UUSIMMAT

Sega sieppasi Bizarren Sonyltä kierolla tempulla

24.04.2013 13:00 | Jukka O. Kauppinen

Edesmennyt Bizarre Creations muistetaan monista oivallisista peleistään, eikä niillä muutamilla huonolla ole enää niin väliä. Yksi firman suurista hetkistä, loikka Segan ja Dreamcast-konsolin leiriin, tapahtui kuitenkin jokseenkin kierolla tavalla.

Bizarre Creations oli näet tuolloin Psygnosis-julkaisijan leivissä. Studio oli tehnyt Psygnosisille loistavan Formula One ’97 -ajopelin PlayStation-konsolille. Jälki oli todella laadukasta. Niin laadukasta, että Segallakin oltiin kovin vaikuttuneita jo ennen pelin julkaisua. Sega valmistautui parhaillaan uuden Dreamcast-konsolin julkaisuun, ja firma halusi talliinsa moisen ihmeen tekijät. Psygnosis ja Sony kuitenkin pitivät hyvin salassa F1-pelin tekijät, joten Segan Kats Sato oli saanut ECTS-messuille tärkeän tehtävän: hänen piti ottaa selville keinolla millä hyvänsä kuka oli tehnyt F1’97:n.

Tehtävä suoritettiin lopulta onnistuneesti – mutta melkoista pokkaa siinä on tarvittu. Sato näet tunkeutui messuilla demokoneiden luo niin, että hänen onnistui nykäistä peliä pyörittävän PlayStationin virtajohto irti. Piuhan takaisinkytkennän jälkeen konsoli boottasi ja latasi pelin – ja Sato ehti nähdä latausruudulta studion nimen.

Heti perään Sega Europen toimitusjohtaja Kazutoshi Miyakelle järjestettiin messuilla tapaaminen Bizarre Creationsin kanssa, ja firma palkattiin heti tekemään Dreamcastille ajopeliä. Sonylle ja Psygnosikselle Bizarren yllätysloikka oli melkoinen isku, sillä Sega löi pöytään niin kovat pätäkät, että brittistudio jätti Sony/Psygnosiksen tarjoaman neljän F1-pelin sopimuksen sikseen.

Ja niin syntyi Metropolis Street Racer, vaikkakin monen mutkan ja viivästyksen jälkeen. Myöhemmin Bizarre jalosti konseptiaan kohti täydellisyyttä Project Gotham Racing -peleissä Xboxille.

Lisää aiheesta

Entinen Bizarre Creationsin työntekijä tylyttää Activisionia

Bizarren raunioista pinnistää lisää elämää: Hogrocket

Bizarre Creations – kuulun pelitalon historia ja arvostelukooste

Kiitos 1994-2011 – haikeat videojäähyväiset Bizarre Creationsille

Bizarre Creationsin historia