Resident Evil 5 – rasismia vai idiotismia?

02.08.2007 16:50 | Jukka O. Kauppinen

Ja niin kävi kuten eDomen lukijatkin ennustivat – Resident Evil 5 on herättänyt hälyä ja paniikkia jo pelkkien ensikuviensa ja trailerin perusteella. Kuten MPR kommentoi, ”valkoinen mies tulittamassa afrikkalaisia rynnäkkökiväärillä takaa varmasti hälyä ja uusia 4chan-kuvia.” Juuri näin!

Tosin moraalinen paniikki on toistaiseksi rajoittunut yhden blogaajan sieluntuskaan:

”Tämä peli on ongelmallinen niin monella tasolla. Peli kuvaa Mustia epäinhimillisinä petoina, joita sotilaspukuinen valkoinen mies tappaa. Ja tätä markkinoidaan lapsille ja nuorille… Peli opettakaa heidät pienestä pitäen vihaamaan, pelkäämään ja tappamaan Mustia”, voihkii Resident Evil 5 –pelistä ensimmäiseksi verkon uumenissa kauhistunut.

Herkkää. Ja niin ihanan rasistista. Alkuperäisen blogikirjoituksen lukemalla huomaa muun muassa, miten kirjoittaja puhuu Mustista (isolla kirjaimella) ja valkoisista (pienellä kirjaimella).

 

Eikä sillä nyt ole tietenkään yhtään mitään väliä, että aiemmissa Resident Evil –peleissä nämä zombiet ovat olleet valkoisia. Niin, zombit. Resident Evilin zombi on zombi, verenhimoinen aivoton peto, oli ihonväri mikä tahansa.

Vaan katsotaan jääkö tämä pieneksi pulaukseksi lammikossa vai syntyykö tästä oikein kohu. Jos olisin Resident Evil 5:n markkinointipäällikkö, niin suihkuttaisin tässä vaiheessa liekkeihin bensaa säiliöautosta. Mikään ei myy peliä niin hyvin kuin kunnon kohu ja otsikot, joten katsotaan minne bensalla valellut laineet seuraavaksi liplattavat.

Kirjoittajan käyttämästä logiikasta tulee muuten mieleen vanha kunnon Grand Theft Auto: Vice City. Pelissä oli kasa jengejä, joista yksi tunnettiin yksinkertaisesti nimellä haitilaiset. Ja kas kummaa, yksi pelin tehtävistä suuntautui haitilaisjengiä vastaan, niin siitähän ottivat nokkiinsa yhdysvaltalaiset haitilaisjärjestöt, joiden mukaan peli yllytti väkivaltaan ja murhiin koko haitilaisväestöä vastaan. Näin helposti se kärpänen kasvatetaan härkäseksi.

Resident Evil –pelien suuntaaminen lapsille on muuten hauska tulkinta. Lapsillehan näitä kauhupelejä ostetaan, aivan kuten porno-, gore- ja splatter-leffojakin. Vvai mitenkäs se nyt menikään… Resident Evil 4 oli K18-peli. Tuskin ikäraja viitosessa tästä alenee.

Lue lisää:

Black Looks

Resident Evil 5 is SO RACIST: The idiocy begins

Blackface Goes HD? The Case of Resident Evil 5

Resident Evil 5

Lue lisää eDomesta

Pino Resident Evil 5 -kuvia

Capcomin Gamer Dayn satoa

Death by Degrees (PS2)

Forbidden Siren 2 – sireeni huutaa jälleen

Resident Evil 2 (GC)

Resident Evil 3: Nemesis (GC)

Resident Evil 4 (GC)

Resident Evil 4 (PS2, GC)

Resident Evil 4 Wii Edition (Wii)

Resident Evil -fiilistelyä japanilaisittain

Resident Evil Zero (GC)

Resident Evil: Code: Veronica X (GC)

Silent Hill

Silent Hill 2 (PC)

Silent Hill 3 (PS2)

Keskustelu

Lol, on se blogaaja vähän tyhmä. Miks ne jotkut luulee et heti ku tapetaan mustia niin se on rasismia? Ja sitten ku tapetaan valkosia niin se ei oo? Onko ihmiset menny näinä päivinä niin tyhmiksi et jaksaa valittaa kaikesta tollasesta niinku Resident Evil 5:sta, että ne olisi rasistisia..

voi vittu mitä paskaa antakaa olla jokku ehkä tykkää lahata nekruja jokku valakosia mutta mitä väliä sillä on mitä ampuu kö vain on jotaki mitä ampua väitättäkö te jokka väitättä niitä jotka ostaa pelin rasisteiks ni väitättäkö te että ois parempi jos pelisä ei olis vaikka vihollisia ollenkaa tai jos ne olis vaikka jotain vihireitä möykkyjä vai olisko se sitte rasismia vihreää väriä kohtaa? ostan varmasti pelin niinkö kaikki ellisekki

Kaikki aiemmat Reiskat on ollut täynnä Valkonaama-Zombeja, ja heti kun vastassa onkin Neekeri-Zombeja niin heti MUKA RASISMIA.

Hyvin rakentavia kommentteja, lisää vaan vettä myllyyn.
Kukaan ei taida olla vielä huomauttanut miten nerokas idea tämä Capcomilta on.
Capcomhan saa aivan huikean julkisuuden, ja täysin ilmaiseksi (jos tästä nyt isompikin kohu syntyy (.Hyvältä näyttää.)). Loppuen lopuksi, savun haihduttua ilmaan
todetaan yleisesti, että peli EI OLE RASISTINEN, vedoten esimerkiksi siihen tosiasiaan että ”painoksissa” 0-3 (ja Veronicassa) lahdattavana oli pääasiassa valkoiset, 4:ssa latino väestö (espanjalaiset), ja nyt on vaan yksinkertaisesti mustien vuoro.
Olisikohan sitten (hamaassa tulevaisuudessa) kuudennessa osassa vuorossa taas valkoiset lahdattavana, mutta mustapäähenkilö lahtaajana. Sehän olis hyvä vitsi Capcomilta, mutta samalla olisi kiintoisaa nähdä millaista puhetta se taas herättäisi.
Vastaus: No ei varmaankaan yhtä paljo keskusteluu kun tämä!!!

miten estät afroamerikkalaisen raiskaamasta siskoasi? =heittämällä sille koripallon.

