Robotron oli paitsi retropeli, myös itäsaksalainen kotimikro

17.03.2013 15:00 | Jukka O. Kauppinen

Kylmän sodan ja Varsovan liiton kunnian vuosina punalipun alla ei kansalaisia hellitty liikaa. Lelut toki olivat välillä muutakin kuin pelkkiä käpylehmiä, mutta silloinkin komeimmat kilkkeet tehtiin kunnon pellistä – ja esittivät tietenkin puna-armeijan panssareita ja Aeroflotin lentokoneita. Kuluttajille ryhdyttiin tekemään enemmän viihdelaitteita ja elektroniikkaleluja joskus 80-luvun taitteen jälkeen, mutta tavallisia kotimikroilijoita ei idässä hirveästi ollut.

Neuvostoliiton loppuaikoina suurvallassa tehtiin muun muassa laittomia Spectrum-klooneja, mutta mitenkäs Itä-Saksan demokraattisessa paratiisissa? Maailmanhistorian ensimmäisen oikean tietokoneen tehnyt insinöörikansa painettiin sosialistisen paratiisin vuosina Neukkulan vasemmaksi kädeksi, eikä turhia innovaatioita sallittu. Jotain jännittävää sielläkin silti tapahtui.

Robotron oli itäsaksalainen tietokonevalmistaja, jonka laitteet nousivat itäblokissa verrattain suureen suosioon. Robotronit olivat pääasiassa ammattikäyttöön tarkoitettuja laitteita, mutta vuonna 1984 esitelty Robotron Z1013 oli hieno kuluttajille suunnattu tee-se-itse-kotimikro. Koneessa oli megahertsin nopeudella tikittävä Z80-prossorin klooni, 2 kiloa ROM-muistia, 16 kiloa muistia, mustavalkea kuva ja kasettinauhuri tallennuslaitteena.

 

Z1013 ehti olla markkinoilla viiden vuoden ajan, kunnes Itä-Euroopan kommunistihallinnot musertuivat ja markkinoille ryöpsähti lännessä jo vanhentuneita mutta silti tehokkaampia mikroja. Robotronilla oli kuitenkin tärkeä asema sikäläisen kotimikroilijakulttuurin synnyttämisessä.

Lisätietoja: ROBOTRON Z1013 – computing in the GDR with blood, sweat and tears

Lisätietoja: http://en.wikipedia.org/wiki/VEB_Robotron