Resident Evil 5 – rasismia vai idiotismia?

02.08.2007 16:50 | Jukka O. Kauppinen

Ja niin kävi kuten eDomen lukijatkin ennustivat – Resident Evil 5 on herättänyt hälyä ja paniikkia jo pelkkien ensikuviensa ja trailerin perusteella. Kuten MPR kommentoi, ”valkoinen mies tulittamassa afrikkalaisia rynnäkkökiväärillä takaa varmasti hälyä ja uusia 4chan-kuvia.” Juuri näin!

Tosin moraalinen paniikki on toistaiseksi rajoittunut yhden blogaajan sieluntuskaan:

”Tämä peli on ongelmallinen niin monella tasolla. Peli kuvaa Mustia epäinhimillisinä petoina, joita sotilaspukuinen valkoinen mies tappaa. Ja tätä markkinoidaan lapsille ja nuorille… Peli opettakaa heidät pienestä pitäen vihaamaan, pelkäämään ja tappamaan Mustia”, voihkii Resident Evil 5 –pelistä ensimmäiseksi verkon uumenissa kauhistunut.

Herkkää. Ja niin ihanan rasistista. Alkuperäisen blogikirjoituksen lukemalla huomaa muun muassa, miten kirjoittaja puhuu Mustista (isolla kirjaimella) ja valkoisista (pienellä kirjaimella).

 

Eikä sillä nyt ole tietenkään yhtään mitään väliä, että aiemmissa Resident Evil –peleissä nämä zombiet ovat olleet valkoisia. Niin, zombit. Resident Evilin zombi on zombi, verenhimoinen aivoton peto, oli ihonväri mikä tahansa.

Vaan katsotaan jääkö tämä pieneksi pulaukseksi lammikossa vai syntyykö tästä oikein kohu. Jos olisin Resident Evil 5:n markkinointipäällikkö, niin suihkuttaisin tässä vaiheessa liekkeihin bensaa säiliöautosta. Mikään ei myy peliä niin hyvin kuin kunnon kohu ja otsikot, joten katsotaan minne bensalla valellut laineet seuraavaksi liplattavat.

Kirjoittajan käyttämästä logiikasta tulee muuten mieleen vanha kunnon Grand Theft Auto: Vice City. Pelissä oli kasa jengejä, joista yksi tunnettiin yksinkertaisesti nimellä haitilaiset. Ja kas kummaa, yksi pelin tehtävistä suuntautui haitilaisjengiä vastaan, niin siitähän ottivat nokkiinsa yhdysvaltalaiset haitilaisjärjestöt, joiden mukaan peli yllytti väkivaltaan ja murhiin koko haitilaisväestöä vastaan. Näin helposti se kärpänen kasvatetaan härkäseksi.

Resident Evil –pelien suuntaaminen lapsille on muuten hauska tulkinta. Lapsillehan näitä kauhupelejä ostetaan, aivan kuten porno-, gore- ja splatter-leffojakin. Vvai mitenkäs se nyt menikään… Resident Evil 4 oli K18-peli. Tuskin ikäraja viitosessa tästä alenee.

Lue lisää:

Black Looks

Resident Evil 5 is SO RACIST: The idiocy begins

Blackface Goes HD? The Case of Resident Evil 5

Resident Evil 5

Lue lisää eDomesta

Pino Resident Evil 5 -kuvia

Capcomin Gamer Dayn satoa

Death by Degrees (PS2)

Forbidden Siren 2 – sireeni huutaa jälleen

Resident Evil 2 (GC)

Resident Evil 3: Nemesis (GC)

Resident Evil 4 (GC)

Resident Evil 4 (PS2, GC)

Resident Evil 4 Wii Edition (Wii)

Resident Evil -fiilistelyä japanilaisittain

Resident Evil Zero (GC)

Resident Evil: Code: Veronica X (GC)

Silent Hill

Silent Hill 2 (PC)

Silent Hill 3 (PS2)