”Eikös Capcom ilmoittanu et Resident Evil 5:ssa ei ole zombeja??”
ei nelosessakaan ollut.

ja itse uutisesta: VOI HYVÄ ELÄMÄ!!se on peli! peli on taiteen muoto siinä missä musiikki! voi helvetti teitä kaikkea kauhistelevia kukkahattutätejä! mites amistad? elokuva joka sai kiitosta ja oscareita? sehän suorastaan kertoo rasismista. mites sen kanssa on sitten että lahtasin tänään pelissä nimeltä crackdown MUSTALLA fasismia puolustuvalla agentilla arviolta 1000 VALKOISTA jengiläistä? ei rasistista? EI VÄLIÄ, koska se on hyvä peli. SE ON PELI! ja kuten kaikki loogiset faktat edellä onkin jo lueteltu, se on logiikkaa että kyläläiset on mustia, ei rasismia! tiedän senkin, että syytökset tehneet henkilöt ovat joko trolleja ja tai kaikkea kauhistelevia KH-tätejä, mutta alkaa oikeasti ottamaan aivoon tämä pelleily. eräässä räp kappaleessa esiintyy sanat: ”kill the white pigs who critisize our music, slay the police dicks who vandalizes our rights” eikö tämänkin voi tulkita rasismiksi valkoisia kohtaan? voi, mutta niin ei tehdä. miksi? siksi että kaikilla on kiire kauhistella uutista siitä kuinka somalialaista nimitettiin ”neekeriksi.”
päät pois perseestä!

montako kuollutta nekrua tarvitaan vaihtamaan sähkölamppu? niin monta, kuin mahdollista.

resident evil kuutosessa tapetaan juutalaisia liekinheittimellä, ja taistelukaasulla.

Ihme jeesustelua jostain pelistä. Kiinnittäkää kukkahattutädit huomionne vaikka Lähi-Itään ja rättipäiden seikkailuihin, tappavat toisiaan ja uhkailevat ”pilapiirtäjiä”, koska heidän (ihmisten) itse keksimää jumalaa pilkataan. Menisivät töihin.

On sekin kaameen rasistista kun jossain peleissä ammutaan alieneita. Ei sekään sitten ole kivaa. :D

Ja kyllä, olen sitten rasisti jos ja kun nämä puheet kaikkia loukkaavat.

Lisään viel, et jos se on noin vaikiaa, että ammpuuko mustat valkoisia vai valkoiset mustia. Jeps ruvetaan tekemään pelejä jossa kaikki ihmiset on Sinisiä, sit varmaan kaikki olis tyytyväisiä. Typerää ku tälläisistä asioista tehdään Show..

Siis onko tämä totta… Mitä väliä sillä ammutaanko mättöpelis mustia vai valkoisia ja tietojeni mukaan tämä tapahtuu jossain Afrikan pienkylässä. Montako valkoista asukasta yleensä sellaisessa kylässä on?. Realismia peliin poijjat. Itte oon pelannu kaikki ressat läpi, ihan sama ammunki koiria, naisia, pappeja, mustia vai valkoisia, kunhan vaan saan ampua jotain mikä liikkuu. Meinaan ainaki ostaa pelin ja tappaa kaikki mitkä tulee eteen. Te itte ootte rasisteja jotka tarttuu tälläiseen asiaan, itte te sen huomaatte et ne on mustia.”Ja tätä markkinoidaan lapsille ja nuorille… Peli opettakaa heidät pienestä pitäen vihaamaan, pelkäämään ja tappamaan Mustia”, jos kersat muka pelkää tämän jälkeen mustia, niin pistäkää pelaamaan muut residentit. Sit saa siihen tasapainon ku saa räiskiä valkoisia… Se on melkee rasismia kun muis ressois ei oo ollu mustia, vain valkoisia ja ainoastaan valkoisia… Varmasti tulee olemaan hyvä peli. Ja Mitä väliä sil on, onko se ampuja musta vai valkoinen, tottakai niitten pitää mennä juonen mukaan. Ressapeleis on tietyt hahmot jolla pelataan ja nyt vaan on Chris Redfieldin vuoro lahdata zombeja. Varmasti tulee olemaan Yli-hyvä peli, ku Grafiikkakin näytti noin hyvältä….

mmm minun mielestä he halusi uutta juonta peliin ja aina re peleis on ollu valkoisia zombeja eli ei se rasismia ole

Tuo resi 5 rasisti kohu on täyttä paskaa, sillä siinä mies menee afrikkaan, ja afrikassa on enemmän mustia kuin valkosia (se on fakta) ja tuo chris vaan tulee hoitaa hommaansa siellä. Ja tuo näyttää olevan hyvä peli ja aion ostaa sen niinkuin moni muukin. Luuletteko että se peli ostetaan sen takia että siinä ammutaan neekereitä, ei. ELI RASISMI ON TÄYTTÄ PASKAA TUOSSA.

olihan re1 neekeri zombeja… ihan turhaa jauhaa paskaa tälläsestä asiasta… (Entä väkivaltainen, valkoinen mies ’Afrikassa’?) niin ja ne neekerit on 100 kertaa väkivaltaisempia uuno… nehä ne haluis tappaa jaa syyä ja silpoo eikä chris… chris haluu auttaa niitä ja kattoo mitä siel tapahtuu… mutta ei se sinne ”mikä mikä maaha” menny niitä tappamaa tai näin luulen…

Asiallista kirjoitusta.
EI se silloin haittaa, jos valkoihoisia tapetaan, mutta kun tulee mustia niin sitten..

