Ron Gilbert: Pirates of Caribbean 2 on Monkey Island –klooni

30.06.2006 12:43 | Jukka O. Kauppinen

Monkey Island –pelien suunnittelija Ron Gilbert katseli Pirates of the Caribbean 2 –elokuvan traileria ja ihmetteli kovin. Jokin tässä on kovin tuttua, niin tuttua.

”Olen nähnyt tämän aikaisemmin… Tai ei, olen pelannut tätä aiemmin. Tai ei, minähän olen suunnitellut tämän joskus”, Gilbert hämmästeli.

”Tämähän on Monkey Island –elokuva! Tuo tyyppi on LeChuck, vaikka parta onkin muutettu. Ja rehellisesti sanoen, jos minulla olisi tullut mieleen laittaa lonkeroita parran tilalle, niin toden totta olisin ne myös peliin laittanut.”

Ehkä tämä on tunnustus parhaasta päästä. Disneyn käsikirjoittajat ovat pelanneet Monkey Islandeja niin perusteellisesti, että legendaaristen seikkailujen käsikirjoitus on kelvannut enemmän tai vähemmän sellaisenaan myös elokuvaan. Vai onko kyse vain suurbudjetin elokuvien tekijöiden älyllisestä köyhyydestä, kun mitään omaperäistä ei enää keksitä. Entä tapahtuuko ideioden rippaamista peleistä enemmänkin? Milloin pelisuunnittelijat haastavat leffatekijät ensimmäisen kerran raastupaan ideavarkauksista?