Sarjakuvasta komediasarjaksi: suomalaisen pelialan historiaa käsitellään nauramalla

05.07.2016 12:00 | Jukka O. Kauppinen

Matkailua pelialalla -sarjakuva tiivisti taannoin tehokkaasti peli- ja sarjakuvataitelija Miha Rinteen omakohtaisia kokemuksia ja dramatisointeja suomalaisen pelialan historiasta. Elokuussa niistä nautitaan myös Yle Areenan kautta julkaistavassa Bitwisards – nuoret gurut kyberavaruudesta -komediasarjassa.

Keväällä kuvattu nettisarja näet saapuu Yle Areenan katsomoihin 4.8.

Bitwisards – nuoret gurut kyberavaruudesta on osittain piirretty komediasarja Suomen peliteollisuuden alkuajoista 90-luvulta. Se on samalla ensimmäinen Yle Areenaan tuotettu kotimainen fiktio.

Bitwisardsin tarina seuraa kahden pitkän apurahan saaneen dokkaristin seikkailua Bitwisard Oy -nimisessä pelifirmassa. Lapsenkengissä tarpova työkulttuuri, hullut visionäärit ja pimahduksen partaalle polttava intohimo roiskahtelee firman työtiloissa, joissa työntekijät myös nukkuvat. Palkattomia pelintekijöitä tipahtelee tuoleilta ja kompuroi komeroista. Paikan diktaattori Ice Hair (Kari Ketonen) on suostunut tekemään työsopimuksen vain yhdelle.

Bitwisards perustuu Miha Rinteen sarjakuvateokseen Matkailua pelialalla. Rinne alkoi työstää pelipiireissä kulttimaineeseen noussutta sarjakuvaa purkaakseen myyttejä ja omia kokemuksiaan vuosituhannen vaihteen kotimaisesta pelialasta.

 

Matkailua pelialalla on monella tapaa merkittävä teos. Se on ensimmäinen suomalainen joukkorahoituksen kautta toteutettu sarjakuva-albumi. Käsikirjoittaja-piirtäjä Miha Rinne on silti käyttänyt luomukseensa myös käsittämättömän määrän ilmaistunteja piirtäessään ja julkaistessaan sarjakuvaa alkujaan ilmaiseksi netissä. Se on myös eräällä tapaa omaelämäkerrallista sisäisen tuskan purkamista, jossa kaikki koetut kärsimykset, kiittämättömyydet ja vääryydet puretaan kaikkien hämmästeltäväksi.

Ja siinä samalla se on, tietenkin kuvitteellisesti, kertomus pelialan kasvusta peräkammarikooderien valtakaudelta oikeaksi bisnekseksi. Siitä kuinka kaksi kuvitteellista henkilöä seuraa suomalaisten pelitalojen ja suomalaisen pelintekijöiden elämää 15 vuoden ajan, 1994-2009 välisellä ajalla. Se on kertomus kummallisten hahmojen ja sekopäiden elämästä, kokemuksista ja kuinka hiljalleen asiat tasaantuvat ja tylsistyvät. Kuinka kaikki kasvavat ja sekoilu vähenee. Kuinka ihmiset saattavat jopa saada lopulta palkkaa työstään, ehkä jopa kiitosta.

Lue koko juttu: Matkailua pelialalla – sarjakuva sekoittaa totta ja tarua, itkettää ja naurattaa

 

Sarjan on dramatisoinut ja ohjannut Jarno Elonen. Rooleissa mm. Kari Ketonen (Ice Hair), Ylermi Rajamaa (dokkaristi), Santeri Mäntylä (CAI), Antti Vuorenmaa (kuvaaja) ja Arttu Kurttila (Dr Sex Slave).

Bitwisards on nähtävissä kokonaisuudessaan Yle Areenassa 4.8. alkaen.

matkailua_pelialalla_miharinne_uut20151105_nosto

matkailua_pelialalla_tvsarja_propit_201601_nosto

Matkailua pelialalla

Matkailua pelialalla

Matkailua pelialalla
Kaikki jutut aiheesta

Muropaketin uusimmat