Säännöt, joita Spec-Ops: The Line rikkoi

14.08.2012 10:45 Juho Anttila

Spec Ops: The Line

Spec-Ops: The Line oli jännittävä ja ristiriitainen pelikokemus. Teoksen pelillisistä ansioista voi olla montaakin mieltä, mutta tarinankerronnallisesta näkökulmasta peli ainakin yritti tehdä asioita tavallisuudesta poikkeavalla tavalla. Tämä myös näkyi lopputuloksessa.

Kehitystiimiin kuuluva Jorg Friedrich jutteli GDC Europe -messuilla kiinnostavia asioita pelien tarinankerronnasta. Spec-Ops: The Line nimittäin rikkoi monia pelikäsikirjoittamisen sääntöjä tarkoituksellisesti houkutellakseen pelaajasta esille halutun kaltaisia tunnereaktioita.

Friedrichin mukaan sääntöjä ei pidä rikkoa jatkuvasti, sillä silloin temppu menettää vaikutuksensa. Kyse on tehokeinosta, jolla saadaan heräteltyä pelaaja tarkkaan suunnitellulla hetkellä. Oikein tehtynä vaikutus voi olla hyvinkin dramaattinen.

Yager Developmentin rikottavien sääntöjen lista koostuu kolmesta kohdasta: Älä koskaan pakota pelaajaa valitsemaan huonon ja huonomman välillä, valintojen seuraukset on pystyttävä ennustamaan ja pelaajan on saatava aina palkkio tai rangaistus valinnoistaan.

Erityisesti viimeinen kohta on mielenkiintoinen ja hankalakin. Kaikilla valinnoilla pitäisi olla seurauksia, muuten valinnat ovat merkityksettömiä. Mutta jos seuraukset ovat pelimekaanisia, kuten vaikkapa erilaisia kykypuita riippuen siitä, valitseeko valoisan vai pimeän polun, ohjaa tämä pelaajat tekemään valinnat pelimekaanisin perustein. Tällöin pelaajat eivät joudu pysähtymään ja pohtimaan valintojaan moraaliselta kannalta.

Jos pelaaja saadaan aidosti mukaan kokemukseen tunnetasolla, riittää se, mitä valintojen seurauksena tapahtuu palkinnoksi tai rangaistukseksi valinnasta. Ei mikään helppo haaste tarinankerronnalle, mutta onnistuessaan toimiva, jopa raastava tehokeino.

Kannattaa ehdottomasti lukea Friedrichin kommentit kahdesta muusta säännöstä ja pelien tarinankerronnasta yleensäkin Gamasutran alkuperäisestä artikkelista. Entä mitä mieltä olette, onnistuiko Spec-Ops: The Line saavuttamaan omat tarinankerronnalliset tavoitteensa?

Lähde: Gamasutra

Lisää aiheesta

Spec Ops: The Line (PC, PS3, Xbox 360)

Max Payne ja Spec Ops pettivät Take-Two:n odotukset

Arvostelupäivitys: Fez ja Spec Ops: The Line

Lue myös

Deadlight (Xbox 360)

Sleeping Dogs – triadeja Hong Kongin hiekkalaatikossa

Double Fine hylkää perinteisen kustantaja-julkaisumallin ja lähtee fanien kelkkaan

Näe huippusalainen sammakkoteknologia – Crysis 3 videolla