Sähköpostit paljastivat: Activision suunnitteli Infinity Ward -potkuja yli vuoden

23.05.2012 12:30 Miikka Lehtonen

Activisionin ja Infinity Ward -kaksikon oikeusjuttu ei ole ehtinyt vielä edes oikeuden eteen, mutta uskomattomia paljastuksia ja kunnon Seiska-tason käänteitä irtoaa miltei päivittäin. Viime viikolla kuulimme Activisionin salaisesta projektista, jolla kaksikkoa yritettiin savustaa ulos firmastaan, nyt kävi taas ilmi, että yritystä kesti yli vuoden.

Maaliskuusa 2010 putosi eräs tämän pelisukupolven kovimmista pommeista, kun Activision irtisanoi heille miljardeja tienanneet Jason Westin ja Vince Zampellan näiden Infinity Ward -studiosta. Irtisanominen hoidettiin kunnon pahistyyliin pyhäpäivänä pidetyssä salaisessa neuvottelussa, jonka aikana muskelimiehet pistivät koko firman lukkoon. Zampella ja West epäilivät, että taustalla vaanivat miljoonatason suoritusbonukset, jotka olisivat kilahtaneet heidän tileilleen lähiaikoina. Activision taas syytti miehiä niskuroinnista ja niin oikeustupa kutsui.

Viime viikolla kävi ilmi, että irtisanominen ei ollut hetken mielivaltainen päätös, vaan sitä oli ajettu pitkään ”Projekti Jäänmurtaja” -nimellä tunnetun salaisen operaation puitteissa. Firman johtajat yrittivät muun muassa salakuunnella Zampellan ja Westin puhelimia, sekä hakkeroida Microsoftin avulla heidän sähköpostejaan. Tämä suunnitelma kuitenkin kariutui, kun Microsoft käski Bobby Kotickin painua hiiteen.

Tuoreimmat, Ars Technican haltuunsa saamat sähköpostit taas paljastavat, että Activision oli laskeskellut jo pitkään, paljonko Zampellan ja Westin irtisanominen tulisi heille maksamaan niin negatiivisena PR:nä kuin taaloinakin. Kotickin ja muiden Activision-kihojen välisissä keskusteluissa muun muassa varmistetaan, että ”kaikki ovat valmiit siihen PR-paskamyrskyyn, joka laukeaa, kun heitämme heidät pihalle”. Toisessa taas uhataan, että ”sillä sekunnilla kun Modern Warfare 2:n lopullinen koodi on kädessäni…”.

Kaikkein kuvaavinta ja hyödyllisintä Infinity Ward -miesten jutulle on kuitenkin se, että sähköposteissa mainitaan myös suoraan, että Activision halusi rajoittaa maksamiaan suoritusbonuksia ja yritti etsiä tilanteeseen radikaaleja ratkaisuja. Kun kaksikko juuri väittää, että heidät irtisanottiin lopulta, jotta heille ei tarvitsisi maksaa miljarditason myynnit saavuttaneen pelin bonuksia, joku voisi tehdä jo johtopäätöksiään.

Toisaalta posteista löytyy myös tukea Activisionin väitteille siitä, että Zampella ja West olivat hankalia työntekijöitä, jotka löivät luurin pomonsa korvaan kun keskustelu ei miellyttänyt ja viivyttelivät E3-demojen toimittamisessa. Oikeudella riittää siis ratkottavaa kesäkuun alussa — juuri E3:n aikaan — käyntiin pyörähtävässä jutussa.

Lähde: Ars Technica

Lue myös

Jos Silicon Knights voittaa oikeusjuttunsa, he saavat Epic Gamesiltä taalan

Epicin pojat näkivät seuraavan konsolisukupolven, eivätkä juuri vaikuttuneet

Diablo III – osuivatko ennakkofiilikset kohdalleen?

Diablo III (Mac, PC)