Segan klassikkopelien kehittäjä on kuollut – pidetään roolipelien uranuurtajana

27.10.2022 13:00 Muropaketin toimitus

Japanilaiskehittäjä Rieko Kodama työskenteli useiden klassikkopelien kulisseissa. Hän oli yksi ensimmäisistä naisista pelialalla.

Kotaku uutisoi, että Segan legendaarinen pelikehittäjä Rieko Kodama on kuollut. Kodama kuoli jo toukokuussa vain 59-vuotiaana, mutta Sega on vasta nyt tiedottanut julkisesti asiasta.

Kodama aloitti uransa jo vuonna 1984, ja hän työskenteli monissa rooleissa, kuten pelisuunnittelijana, tuottajana ja jopa pikselitaiteilijana. Hän oli mukana klassikkopelien kuten Alex Kidd in Miracle Worldin (1986) ja Sonic the Hedgehogin (1991) kehityksessä, mutta hänet muistetaan parhaiten roolipelien uranuurtajana.

Kodama oli mukana jo ensimmäisen Phantasy Starin (1987) kehityksessä, ja myöhemmin hän nousi koko pelisarjan johtoon. Muita Kodaman tunnettuja pelejä ovat esimerkiksi Sega Mega Driven klassikko Altered Beast (1988) sekä Dreamcastin pidetty roolipeli Skies of Arcadia (2000).

Kodama sai vuonna 2018 Game Developers Conferencen jakaman pioneeripalkinnon työstään pelialalla, ja hän jatkoi työtään kuolemaansa asti. Hän oli uranuurtaja naisille peliteollisuudessa, sekä kaikille suunnattujen roolipelien pioneeri. Kodama huomasi jo varhain, että väkivaltaiset ja sotaan liittyvät pelit houkuttelivat ensisijaisesti miespuolisia pelaajia, joten hän suunnitteli toisenlaisia pelejä tavoittaakseen kaikki pelaajat.

Alta näet Sega-kehittäjä Yuji Nakan twiitin Kodaman kuolemasta.