UUSIMMAT

Skynet on taas askelen lähempänä – kone oli ihmistä fiksumpi

10.03.2016 11:00 | Juho Anttila

Tekoälyn kehitys on ollut huimaa viimeisten vuosikymmenten aikana. Muistamme vielä, kuinka Deep Blue -shakkitietokone kohtasi Garry Kasparovin vuosina 1996 ja 1997. Kiinalainen 3000 vuotta vanha Go on kuitenkin kertaluokkaa monimutkaisempi peli, jota on pidetty pitkään tekoälylle liian vaikeana haasteena.

Googlen DeepMind AlphaGo -tekoäly on nyt kuitenkin osoittanut, että tekoäly voi voittaa tämänkin haasteen. Koreal Soulissa käydään juuri pelisarjaa Go-mestari Lee Se-dolin ja AlphaGo: välillä. AlphaGo ehti voittamaan jo sarjan ensimmäisen erän. Vaikka Lee Se-dol veisi loput pelit nimiinsä, on saavutus tekoälyltä silti kunnioitettava.

AlphaGon kehitti alun perin brittiläinen DeepMind, jonka Google osti pari vuotta sitten 400 miljoonan punnan hinnalla. DeepMindin taustalta löytyy pelialavaikuttaja, sillä firman perustanut Demis Hassabis on toiminut aiemmin muun muassa Theme Parkin pääkehittäjänä.

Lähde: Eurogamer

Lisää aiheesta

Pelikehittäjä pisti 10 miljoonaa tekoälykehitykseen – “annamme kaikille ilmaiset tekoälytyökalut “

Laiskuuden multihuipennus: nyt voit katsoa, kun tekoälykuski kisaa puolestasi GT6:ssa

Tekoäly opettaa toista pelaamaan Pac-Mania

Keskustelu

@3 Paitsi, että tekoälyn tutkijat ovat itse popularisoinnissa käyttäneet GO:a esimerkkinä miltei mahdottomasta tavoitteesta. Deep Blue (ilmeisesti) aikanaan voitti lähinnä kattavalla pelikirjastolla ja raa’alla laskentavoimalla. GO:ssa sama ei onnistu. AlphaGO (ilmeisesti) perustuu hermoverkkoihin. Hahmontunnistus on yleisesti merkittävä ongelma, jolle voi tulevaisuudessa kuvitella lukuisia sovelluksia, vaikka teollisuudessa tai lääketieteessa. Tämä ei tarkoita, että ko tekoäly seuraavaksi säveltäisi sinfonioita, mutta tekoälyn tutkimukselle kyseessä on, aivan kuten jutussa todetaan, kunnioitettava saavutus.

@Atros Juurikin noin; minua huvittaa kovasti, kun uutisissa puhutaan että tekoäly on ottanut suuren harppauksen, kun se voitti ihmisen (shakissa tai Go:ssa). Sitä ei tavalliset kaduntallaajat tai uutisten tekijät ilmeisesti ymmärrä että on aivan sikana eri asia tehdä ”tekoäly” pelin voittamiseen, kuin tehdä ns. yleinen tekoäly, joka voisi järjellisesti toimia kaikessa ihmisen asettamassa ympäristössä.

Komppaan ykköstä. Voidaanko puhua fiksuudesta kun kone osaa tehdä yhtä ainoaa asiaa, eli pelata peliä ennalta luotujen tarkkaan määriteltyjen sääntöjen pohjalta, mutta ei kykene mihinkään muuhun. Ei edes siihen sosiaaliseen kanssakäymiseen, kuten keskusteluun, joka on tärkeä osa kyseistä peliä (kuten kaikkia muitakin lautapelejä).

Se on aivan selvä, että ennemmin tai myöhemmin tällaisiin erikoistuneisiin juttuihin kuten peleihin joku tekee ihmisen päihittävän softan. Aivan eri asia on sitten yleistason tekoäly, joka olisi ihmistä fiksumpi joka asiassa, semmoinen on vielä kaukana.

Muropaketin uusimmat