Seksiä, huumeita ja game överit

06.11.2015 16:00 | Jukka O. Kauppinen

Pelibisnes on nykyään aika tavanomaista työntekoa. Bisnestä, duunia, vääntöä ja ylitöitä. Joskus meininki on ollut villimpääkin. Brittiläinen Virgin Interactive Entertainment oli 1990-luvulla viimeinen iso kapinallislinnake, jossa sekä taottiin helvetisti rahaa että pöhnötettiin sitä kasapäin pilveen, viinaan ja tyttöihin. Pelit olivat rokkenrollia.

Enää eivät ole, mutta olisi toki hienoa palata ajassa taaksepäin ja sukeltaa noihin aikoihin jonkun sellaisen silmin, joka oli siellä itse. Pilvessä, kännissä ja strippari sylissä. Tekemässä pelibisnestä. Ja se onnistuu Tim Chaneyn Virgin-historiikkikirjan kautta, jos se vain saa Kickstarter-rahansa.

Virgin oli aikansa… Virgin. Brittiläinen pelitalo operoi hämmästyttävän vapaasti, sillä Virgin-korporaation omistaja Richard Bransonia eivät yksityiskohdat kiinnostaneet. Pyörittäkää firmaa, tehkää hittejä, vuolkaa tuohta.

”Kuluttajavirasto kielsi kuusi peräkkäistä mainoskampanjaamme. Sisustimme klubeja uusiksi pelibileitä varten ja pistimme paikat paskaksi launchin jälkeen. Kerran minun piti pyytää anteeksi pankinjohtajalta, kun yksi sihteerimme otti valokopion pyllystään ja faksasi kuvan väärään numeroon. Tietenkään hänellä ei ollut alushousuja.”

”Me olimme pelialan Hendrix, Morrison, Cobain, Winehouse…”

VIE:n oli oikeasti hurjan menestynyt superfirma, jonka kohtalon tähdet eivät kuitenkaan yltäneet nykypäiviin saakka. Siitä voidaan tosin kiittää enemmän typeriä yrityskauppoja ja ”rahat pois firmasta ja firma kiinni” –mentaliteettia kuin mitään muuta.

Kickstarttaaja Tim Chaney oli Virgin Interactiven toimitusjohtaja – ja tietää mistä puhuu. Henkilökohtaisesti toivon kovasti , että kirjaprojekti saa rahansa täyteen. Ei vain siksi, että voisin sukeltaa Virginin hulluuteen, vaan että voisin lukea myös tuon ajan pelibisneksestä, pelidiileistä, kehittäjistä sun muuta näinkin korkealla pallilla istuneen isopomon näkökulmasta.

Virginin julkaisemia pelejä olivat muun muassa Cannon Fodder, 7th Guest, Cool Spot,   Lion King, Command and Conquer, Resident Evil, Blade Runner, Doom 2, Screamer, Heart of Darkness ja Thrill Kill.

Ja jos ette viitsi tukea, niin käykää silti tsekkaamassa VIE:n tv-mainos Command & Conquerista alla olevan Kickstarter-linkin kautta. Siis se ylin video. Voi pojat. Ei ihme, että kuluttajavirasto kävi kavereihin kuumana. Luulin sitä ensin Monty Python -sketsiksi :)

Lisätietoja: Sex, Drugs & Video Games! The 90s Virgin story- London & LA