Aiempia pelisarjan pelejä pelanneena sanon että hyvää selviytymiskauhua ne on.
Itse pidin 2 osasta eniten. ja 4:sessa ei edes ole zombeja…Ja niissä peleissä ammutaan kaikki zombit, hirviöt ja muut pahat olennot oli ne minkä värisiä vaan.
Ei se mitään jos kaikki ei niitä uskalla pelata, siksi niissä on ne ikärajat. Ja tämä 5:des osakin aika varmasti tulee itse hankittua. Resident Evil nyt vaan on niin kovaa kamaa että ei ole ihme vaikka jotkut niistä järkyttyisikin.

”Ihminen on luonnostaan rasisti. Mikäli ihminen ei olisi luonnostaan rasistinen, ei se pystyisi erottamaan rasismia/ei olisi olemassa rasismia niin kuin sen ymmärrämme.”

Kyllä, ihmisellä on kyky tappaa, esim. miljoonia juutalaisia. Pointti onkin siinä, ettei niin saa tehdä!

”Jokainen ken väittää toisen olevan rasisti/jonkin olevan rasisminen, myöntää samalla itse olevansa rasistinen. Syynä nimenomaan se, että pitää huomata kulttuurien eriarvoisuus ennen kuin voi väittää, että joku pitää niitä eriarvoisina.”

Sekoitat kaiketi eriarvoisuuden ja erilaisuuden. ”Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia.” On silti hienoa, jos huomaa kulttuurien olevan eriarvoisessa asemassa keskenään. Siitähän se maailma juuri lähteekin paranemaan, kun ongelma ensinnäkin tunnustetaan.

”Kumma juttu kyllä, jos valkoiset ampuu mustia se on rasismia ja jos mustat ampuu valkosta se on silti rasismia, kun sitten ihmiset aattelee, että mustat on nii väkivaltasia ? ”

Osuit naulan kantaan. Ovatko valkoiset koskaan olleet mustien orjia? Ovatko afrikkalaiset valloittaneet eurooppalaisia maita itselleen ja riistäneet ne putipuhtaiksi, rahojen päätyessä Afrikkaan?

Onko mielikuva väkivaltaisesta mustasta ennakkoluulon täyttämä stereotypia? (Entä väkivaltainen, valkoinen mies ’Afrikassa’?) Niin tätä peliä alunperin arvostellut väitti, ja olen hänen kanssaan samaa mieltä.

Kumma juttu kyllä, jos valkoiset ampuu mustia se on rasismia ja jos mustat ampuu valkosta se on silti rasismia, kun sitten ihmiset aattelee, että mustat on nii väkivaltasia ? :D Ei varmaan voi pistää samaan pelii mustii ja valkosia enää ollenkaa :D

Ne jaksanu tätä kokonaan lukea mutta oma mielipiteeni on että hullua touhua! Ei tämmöstä keskustelua käytäs jos musta ampus valkosta? eihän se ole rasismia? Ei tämmöstä keskustelua pitäis ollenkaan käydä peli on peli!!

Näytä kaikki kommentit

Ihminen on luonnostaan rasisti. Mikäli ihminen ei olisi luonnostaan rasistinen, ei se pystyisi erottamaan rasismia/ei olisi olemassa rasismia niin kuin sen ymmärrämme.

Jokainen ken väittää toisen olevan rasisti/jonkin olevan rasisminen, myöntää samalla itse olevansa rasistinen. Syynä nimenomaan se, että pitää huomata kulttuurien eriarvoisuus ennen kuin voi väittää, että joku pitää niitä eriarvoisina. (Eriarvoisuuden tuo yksistään se, että kulttuurit voidaan luokitella omiksi kulttuureikseen.)

Siinä teille pohdittavaa.

Näin alkuperäinen bloggaaja kirjoittaa saamaansa palautteeseen osoitteessa

http://microscopiq.com/2007/07/blackface-goes-hd/

”I do understand the characters presented in the trailer are zombies. Still, I find the proximity of those zombies to (old school) long lived black stereotypes alarming. And that’s what my post is about.”

Eli: bloggeri kyllä ymmärtää että trailerin hahmot ovat zombeja, silti yhtäläisyydet zombien ja vanhakantaisten mustien stereotypioiden välillä huolestuttavat häntä. Ja sen bloggeri kirjoituksessaan nosti aiheeksi.

”So, perhaps the deeper question is: How are black countries and those who live in them portrayed in games now? How have they been portrayed in the popular media and movies? Is it on par with other peoples and places in the world? If so, maybe it is time for a game like this. If not, then how do we respond?”

Boggerin mielestä pitäisikin kysyä, millaisina mustan väestön valtiot ja niiden asukkaat esitetään nykyään peleissä, ja vastaavasti joukkoviihteessä ja elokuvissa; käykö se (esittäminen) yksiin muiden kohteen aolevien kansojen ja maailmankolkkien kanssa?

Jos käy, silloin on aika myös tällaiselle pelille. Jos taas ero pelissä löytyy suhteessa muuhun mediaan ja kansoihin, niin miten ihmeessä silloin muuten voisi reagoida?

Ja toisin kuin tämän plaza-palstan toimittaja JOK on tehnyt, on mahdollista nostaa esiin rasismiaiheita ilman, että joku oikeasti saattaisi loukkaantua jo pelkästään kirjoittajan vähättelevästä asenteesta koko rasismiaihetta kohtaan.

”Sitäpaitsi olen lihansyöjä ja kengissäni on aitoa nahkaa.”

