Roolipelilegenda Ultima V syntyi draaman, kasvukipujen ja bisnessodan kautta

02.06.2016 11:00 | Jukka O. Kauppinen

Kauan sitten pieni jenkkiläinen pelitalo Origin Systems oli kovassa nousukiidossa. Firman Ultima-roolipeleistä oli tullut kovia hittejä ja tulevaisuus näytti hyvältä. Mutta sitten tulivat ne kovin, kovin mustat pilvet.

Useimmat yritykset kokevat kasvaessaan kaikenlaisia yllätyksiä, draamoja ja kipuja. Niitä riitti myös Origin Systemsin kohdalla. Yksi vakavimmista alkuvuosien draamoista oli kuitenkin perhepoliittinen – firma kun oli kahden veljeksen pyörittämä. Toinen teki pelejä, toinen pyöritti bisnestä – eivätkä he vain päässeet yksimielisyyteen siitä, missä Originin pitäisi oikein sijaita. Yksi halusi asustella kylmemmässä pohjolassa, toinen lämpimässä Teksasissa. Tästä riittikin draamaa ja taisteluja monen vuoden ajaksi.

Myöhemmin Origin päätyi vääntämään kättä julkaisijansa EA:n kanssa. Origin oli luvannut tehdä pelejä ripeämpään tahtiin, mutta Richard Garriott kun oli semmoinen täydellisyyden tavoittelija, niin aikataulut pettivät. EA pettyi pelitahtiin, Origin pettyi EA:n ja molemmat aloittivat kulissientakaiset kiemurtelut, joilla toinen taho saataisiin kunnon kuseen. Siitä riittikin taas kunnon draamaa, jossa EA löi Originia hämmentävällä kahden miljoonan taalan hukkaanheitolla, jonka ainoa tavoite oli ahdistaa Origin sopimusrikkoon – ja sitä kautta oikeuteen.

Jotta ei ollut pelinteko silkkaa autuutta edes 1980-luvulla. Hommat saatiin kuitenkin lopulta sovittua, ja Origin pystyi keskittymään taas seikkailupelien tekemiseen. Ja lopulta saapui se upea päivä, kun Ultima V: Warriors of Destiny laskeutui keskuuteemme.

Sekä Origin vs EA -vääntö että Ultima V on käsitelty hienosti The Digital Antiquarian -sivustolla, joka analysoi hienosti takavuosien seikkailupelejä ja pelialaa.

Lue juttu: The Road to V

Lue juttu: Ultima V