UUSIMMAT

Ruma kieli yllätti puolalaiset

10.10.2011 10:00 | Miikka Lehtonen

Olin itse tämän jo puolen vuoden aikana osittain unohtanut, mutta Bulletstorm on aika rivo peli. Ennen pelin julkaisua dicktits ja muut pelin käsikirjoittajan loihtimat kielikukkaset saivat monet pyörittelemään silmiään, mutta hieman yllättäen myös pelin kehitystiimi kuului siihen porukkaan, joka ei oikein tajunnut Bulletstormin härskiyden tasoa.

Niinhän siinä todellakin kävi, että pelin puolalaiset kehittäjät eivät vieraskielisinä oikein tajunneetkaan, miten huikean kielellistä peliä he olivat kehittämässä, ennen kuin aivan peliprojektin loppupuolella vastaan osui englanniksi kirjoitetun käsiksen puolalainen versio.

Pelin luova tuottaja Adrian Chmielarz kertoili Game Developer -lehdelle kielimuurin yllättävistä vaikutukstista. ”Tiedätkö kirosanoja vierailla kielillä? Saksaksi, ranskaksi, puolaksi? Kun sanot ne ääneen, ne eivät tunnu niin pahoilta, eikö? Voisi vaikka käyttää niitä perheen illallisella”, Chmielarz pohti. Ja tottahan mies puhuu. Fuck. Ei niin paha. Sen yleisesti hyväksytty suomalaisvastike vi…? No, enpä taida edes käyttää sitä julkisesti.

”Siltä pelin kaikki f-sanat meistä kuulostivat. Koska olemme puolalaisia, pelin kaikki ruma kieli oli meille vain eksoottista ja hauskaa. Emme tajunneet, miten voimakasta se oli. Samaan aikaan Epic luuli että halusimme juuri tätä ja kunnioitti taiteellista visiotamme, kun todellisuudessa tämä ampui yli omasta visiostamme.”

Lopulta tajuamisen hetki kuitenkin iski.

”Vasta pelin kehityksen aivan loppuvaiheessa luin pelin puolalaisen käännöksen ja tajusin, miten rivoja olimme. Siis minähän kiroilen. PALJON. Mutta punastuin silti.”’

Näin siis tällä kertaa. On tavallaan pieni pettymys kuulla, että pelin kielellinen ilme syntyi vahingossa, mutta toisaalta, löysin tämän keväisestä Bulletstorm-arvostelustani…

Jos joku ei sitä vielä tajunnut, Bulletstorm ei ole peli lapsille. 18+ on kannessa ihan syystä, sillä verta lentää enemmän kuin Iwo Jimalla konsanaan. Peli tekee myös kiinnostavia asioita kirosanoilla, mutta homma menee välillä vähän turhankin överiksi.

”Dicktits” on hauskaa sen kerran kun sen kuulee, mutta kun joka välissä huudetaan ”I’m gonna murder your dick” –tason settiä, huumorin käyrä ei ole ihan niin lennokas kuin kehitystiimi olisi ehkä toivonut.

Voi niitä puolalaisia!

Lähde: Gamasutra

Lue myös

Deus Ex ilman räiskintää – ennakossa Missing Link -lisäri

Erikoisjoukkojen veteraani dissaa valehtelevaa pelintekijää

Kun Giger pelin teki

Sound Blaster Tactic3D Omega Wireless – langattomien pelikuulokkeiden aatelia

Muropaketin uusimmat