Olen lihansyöjä ja päälläni on aitoa nahkaa :D

Mielenkiintoista, sillä itse en edes ajatellut valkoinen mies ampuu mustia asetelmaa kun näin RE5:n uusimman trailerin vaan Chris Redfield:in, joka yrittää pysyä hengissä ampumalla/puukottamalla/hakkaamalla vihollisia, jotka koittavat saada palasta hänestä irti. Eli mielessäni oli vain, että ihmisen muotoinen kasa pikseleitä ampuu muita ihmisen muotoisia kasoja pikseleitä ja ajattelin, että siistiltä peliltähän tuon näyttää. Vasta luettuani jonkun jenkin tekemän artikkelin asiasta huomasin, että ahaa siinähän aivan selvästi valkoinen kolonialista tappaa ja sortaa mustia huono-osaisia.

En ajatellut lainkaan asiaa rodulliselta kannalta ennen kuin luin, että siinä on erikseen mustia ja valkoisia. Itse automaattisesti käsitin molempien konfliktin osapuolen kuuluvaan lajiin nimeltä ihminen. No, niin ihmisiä kuin zombie/plagasin vallassa oleva henkilö on. Tosin käsittääkseni pelissä ei varsinaisesti ole zombeja, vaan kyse on samanlaisesta kehoa hallitsevasta parasiitistä kuin RE:4:ssä. Ja jostain muistaisin lukeneeni että peli sijoittuu Haitille (en tosin ole varma).

Niille joiden mielestä on väärin ampua näitä henkilöitä jotka ovat parasiitin hallinnassa eivätkä vastaa omista teoistaan niin aikuisen parasiitin poistaminen on mahdotonta tappamatta sen kantajaa ja parasiitti ottaa täyden kontrollin vasta kun se on aikuinen. (Ja niille, jotka eivät ymmärtäneet tarkoitin pelissä olevia parasiitteja.)

Oma mielipiteeni aiheesta on että tämä joku amerikkalainen journo joka jutun kirjoitti edistää rasismia. Se että jonkun muun ihonvärin omaavaa ihmistä/ihmisryhmää pitäisi kohdella eri tavalla kuin jotakin toista niin hyvässä kuin pahassa erottaa heidät muista ja näin ollen aiheuttaa ajatuksen että he ovat jollakin tavalla erilaisia, mikä taas edistää heidän erotteluaan muista. Ja kuten joku edellä jo mainitsi RE sarjassa zombeina ovat olleet lähes pelkästään valkoiset ja REsi 4:ssa mahdollisesti erään nimeämättömän länsi- euroopan maan asukkaat, jotka sattumoisin puhuvat espanjaa ja joiden ihon pigmentti viittaa hispaaniseen alkuperään. Eli nyt on joidenkin muiden vuoro. Tällä kertaa arpa osui tummaan väestöryhmään.

Loppujen lopuksi kyseessä on vain peli.Tosin kaikkeahan voi lukea kuin piru raamattua, eli sen sisällön löytää mitä haluaa.

Viestistä 29: ”Eikös loogisuuden nimissä se joka ajattelee eri kansallisuuksia tai rotuja värillisinä, ole vieläkin jumiutunut vanhaan värilliseen jaotteluun, kastitukseen? Jos tälläinen henkilö vielä ajattelee, että zombien olisi parempi olla muun värisiä kuin mitä itse on, on syyllistynyt nostamaan oman värinsä toisten yläpuolelle. Tämä ei rasismi määrityksen mukaan vielä ole rotuvihaa, muttei mielestäni kovinkaan poikkea siitä.”

Erkolle: En tunne peliä, mutta eikö tässä vitosessa ole keskiössä juuri valkoinen mies, joka haluaisi zombien olevan pois itsestään, värillisissä? Ja häneenhän tässä pitäisi samaistua?

Toimittajalle: Haitilaiset nostivat toisessa pelissä tietysti haloon sen takia, että Afrikasta on viety orjia sinnekin, USA:n ohella. Jenkeissä tämä orjuusperinne ei ole kuin muutaman kymmen vuotta sitten virallisesti loppunut, siksi esim. jenkeissä kaikki mustien lahtaamiset koetaan rasistisena, videopeleissäkin. Ja USA valtionakin on ollut kovaotteinen Haitin suhteen!

Kaikille: Olisi vain ollut mukavaa huomata jonkun bonganneen afrikkalaisten historiikki tästä peliversiosta. Ja köh köh, etelä-afikkalainen valkoinen ammattitappaja syvällä villissä Afrikassa – siinäkö onkin sellainen kasa faktoja, että tuskin on ainakaan kouluopetusta lähtenyt viidakkoon viemään?

Silti uskon ja toivon, että tehtäisiin enemmän pelejä, jotka koskettaisivat globaalisti ihmistä; että fantasiamaailma avautuisi tasavertaisena kaikille. Siihenhän tietyllä tasolla zombie-ominaisuuskin pyrkii, mutta jos se tulee ontumaan vielä tavoitteissaan lopullisessa RE5:ssä, se on mielestäni hälyn jälkeen silkkaa ajattelemattomuutta.

Toimittajalle: Black people – isolla kirjoitettuna – tarkoittaa muuten mustaa kansaa/kansakuntaa, ja USA-englannin kieliopissa se kirjoitetaan isolla. White man tarkoittaa bloggaajan tekstissä käsitettä, siksi se kirjoitetaan pienellä, mutta esim. Caucasian American kirjoitetaan isolla, vrt. Black American tai African American.

Tiedosta paremmin vastuusi toimittajana.

PS. En normaalisti kirjoita pelipalstoille, kun en pelaa pelejä. Mutta pelien kohdalla on kyse mediasta ja sen sisällöstä, mistä taasen olen hyvin kiinnostunut.

RE:n tuotantofirma on japanilainen, ja mm. USA:ssa aasialaisten ja mustien välillä on roimia konflikteja, tämä on varmasti Japanissakin tiedetty, kun vitosta on tehty.

