UUSIMMAT

Second Reality täytti 20 vuotta – bronyt iskivät legendaan

05.08.2013 15:30 Jukka O. Kauppinen

Kaikkien aikojen kuuluisin PC-demoskenen luomus, suomalaisen Future Crew –ryhmän 1993 julkaisema Second Reality, on nyt 20 vuotta vanha. Ajatelkaas!  Ja vaikka huikeita kotimaisia demoja on tehty vuosikymmenten mittaan monille muillekin alustoille, on Second Reality kevyesti se kaikkein merkittävin ja muistettavin luomus, mitä kotimaiset ryhmät ovat koskaan saaneet aikaan.

Second Realityn merkitys ei rajoitu vain suomalaiseen demoskeneen, vaan teoksen tekniset ja taiteelliset ansiot olivat valtava inspiraatio myös koko maailman skenelle, pelitaloille, laitevalmistajille ja ylipäätään diginäprääjille. Olipa se myös ensimmäinen kerta, kun skeneväen keskuudessa pilkatulle PC:lle julkaistiin demo, joka oli yhtä kova tai kovempi kuin Amiga-skenen luomukset.

Demon ansiot loivat Future Crewin jampoille myös ainutlaatuisia mahdollisuuksia suunnata tietokonealan syvempään ytimeen. Esimerkiksi FutureMark, Remedy,  Recoil Games ja Valtone Oy johtavat juurensa Future Crew –vuosiin, ja toinen demon muusikoista, Skaven, on nykyään ruotsalaisen Avalanche Studiosin äänisuunnittelija.

Demo on myös yksi kaikkien aikojen analysoiduimmista demoskene-luomuksista ja siitä on tehty vuosien mittaan useita tribuutteja – jopa C-64:lle. Demoa on tietenkin käsitelty tv-ohjelmissa ja dokumenteissa.

Alkuperäisteos vuodelta 1993:

 

Smash Designsin C-64-tribuutti:

 

Assembly 2013:n alla julkaistu tribuutti Second Realipony:

 

Future Crewin osuus demoscene-dokumenttisarjassa:

Lisätietoja: http://en.wikipedia.org/wiki/Second_Reality

Lisätietoja: http://pouet.net/results.php?which=7&when=93