Uusimmat

Sinustako virtuaalinen Top Gun –ässä? Ehkä, jos luet läksysi!

09.04.2014 10:00 Jukka O. Kauppinen

Vaikka räiskintäpeleissä, morpeissa sun muissa nettipeleissä pärjääminen onkin haastavaa ja rutkasti opettelua vaativaa puuhaa, niin yksikään moninpeligenre ei yllä vaativuudessaan nettilentosimuaattorien tasolle. Kolmiulotteisessa ympäristössä kiitäminen, toisten virtuaalilentäjien aikeiden arviointi ja lentokoneiden lentotilojen analysointi, saati ympäristön havainnointi, on hirvittävän vaativaa puuhaa, joka vaatii paitsi rutosti harjoittelua, myös opiskelua.

Onneksi halukkaille nettilentäjille löytyy jonkin verran oppaita!

Näistä vuorein teos on Virtual Top Gun –kirja, joka käsittelee virtuaalisotalentämisen haasteita kattavasti niin vanhempien sotakoneiden kuin nykyajan suihkarien ja jopa taisteluhelikopterien kannalta. Teoksessa käsitellään asejärjestelmiä, ilmataistelujen alkeita ja monia muita aiheita kiitollisen kattavasti.

Hyvää luettavaa ilmojen sotureille!

Lue kirja: Virtual Top Gun

Myös Virtuaalilentäjät ry:n sivuilta löytyy oikein hyviä opaskirjoja:

IN PURSUIT – A Pilot’s Guide to Online Air Combat

In Pursuit on ruotsalaisen virtuaalilentäjäveljen BMBM:n, Johan Kylanderin, kirjoittama teos, jossa kerrotaan online-lentämisessä tarvittavia alkeita kuin myös edistyneitä taktiikoita.

Teoksessa selvitetään aluksi esimerkiksi erilaisten ilmataistelutaktiikoiden perusteita ja käytäntöjä, kuin myös termistöä. Lentäjälle neuvotaan erilaisten perusmanööverien merkitys ja suoritus kuvien ja kaavioiden avulla. Merkittävää huomiota kiinnitetään myös onlinessa tärkeisiin asioihin, kuten tilanteenhallintaan, ympäristön tarkkailuun ja ryhmätyöhön.

Skenaariotaktiikat – kuinka osallistut menestyksellisesti historiallisiin skenaarioihin

Suomalaiset virtuaalilentäjät vierailivat Hollannissa Eurocon-tapahtumassa 2001 ja yksi tärkeimpiä tuomisiamme olivat taktiset analyysit toisista eurolentäjistä ja heidän lentotaktiikoistaan. Yleisesti ottaen voimme todeta että etenkin skenaarioissa, mikä sinänsä on jo todistettu, suomalaisten tekninen ylivoima on kertaluokkaa kovempaa tasoa kuin vastustajillamme. Mutta oli yllätys todeta kuinka kovemmaksi finskien tiimityö on kehittynyt muihin verrattuna sen perusteella mitä Curoconissa puhuttiin, kuunneltiin ja arvioitiin. Tullessamme koneessa takaisin totesimme että muilla yhteistyö ja jopa monet lentämisen perusasiat ovat aivan eri tasolla verratessa finskeihin.

Ei kuitenkaan kannata istahtaa persiilleen vaan kehittyä jatkuvasti. Tämä on pyrkimys kirjoittaa ”skeaariolentämisen aapinen”, uusille ja vanhemmillekin piloteille opastus kuinka historiallisissa skenaarioissa pitäisi ajaa. Aiheestahan ei ole pidetty sen kummempaa koulua tai neuvoja, on vain lennetty, homma on hioutunut ja uudemmat pilotit sitten oppivat hiljakseen kantapään kautta miten homma toimii.

Kapteeni H. Windin luennot hävittäjätaktiikasta

”…Tämä luentosarja on tarkoitettu selvittämään ohjaajaoppilaille niitä seikkoja, joita hänen on ehdottomasti noudatettava rintamalaivueeseen saapuessaan, sekä mitä hänen tulee tietää suorittaessaan ensimmäisiä rintamalentojaan ja joutuessaan ensi kertoja kosketuksiin viholliskoneiden kanssa. Erikoisesti pyritään näillä luennoilla neuvomaan n.k. ”kikkoja”, joiden avulla hävittäjälentäjä pystyy hallitsemaan tilannetta, vaikka vastustajalla olisikin nopeampi ja parempi kone.”

Päivähävittäjätaktiikat

Torsti Tallgrenin muistiinpanot päivähävittäjätaktiikoista on kirjoitettu 1946-1947 ja kuvaavat suomalaisen ohjaajakoulutuksen menetelmiä, tavoitteita ja taktiikoita sotavuosina opittuihin kokemuksiin nojautuen.

”Nämä kaikki tiedot ovat kokonaan toisen maailmansodan kokemuksia, sitä ohjeistoa, jota Ilmavoimien lentäjille sodan aikana annettiin ja mitä he kokivat. Muistiinpanot ovat aitoa tietoa sodankäyneiltä lentäjiltä, muistiinkirjoitettu vuosi sodan jälkeen. Luentoja pitivät muun muassa Puhakka, Wind ja Luukkanen. Kyseessä on kokonaisuus, jota ei ole tehty toimistopöydän ääressä vaan luotu todellisen elämän ja ilmataistelukokemusten johdosta muistiin pantuja.”

 Kaikki yllä olevat jutut kun olet lukenut ajatuksella läpi ja pannut tärkeitä oppeja mieleesi, niin olet hyvällä alulla!

Lisää aiheesta

Aces High II (PC)  

DCS-pelisarja laajenee toiseen maailmansotaan: DCS WWII: Europe 1944 

Digital Combat Simulator: A-10C Warthog (PC) 

Lentskaripornoa: IL-2 Sturmovik Battle of Stalingrad