Shadow of the Eternals -keräyksessä on jotain perin hämärää

12.05.2013 12:00 Juho Anttila

Eternal Darkness

Moni taputti innoissaan käsiään, kun uutiset legendaarisen Eternal Darkness -pelin henkisestä seuraajasta Shadow of the Eternals levisivät maailmalle. Rahoitus pelikehitykseen piti kerätä Kickstarterin kautta, mutta ajatuksesta luovuttiin. Sen sijaan rahaa kerätään suoraan pelin kotisivuilla. Tässä kohden tilanne muuttuu epämääräiseksi.

Kickstarter-rahoituksen ideanahan on se, että projekti saa rahansa vasta, jos koko haettu keräyssumma täyttyy. Näin pyritään varmistamaan se, etteivät rahoittajat menetä sijoitustaan sellaisiin projekteihin, joilla ei alun perinkään ole realistisia onnistumisen mahdollisuuksia.

Shadow of the Eternals -keräyksen rahat menevät kuitenkin suoraan kehittäjä Precursor Gamesin tilille ja otetaan käyttöön välittömästi. Lisäksi studio vapauttaa keräyksen käyttöehdoissa itsensä käytännössä kaikista rahoitukseen liittyvistä ehdoista. Toisin sanottuna jos keräyssumma ei täyty, rahoja ei ehtojen mukaan palauteta.

Pelin FAQ-osiossa firma toki selittää, että rahat palautetaan jos näyttää siltä, että rahoitus jää vajaaksi. Samassa yhteydessä todetaan, että Shadow of the Eternals -keräyksen tavoitesumma on joustava. Selitykseksi Kickstarterin hylkäämiselle tarjotaan sitä, että palvelu on käytössä vain Yhdysvalloissa ja Iso Britanniassa.

Käyttöehdot antavat jo paljon syytä epäillä projektin onnistumista, mutta punainen valo rupeaa vilkkumaan siinä vaiheessa, kun katsotaan, ketä projektissa on mukana. Kuten eilen kerroimme, Precursor Games koostuu entisistä Silicon Knightsin työntekijöistä. Mukana on myös Silicon Knightsin kiistelty perustaja Denis Dyack.

Muistamme, että oikeuden paikkansa pitäviksi toteamien syytösten mukaan Silicon Knights kopioi Epic Gamesin Unreal Engine -pelimoottorin lähdekoodia törkeästi omaan pelimoottoriinsa samalla. Samanaikaisesti yritys haastoi Epicin oikeuteen syyttäen näitä Unreal Engineen ja sen tukeen liittyvistä kattamattomista lupauksista. Melkoinen temppu ottaen huomioon, että kyse on yhdestä laajimmille levinneistä pelimoottoreista.

Silicon Knights sai oikeusjutussa turpaansa ja firma taistelee parhaillaan miljoonavelkojen alla. Ottaen huomioon firmojen välisen yhteyden Precursor Games on joko aito uusi alku tai yritys pakoilla velkojia. Hämäräperäisistä peliliikkeistä tunnettujen tekijänimien mukanaolo ei ainakaan lisää luottamusta projektiin.

Toivottavasti Shadow of the Eternals toteutuu, onhan kyseessä lupaava projekti. Pelin ja tekijöiden ympärillä pyörivien huolestuttavien merkkien vuoksi kannattanee kuitenkin harkita tarkkaan, ennen kuin siirtää rahaa Precursos Gamesin tilille. Tätä kirjoittaessa, kun keräystä on jäljellä vielä 25 päivää, haetusta rahoituksesta on kasassa vasta alle 10 prosenttia.

Lähde: Polygon

Lisää aiheesta

Kauhuklassikko Eternal Darkness saa seuraajan

Too Human -studio ei suostu kuolemaan

Silicon Knightsin tarina taitaa olla nyt nähty