Minun mielestäni mitään *tuotetta* rasistiseksi arvostelemalla ei tule vielä itse rasistiksi. Ei millään tuotteella ole minää, joka loukkaantuisi, tai omanarvontuntoa, joka romuttuisi ominaisuuksiensa takia.

Sen sijaan peilaamme arvomaailmaamme ostamissamme tuotteissa.

”Ei tämmöisiä pelejä tulisi pelata kenenkään! Oli aikuinen tai lapsi niin tämä on kyllä niin sairasta ettei tällaista saisi julkaista edes sananvapauden vallitessa.”

Onko se sitten sananvapautta, jos annetaan puheenvuoro vain kaikille, jotka ovat sinun kanssasi samaa mieltä.

”Goebbels was in favor of free speech for views he liked. So was Stalin. If you’re in favor of free speech, then you’re in favor of freedom of speech precisely for views you despise. Otherwise, you’re not in favor of free speech.” – Noam Chomsky

”Rasismi on kuin työpaikka kiusaaminen tai seksuaalinenhäirintä. Jos tuntuu siltä, että joku loukkaa henkisesti, niin siten se on.”

Olen pitkälti samaa mieltä kuin nimimerkki ”Erkko!”, mutta tässä kohtaa olen eri mieltä. Jos joku ottaa jonkin kommentin loukkauksena, siihen hänellä on oikeus. Hyvä esimerkki tästä on USA:ssa ”Merry Christmas!” -toivotukset jotka ovat jo pitkälti vaihtuneet ”Happy holiday!” -toivotuksiin poliittisen korrektiuden takia. Tuskin kukaan hyvän joulun toivottaja tarkoituksella ajattelee aiheuttaa mielipahaa muiden uskontokuntien edustajille. Voidaanko häntä siis pitää rasistina, jos joku ottaa hänen hyvän joulun toivotuksensa loukkauksena? (Rasismihan tarkoittaa myös eri kulttuurien syrjintää.)

Onko peli, joka sijoittuu Afrikan sydämeen rasistinen, koska siinä esiintyvät ihmiset ovat kaikki mustia? Ei, koska tämä on tosiseikka. Jos peli on zombi-peli, muuttuuko se silloin rasistiseksi, koska zombiet ovat myös mustia. Ei, koska olisi omituinen ajatus, että siellä olevat zombit olisivat valkoisia, jos suurin osa ihmisistä on mustia.

Pelissä tapetaan kimppuun tulevat zombit, väristä riippumatta, sehän on nähty jo aikaisemmissa pelisarjoissa. Zombeja ei tapeta siksi, koska ne ovat mustia, vaan siksi koska ne ovat verenhimoisia. Selvennykseksi vielä, zombit eivät ole verenhimoisia, koska ne ovat mustia vaan koska ne ovat ZOMBEJA. Sekin on nähty aiemmissa pelisarjoissa.

Jos pelisarjan viidettä osaa väittää rasistiseksi, on itse rasisti. Nämä ihmiset ovat luultavasti samoja, ketkä nostivat haloon neekerinpusuista ja lakritsikääreistä, nämäkään eivät olleet rasistisia, vaikka niistä olisi kuka loukkaantunut. Loukkaantuahan saa mistä vaan.

”Rasismi on kuin työpaikka kiusaaminen tai seksuaalinenhäirintä. Jos tuntuu siltä, että joku loukkaa henkisesti, niin siten se on.”

Tuntuu että redusoit tossa molempien puolien luovat puolet pelkäksi random-pimpautteluksi joka ei tajua mistään mitään ja jos tykkäisit etenkin pukea mulle vaipat päälle ja vaihtaa vaipat mulle aina..=)…=)…

Eikös Capcom ilmoittanu et Resident Evil 5:ssa ei ole zombeja??

Ainoot rasistit täällä on ne jotka kuvittelee tän pelin olevan rasistinen. Olisi oikeastaan melkein käänteisrasismia jos ei tämmöistä peliä ois tulossa.

Siis eiväthän nuo ole ihmisiä vaan zombeja. Ihmetyttää myös miksi musta saa tappaa valkoisia (esim. GTA san andreas ja crackdown), mutta jos valkoinen tappaa mustia on se yhtäkkiä väärin ja rasistista. Eikös tällaisen edun antaminen toiselle rodulle ole juuri rasismia?

Kyseessä on vain peli ja hirveä haloo nousemassa..
Mutta Res5 menee tilaukseen :D

Niinno en muista tuliko Resi nelosesta hälyä, siinähän tulitetaan pääsääntöisesti espanjan latinoväestöä, vieläpä suurinosa on eläkeikäisiä! Mutta sen muistan että peli voitti kaikki vuoden peli palkinnot ja kaikilla oli niin mukavaa :D

Juho tuolla heitteli rasismikorttia ja objektiivisuutta (melkein) samaisessa lauseessa. Kaikkihan tietää, että näin ei ole. Rasismi on kuin työpaikka kiusaaminen tai seksuaalinenhäirintä. Jos tuntuu siltä, että joku loukkaa henkisesti, niin siten se on. Siinä ei ole objektiivisuuden häivääkään. Henkinentuska on aina määrittelemätön suure, jota kukaan ei voi väittää suuremmaksi tai pienemmäksi kuin se on.

Mitä tulee tähän peliin ja sen rasismisuuteen tai idiotismiin. Vastaan idiotismi. Pelin kirjoittaja/suunnittelija/tuottaja tai kuka tahansa tuotantoon kuuluva jäsen, joka kuvitteli ettei tämä aiheuta hälyä, oli todellakin idiootti.

Minä en kutsuisi itseäni rasistiksi, en juurikaan ajattele ihonvärin vaikuttavan henkilön omaanminäkuvaan yhtään verrattuna kasvatukseen. Käyttäytyminen on kuitenkin se, joka ihmisen luo.. ei se minkä näköinen on.

