Uusimmat

Sellainen oli Warhammer Online – lue arvostelu

20.12.2013 16:06 Jukka O. Kauppinen

Hyvästi, Warhammer Online.Juuri sulkeutuneen klassisen mutta ikuisen aliarvostelun morpin kunniaksi katsokaamme millä sanoin Miikka Lehtonen aikoinaan tätä teosta arvioikaan.

Suurin ja kehuvin sanoin, jopa. Itse asiassa Warhammer Online oli aikoinaan kaikkien aikojen ensimmäinen peli, jolle eDome aikoinaan myönsi Suosittelemme-peukun. Peukut kun otettiin käyttöön juuri lokakuussa 2008.

Warhammer Online on peli, jota on odotettu vuosikausia. Useaan kertaan siirretty ja jopa kertaalleen peruutettu massiivimoninpeli on vihdoin ehtinyt kauppojen hyllyille ja kerännyt itselleen melkoisen fanijoukon.

Tätä on tosin nähty aiemminkin. Age of Conanin superstartti ja nopea romahdus ovat vielä tuoreessa muistissa, joten kannattaako Warhammeriin panostaa toiveitaan, vai onko tiedossa vain uusi pettymys?

Warhammer Online sai jo syntyessään hieman ristiriitaisen startin elämään. Positiivisella puolella voidaan mainita pelin vertauskuvalliset vanhemmat, sillä Mythic loi aikanaan Dark Age of Camelotin, jota pidetään monilla tahoilla edelleen PVP-pelien mittatikkuna. Positiiviseksi voidaan laskea myös pelin lisenssi, sillä jos jokin maailma sopii sotaisaan massiivimoninpeliin, se on Warhammerin ikuinen sotanäyttämö.

Kolikon kääntöpuolella peli yrittää tunkea markkinoille, joita hallitaan jo vertauskuvallisen Chaos Lordin rautaisella nyrkillä Blizzardin taholta. Aiemmat yrittäjät ovat kaatuneet tien poskeen tekemättä naarmuakaan Blizzardin panssareihin, joten lähtökohta ei ole helppo. Vielä tylymmin viivästymiset ja Warhammerin kehno näkyvyys ovat ajaneet pelin tilanteeseen, jossa monet pelaajat kuvittelevat Warhammer Onlinen apinoineen suuren osan maailmastaan Warcraftista, vaikka tosiasiassa juttu on juuri toisin päin.

Mythic onkin tehnyt omat vastalainauksensa pelattavuuden puolella, sillä Warcraft-veteraani kokee Warhammerin puolella jatkuvia deja-vu-ilmiöitä. Toisaalta mestarilta kelpaakin lainata, eikä höyryjyrän lailla rullaavaa pyörää kannata välttämättä keksiä uudelleen, varsinkaan kun muut ovat saaneet ratkaisukseen neliöitä ja kolmioita.

Pienet vihreät miehet

Vaikka pelien käyttöliittymät ovat kuin samasta puusta veistetyt, Warhammer lähtee omille poluilleen jo heti alkumetreiltä saakka. Siinä missä Warcraft on pääasiassa PVE-henkinen peli ja PVP tuntuu vain viime hetken puukotukselta, Warhammer syöksee pelaajan alusta saakka keskelle pelimaailmassa riehuvaa sotaa.

Vaikka Warhammerin maailmasta löytyisi rotuja ja ammatteja joka lähtöön, peliin on aluksi valittu kuusi rotua, jotka muodostavat kolme perinteistä taisteluparia. Ihmiset ja kaaos, örkit ja kääpiöt sekä hyvät ja pahat haltiat selvittelevät välejään eri puolilla maailmaa. Kullekin taisteluparille on varattu kokonaan omat pelialueensa, joita läpi kulkemalla pääsee seuraamaan kunkin sotarintaman tarinan etenemistä.

Itse hahmoluokat on jaettu perinteisiin kategorioihin. Löytyy tankki, parantaja ja kaksi DPS-luokkaa, joskaan ei kaikilta. Ongelmat ja tylsyys poistivat pelistä muutaman avainluokan ennen julkaisua ja näin ihmisten imperiumilta ja dark elfeiltä puuttuu kokonaan tankkiluokka, eikä kääpiöillä ja örkeillä ole melee-DPS-luokkaa.

Ongelma ei ole fataali, sillä aluetta voi vaihtaa halutessaan ja Warcraftin tyyliin hyvikset ja pahikset voivat tahollaan liittoutua taistelemaan vihollisiaan vastaan. Mikään ei siis estä vaikkapa örkkitankkia raahaamasta ruhoaan dark elfien maille ja tuntemaan itseään kuninkaaksi. Lisävaihtelu kelpaisi silti, sillä nyt vaikkapa suuri örkkifani voi pelata vain ja ainoastaan tankkia. Vihreiden miesten muut hahmoluokat kun ovat pieniä goblineita.

Sota korjaa satoaan

Valitsi minkä hahmoluokan tahansa, pelaaja pääsee osallistumaan rotunsa sotaponnistukseen jo ensimmäiseltä kokemustasoltaan saakka. PVP-skenaarioihin pääsee sisään helposti vaikka heti hahmon luotuaan ja kiitos hyvän buffisysteemin, siellä voi jopa olla melkein hyödyllinen.

Noin 10 kokemustason sarakkeisiin jaetut PVP-vyöhykkeet nimittäin tarkistavat sisään tulevan pelaajan kokemustason. Jos se on liian matala ollakseen hyödyksi, peli heittää matsin ajaksi pelaajan kestopisteisiin ja ranteeseen lisää ruutia. Uusia kykyjä ei toki saa, joten oikeasti vaikkapa 8. kokemustasolle noussut pelaaja on etulyöntiasemassa tilapäisesti 8. tasolle nostettua nyyppää vastaan.

Pelaajat voivat muutenkin hyödyttää omia joukkojaan, sillä suoritetut tehtävät, tapetut viholliset ja muut saavutukset kartuttavat oman tiimin pistetiliä. Jokainen pelin vyöhykkeistä on ikuisessa köydenvedossa ja aluetta hallitseva tiimi saa bonuksia tienaamaansa kokemukseen, sekä muita hyödykkeitä.

Todellinen taistelu alueiden hallinnasta käydään tietenkin PVP:ssä. Jokainen vyöhyke on jaettu kolmeen osaan. Kummallakin riitapukarilla on oma PVE-vyöhykkeensä, jossa tehdään tehtäviä ja tapetaan rottia. Keskellä on PVP-vyöhyke, johon voi mennä joko halutessaan tai tehtävien ajamana. Alueilla kisataan kiintopisteiden hallinnasta, sekä myöhemmillä tasoilla yritetään valloittaa vastustajan linnakkeita.

Toisin kuin esimerkiksi World of Warcraftissa, taistelu ei ole vain keinotekoista puuhastelua vaan oleellinen osa pelattavuutta. Esimerkiksi linnakkeiden valloittaminen on elintärkeää puuhaa, sillä pelin kovimpia varusteita myyvät kauppiaat majailevat niissä ja näin kamoja saadakseen pitää ensin potkaista linnakkeessa asuva partaveikko ulos ikkunasta. Tämä taas vaatii kymmenien miesten yhteistoimintaa ja johtaa yleensä avoimeen sotaan, koska vastustajat näkevät heti kartaltaan linnakkeen olevan hyökkäyksen kohteena.

Lue koko arvostelu: Warhammer Online: Age of Reckoning (PC) 

Muropaketin uusimmat