle. Alan Wake paljastettiin ensimmäistä kertaa toukokuussa pelialan tärkeimmässä tapahtumassa E3-pelimessuilla Los Angelesissa. Peli sai messuilla paljon huomiota, ja useat ulkomaalaiset pelimediat valitsivat sen yhdeksi messujen parhaimmista peleistä.

Poets of the Fall soi Alan Wakessa

Poets of the Fall on mukana Remedyn kovasti odotetussa Alan Wake -pelissä. Psykologisen toimintatrillerin taustalla soi eeppinen kappale War, joka löytyy myös yhtyeen maaliskuussa julkaistavalta neljänneltä albumilta.

Muuta Remedystä

Remedy julkaisi Death Rally -pelin ilmaiseksi

Vaikka suomalaisella Remedy Entertainmentilla riittääkin tekemistä jättiluokan Alan Wake -projektinsa parissa, niin yhtiössä jaksetaan muistaa myös vanhoja ystäviä. Hauskojen ajopelien ystäville koittikin nyt juhlapäivä, sillä Remedy julkaisi ihka ensimmäisen pelinsä, vuonna 1996 julkaistun Death Rallyn, ilmaisjakeluun.

 

Remedyn uusin peli Alan Wake julkaistiin perjantaina 14.5. Studion toimitusjohtaja Matias Myllyrinne kertoo, että ”tiedän puhuvani koko tiimin puolesta, kun sanon että tuntuu hyvältä olla vihdoin tässä pisteessä. Tämä on ollut kova urakka, mutta olemme todella ylpeitä Alan Wakesta.”

”Olemme otettuja ja kiitollisia siitä, että se on saanut niin erinomaisen vastaanoton kriitikoiden parissa sekä Suomessa että ulkomailla. On hienoa, että voimme antaa uskollisesti odottaneille faneille näin onnistuneen pelin.”

 

eDomen arvostelu pelistä: Alan Wake (Xbox 360)

Remedyn paras peli on...

Katso tilanne vastaamatta