Joten jos en ajattele ihmisiä värillisinä, voinko kuvitella peliä jossa ammutaan zombeja rasistiseksi? Koska sehän on kuitenkin perusta mikä tässä pelissä on, selviytyminen zombien hyökkäykseltä.

Eikös loogisuuden nimissä se joka ajattelee eri kansallisuuksia tai rotuja värillisinä, ole vieläkin jumiutunut vanhaan värilliseen jaotteluun, kastitukseen? Jos tälläinen henkilö vielä ajattelee, että zombien olisi parempi olla muun värisiä kuin mitä itse on, on syyllistynyt nostamaan oman värinsä toisten yläpuolelle. Tämä ei rasismi määrityksen mukaan vielä ole rotuvihaa, muttei mielestäni kovinkaan poikkea siitä.

Tässä näkee taas miten käy, kun pelitoimittaja yrittää ottaa kantaa muuhun kuin pikselien määrään ja pelattavuuteen.

Munillehan se menee – Kauppinen vaikuttaa keskenkasvuiselta, vaikka käsittääkseni hän on keski-ikäinen.

Tuon Resident Evilin astelemahan on kuin mikäkin Tarzan rauhoittamassa eli tappamassa viidakkokansoja.

20. ”Hyi,
Ei tämmöisiä pelejä tulisi pelata kenenkään! Oli aikuinen tai lapsi niin tämä on kyllä niin sairasta ettei tällaista saisi julkaista edes sananvapauden vallitessa. Onko ihmekään, että nykymaailma on niin väkivaltainen. Todellisuus rakentuu ihmisten ajatuksista.”

Miten nykymaailma nyt on niin erikoisen väkivaltainen? Jos vähän tutkit ihmisen historiaa, niin taitaa nykymaailman väkivalta olla aika kaukana siitä, mitä se joskus on ollut.
Ja kyllähän se ihmishenki on paljon suuremmassa arvossa länsivaltioissa, missä nämä kyseiset k-18 pelit ja elokuvat ovat suuressa suosiossa, kun vertaa esim. lähi-itään, Intiaan yms.

Dodiin, näin käy kun porukka saa käsiin trailerin ja nipun kuvia, heti jotkut vetää hirmu HALOON! päälle. Uskompa, että pelin juonessa näihin nyt nähtäviin tilanteisiin päästään ihan ”luonnollisesti”, ilman että pelaajan täytyy kamppaila eettistenkysymysten edessä, ampuakko toi värillenen-Zombi, vai ei. Resindentevilissä ei ylyynsä ole pointtia ampua juuri tiettyä imistä, vaan yleensäkkin Zombeja. Pelissä varmaan voidaan käsitellä tätä rasmisti asetelmaa, jos jon jotain syytä, mutta se ei varmastikkaan jää vain pelaajan tehtäväksi. Lisäksi eikös tämän pelin tee jotkut japanilaiset, jotka kuuluvat meiltäpäin katsottuna myös värillisiin, joten heiltä ehkä löytyy enemmän myös sitä objektiivisuutta. Saattaapa siihen tiimiin kuulua myös muita etnisiä ihmisiä.

ps. En siis alkaisi syytteleemään tuotetta ennen, kuin olen nähnyt sen kokonaan.

Loistava kirjoitus ja hyviä pointteja! Ihme jolkotusta syntyy heti kun neekeri vilahtaa jossain. Kaikille tumma hipiäisille semmoisia terveisiä että resident evil 1-4 peleissä te lahtasitte meitä, mutta nyt on meidän vuoro!
Täytyy pitää lipas täynnä jos sattuu neekereitä näkyy!!! MUAHAHAHAHAHA….

2.8.2007 klo 17.22, Chris Redfield (vierailija)

Tuo on sitä idiotismia sanan varsinaisessa merkityksessä. Kyseisen viestin kirjoittaja ei henkisellä kypsyydellä juurikaan juhli.

jokainen joka sanoo tämän olevan rasistista pelissä on rasisti.
musta mies saa syödä valkoihoisia halunsa mukaan. sehän on niiden kulttuuria.
RASISTIT!

”Jokaisella on vapaus tehdä mitä haluaa ja pelata mitä haluaa, mutta tätä tuotetta myydään julkisesti, ja silloin sisällön on oltava eettisesti ok.”

Islamin, kristinuskon, buddhalaisuuden vai minkä eettisen tyylin mukaan?
islamissahan saa tapaa vääräuskoisia kuten saa kristinuskossa kerettiläisiä polttaa.
buddhalaiset eivät salli lehmiä joten eettisesti kristinuskoinen hampurilaista syövä suomalainen pelaaja on oikeutettua tappaa peleissä…eikö?

eikö zombien tuhoaminen ole täysin kristinuskon vastaista??? ei olis jeesusta kuule ”järkyttyny” mihin oman etiikkasi perustat ja et edes perehdy asiaan johon kommentoit.
Mutta, jokainen tallaa tavallaan ja kahta kauheammin haluan pelata tätä kuten haluaa myös lapset jotka saavat tästä rasismikeskustelusta ison halun pelata kuten saivat bullystä, grand theft autosta tai super mario brossista aikanaan (kyseinen pelihän on täysin seksistinen eli miesten pitää pelastaa naiset pahalta pomolta)

HALOO. pitäisikö joskus syyttää ituhippejä rikoksista normaalien ihmisten sijaan.

Mut jos ne olis valkosia ja tummaihoisia nii oisko silloin mitään hälyä. Ehkä tällä yritetäänki näyttää ettei toisille roduille saa antaa etuoikeutta. Jos se sopii juoneen niin miksei voi ajatella niitä zombieina ihon väristä riippumatta, saakelin rasisteja kyllä ihmiset :D Anteeksi… mutta jos tummaihoiset saisivat tahtonsa läpi suosittasko rotusortoa. Kasvais jotkut vähä.. kyllä mä tiiän että Suomi on takapajula :D

”zombien suurin esiintymistiheys löytyy kyllä sieltä peleistä ja kauhu/splatterelokuvista. Jotka ovat parhaimmillaan hauskaa viihdettä, heikoimillaan itsensä kiusaamista. Mutta oppimateriaaliksi niistä ei ole vielä tähän mennessä ollut.”

Ymmärrän yskäsi ja mitä tarkoitat. Olisin voinut tietysti sanoa asian toisinkin. Silloin olisin ollut samaa mieltä kuin nytkin, että ajatus mustan – vaikkakin zombien! – ihmisen ampumisesta ei saisi tuntua siltä, että sellaisenhan on jo kerran tehnyt (ei siis katsonut!), vaikkakin pelissä (ks. edellinen kommentti 17, kun painotan mustia tässä yhteydessä).

Jokaisella on vapaus tehdä mitä haluaa ja pelata mitä haluaa, mutta tätä tuotetta myydään julkisesti, ja silloin sisällön on oltava eettisesti ok. Rasismitulkintoihin johtavien elementtien välttäminen tässä pelissä olisi ollut helppoa ja halpaa mutta luultavasti niin ei olla haluttu tehdä.

Siksi boikotoisin tätä tuotetta.

Ei tämmöisiä pelejä tulisi pelata kenenkään! Oli aikuinen tai lapsi niin tämä on kyllä niin sairasta ettei tällaista saisi julkaista edes sananvapauden vallitessa. Onko ihmekään, että nykymaailma on niin väkivaltainen. Todellisuus rakentuu ihmisten ajatuksista.

Vaikuttaisi mielenkiintoiselta osalta pelisarjaan, jolla ei ole viime vuosina ollut mitään uutta tarjolla.

Mielenkiintoista on toki sitten se, että jos valkoiset on zombeja, se ei ole rasismia, mutta jos mustat on zombeja niin se on rasismia.

” Koettakaa ymmärtää että mikään virtuaalimaailma ei ole moraalista vapaa, vaan siellä tapahtuvat teot jättävät aivoihin jäljet”

Kyllä. Zombiepelit (ja elokuvat) ovat jättäneet lähtemättömät jäljet. Olen oppinut, että jos käsillä on tuliaseita, niin niillä täytyy ampua aivojani himoitsevaa zombie päähän. Tähän mennessä en ole kuitenkaan onneksi joutunut käyttämään oppejani ja jotenkin tuntuu, että zombien suurin esiintymistiheys löytyy kyllä sieltä peleistä ja kauhu/splatterelokuvista. Jotka ovat parhaimmillaan hauskaa viihdettä, heikoimillaan itsensä kiusaamista. Mutta oppimateriaaliksi niistä ei ole vielä tähän mennessä ollut.

En ole pelannut RE:tä, mitään niistä.

”Maailmalla tapahtuu pahempiakin, konkreettisia tosia asioita. Missä lymyilee paljon puhuttu objektiivisuus?”

Kyllä videopelienkin käsikirjoitukset luodaan ihan aidoista elementeistä, todellisuutta jäljitellen. (Voi tietysti kyseenalaistaa, saadaanko zombie-vaarallisuudesta vain löyhästi peittelevä tekosyy ampumiselle ja ääritunnetiloille, vähän samaan tapaan kuin aikuisviihteessä yleensäkin, kun juonta on nimeksi.)

Maailma vain on sellainen, ettei tämä virtuaalinen Afrikkamainen ympäristökään jää vaille tulkintaa, vaikka kuinka perustellaan ihonväriä Afrikalla ja sen auringonvalolla. Minusta valkoinen mies ampumassa mustia on niin kliseinen karikatyyri vakavasta asiasta, että on vaikeata sivuuttaa sitä objektiivisuudella.

Sitäpaitsi olen lihansyöjä ja kengissäni on aitoa nahkaa.

Järkyttynyt, et ole tainnut pelata resident evileitä?
Vaikka pelissä ammutaan paljon, on iso osa pelistä yksin taivaltamista ollut tähän asti, hämyisissä paikoissa luoden kauhun tunteen. Tyhmät ihmiset harvemmin pärjäävät tässä pelissä johtuen teknisiin vimpaimiin kohdistuviin välillä erittäin hankaliin ongelmanratkontaa vaativiin tehtäviin sekä samaan aikaan zombiuden aiheuttaman mikrobin tutkimuslaitoksen tapahtumien tutkiminen. Mitä voisi tapahtua yhdysvaltain, kyllä yhdysvaltalaisten, tutkimuslaitoksissa jopa oikeassa elämässä.
fiktiivistä, mutta viihdyttävällä tavalla pistää aikuisen pelaajan miettimään mitä tapahtuu jopa nykyisin maailmassa.
Ja kyllä, viimeisimmät pelit on tarkoitettu vain aikuisille, jos vanhemmat ostavat pelejä lapsilleen ja antavat pelata. On syy tyhmien vanhempien, oli kyseessä sitten musta…

tai valkoinen

Huvittavaa tämä nykypäivän poru ihonväristä – evoluution tuottamasta sopeumasta. Siellä missä aurinko paistaa, on hyödyllistä, että ihonväri suojaa haitalliselta säteilyltä, ja puolestaan paikoissa, joissa tarvitaan auringon säteilyn ihossa tuottamaa D-vitamiinia, on tummasta ihosta haittaa. Ihonvärin evoluutiosta löytyy netistä tarkempaa tietoa sitä kaipaaville.

Jos peli sijoittuu -Afrikkan sydämeen, luulisi olevan ihan luonnollista että valtaosa asukkaista on mustaihoisia. Afrikan osa mihin valkoiset siirtolaiset eivät ole soluttautuneet on mitä mielenkiintoisin tapahtumapaikka, harvoin näkee moisia pelejä. Palkkasotilaat ovat perinteisesti Afrikassa olleet valkoihoisia, esimerkiksi Etelä-Afrikasta. Kaikki on mitä loogisinta. Täysin eri asia olisi, jos peli sijoittuisi esimerkiksi Amerikkaan tai Brasiliaan. Sen voisi tulkita piilorasistiseksi.

Rasistikortin esiin veto on naurettavan helppoa nykyään. Rasismi siellä ja täällä, alkaa pikkuhiljaan kyllästyttämään. Maailmalla tapahtuu pahempiakin, konkreettisia tosia asioita. Missä lymyilee paljon puhuttu objektiivisuus?

” ”Niinpä niin. Valkoinen tappaa mustia. Valikoiden.”

Tappaa mustia valikoiden murhanhimoiset rotukiihkoilijat.”

Eikös niiden sisällä pitänyt olla zombie eikä rotukiihkoilija? Vai ovatko nämä kaksi sama asia?

”Mutta ei tarvitse kuitenkaan olla rikollinen ja tyhmä vaan pitää hauskaa toivottavasti hyvän pelin kanssa”

Tuskin tätä peliä pelaamalla kuitenkaan pääsee kaidalle polulle ja älykkääksi.

”Niinpä niin. Valkoinen tappaa mustia. Valikoiden.”

Tappaa mustia valikoiden murhanhimoiset rotukiihkoilijat.

”Jokaisen pelaajan on mahdollista boikotoida peliä ja rakentaa parempaa maailmaa jättämällä tämä tuote ostamatta.”

kuten voi jättää syömättä lihaa ja vapauttaa kettuja. Mutta ei tarvitse kuitenkaan olla rikollinen ja tyhmä vaan pitää hauskaa toivottavasti hyvän pelin kanssa

”Jollei asialla olisi Zombiet, voisi kyseessä olla ihan normaali nykypäivän konflikti Afrikassa, joista näkyy jatkuvasti uutisissa ympäri maailman.”

Niinpä niin. Valkoinen tappaa mustia. Valikoiden.

Ainakaan tuossa utuben trailerissa en nähnyt mitään sanottavaa eroa 80-luvun Hollywood-räiskintään, missä terroristit olivat mustia, tulivat ulkomailta, ja hyvisten puolella olevat värilliset kuolivat aina ensimmäisinä.

Jokaisen pelaajan on mahdollista boikotoida peliä ja rakentaa parempaa maailmaa jättämällä tämä tuote ostamatta. Ei ole oikein, että tällaisilla arvojen kolistelulla myydään.

Do the right thing, man.

Tuossa näkyy viitteitä kyllä muutaman vuoden takaiseen Zimbabwen konfliktiin jossa mustat ottivat Valkoisilta kaiken takaisin. Videossa selvästi ammattisotilas odottaa viime hetkeen ja ampuu vain ja ainoastaan ne jotka hyökkäävät, ei edes niitä kaikkia. Jollei asialla olisi Zombiet, voisi kyseessä olla ihan normaali nykypäivän konflikti Afrikassa, joista näkyy jatkuvasti uutisissa ympäri maailman.
Asia olisi täysin eri, jos kyseinen tapahtuma tapahtuisi Yhdysvalloissa tai muissa läntisissä maissa, tuolloin voisi jopa miettiä että yllyttääkö se paikallisen mustan väestön tappoon.

Näinhän se on aina ollutkin.. Valkoiset pärjää ampumakilpailuissa, mustat juoksu. Ugh.

” Otsikossa käytetään sanaa ”idiotismi” varsin idioottimaisella tavalla.
Kyseisen sanan juuret eivät ole sanassa ”idiootti” vaan ”idiomi”.

2.8.2007 klo 17.42, Mr. Sanakirja (vierailija)”

Nyt on tainnut mennä puurot ja vellit sekaisin. Idioitismi juontuu idiotiasta, eli idiootista. Otsikko on kieliopillisesti ihan oikein, vaikka sisältääkin turhaa kiihkoilua.

Uskomatonta tekstiä tämän päivän Suomessa (tai millä serverillä nyt liekin). Onko artikkelin kirjoittajan ikä mahdollisestikaan yli 14 vuotta?

Ottakaa ja katsokaa maailmaa ympärillänne. Koettakaa ymmärtää että mikään virtuaalimaailma ei ole moraalista vapaa, vaan siellä tapahtuvat teot jättävät aivoihin jäljet, jotka helposti voivat toistaa itseään, riippumatta siitä, ollaanko verkossa, pelissä vai tässä todellisuudessa, jossa rasismia ihan oikeasti esiintyy.

Peace, man!

Asiameininki! :D Ja kohta varmaan tulee Thompsonin Jack apajille ja peli kielletään kokonaan.

Otsikossa käytetään sanaa ”idiotismi” varsin idioottimaisella tavalla.
Kyseisen sanan juuret eivät ole sanassa ”idiootti” vaan ”idiomi”.

Loistava kirjoitus ja hyviä pointteja! Ihme jolkotusta syntyy heti kun neekeri vilahtaa jossain. Kaikille tumma hipiäisille semmoisia terveisiä että resident evil 1-4 peleissä te lahtasitte meitä, mutta nyt on meidän vuoro!
Täytyy pitää lipas täynnä jos sattuu neekereitä näkyy!!! MUAHAHAHAHAHA….

Montakohan kopiota peli myisi jos asetelma olisi päinvastainen?

Sisältää SELKEÄSTI spoilereita ja downforcea riittää!

Katsokees kun pelin juonessa selitetään, miksi vain mustat miehet muuttuvat zombeiksi. Novat niin vähä älyisiä, että syövät zombeja nälkäänsä.

Peli on poliittinen kannan otto nälän hätää vastaan!!1

Muropaketin uusimmat